Strijdlustig Philidor 2 heeft/krijgt het zwaar

Door Frank Zeven

Het is Philidor 2 gisteren, 5 november 2016, helaas alleen gelukt tweeëneenhalve bordpunt bij te schrijven. Matchpunten hebben er dit keer niet ingezeten. Op papier was de tegenstander gemiddeld dan ook 150 elopunten sterker. De kans dat we zouden verliezen was behoorlijk, maar je hoopt altijd op een mirakeltje. Dit keer kon Robin Wooter helaas niet meedoen. Hij werd echter vervangen door de sterke Harry van Vliet, een clublid dat onze vereniging een zeer warm hart toedraagt, graag op maandag zou meespelen en ook extern, maar ja, de afstand vanuit het Rotterdamse, zijn baan en studie maken dat moeilijk. Maar, geweldig, Harry, dat je gisteren mee kon doen en dat we je in nood altijd kunnen bellen!

De wedstrijd had misschien geen één bordpunt opgeleverd als niet net op tijd werd ontdekt dat wij per abuis tegen Caïssa-Eenhoorn 1 (nee, niet Eekhoorn zoals mijn spellingscorrector steeds wilde) waren gaan zitten. Onze 8 spelers hadden de naam van de tegenstander al opgeschreven, de stukken rechtgezet, de tegenstander een hand geschud, toen plotseling duidelijk werd dat we verkeerd zaten. Wadim hoorde zijn naam vallen bij de andere 8 spelers die dus ook tegen de verkeerde tegenstander zaten! De wedstrijdleider is niet verplicht de namen van de spelers op te lezen; de spelers moeten zelf zorgen dat ze op de juiste plek gaan zitten. Zo’n situatie als hierboven beschreven kan dus wel eens vóórkomen. Wat zou er zijn gebeurd als de partijen al wel begonnen waren…. In ieder geval: veel hilariteit in de zaal: stelt u zich eens voor; Twee teams die opstaan en naar de andere rij tafels lopen… Achteraf was er wel al iets raars: onze borden waren elektronisch aan een live-verbinding gekoppeld. Dat zag er leuk uit en voelde best wel belangrijk…. Te mooi om waar te zijn…

Goed. Gestart. Duimen maar. Ton Kohlbeck op bord 8 tegen Seréyo Bekkink, een jeugdtalent dat met foto en partijen ook al eens op het Schaakmagazine heeft geposeerd. Oppassen maar. Ton had zwart en er ontstond een Benoni-Wolga-achtige stelling (voor de goede lezer; ik ben een playing verslaggever; ik kan alleen weergeven wat ik tijdens mijn eigen partij af en toe gezien heb….). Het werd heel scherp. Ton offerde tijdelijk een paard tegen een pion dat zou leiden tot een goede stelling. Ik zag zijn bedoelingen. Alleen….er leek een nog snellere winst. Ton liet zijn oorspronkelijke plan los maar (achteraf…) had dat niet moeten doen. Nu werd het heel moeilijk. Het verschil zat em erin dat wit nu f7 vier keer kon aanvallen en dat Ton met dame en toren de witte koning net niet kon opbrengen… helaas een 0. Een teleurgestelde Ton, die het natuurlijk graag anders had gezien.
Bord 6 en 7 van ons hadden het ook moeilijk gekregen. Maarten aan bord 6 met zwart leek een gelijke stelling te krijgen, maar werd, nét voor dat die gelijkheid waarheid kon worden, getruct. Via de c-lijn en e-lijn was er een overbelastingcombinatie mogelijk. Dat leidde tot pionverlies en slechte stelling. 0-2.

Hans aan bord 7 had een goede opzet. Zoals gebruikelijk met wit lekker agressief. Zag er goed uit. Hans leek een winnende stelling te hebben, maar o,o,o, wat een enorme tegenschwindel. Ik moet zeggen dat Hans’ tegenstander dat mooi gezien had. In plaats van dat Hans minimaal een pion ging winnen met goede stelling, won zwart die pion met goede stelling. Dat was een keiharde tegenvaller. Hans heeft nog geknokt voor tegenkansen, maar op dit niveau is dat vaak tegen beter weten in. 0-3.

De overige borden dan? Weinig te zeggen. Wadim kwam naast mij een pion achter. Willem had een positioneel gevecht. Wessel een heel scherpe stelling met een pion achter, maar wel goede kansen (leek het) en ikzelf stond gedrukt, maar gelijk. Harry had een agressieve, kansrijke stelling. Helaas ging het bij onze topscorer aan bord 1 mis in een eindspel van dames, vier torens, open stelling en een (niet al té belangrijke) pion achter kwam Wessel toch in de problemen. Zeker toen de dames geruild werden, was het toreneindspel verloren. Wessel is denk ik dichtbij remise geweest, maar een 2100+ speler laat dat niet snel gebeuren. 0-4.

Harry aan bord 5 kreeg een remiseaanbod. Wadim kreeg zowaar kansen, Willem Jan aan bord 2 leek nog remise te krijgen en ik had aan bord 4 een gunstige afwikkeling naar een eindspel van paard en 7 pionnen tegen een naar mijn inschatting zwakkere loper en zeven pionnen. Ik had hoop! Dus, nee Harry, voorzichtig doorspelen! Na de heksenketel op zijn bord was er een remiseachtig eindspel ontstaan. Zwart Kf7,Lg7,Tc5, pi e6,h6 en Wit Kg2,Pc4, Th4, pi f2,g3. Melken maar Harry! Zijn tegenstander had weinig tijd, probeert remise te forceren, maar…
Intussen win ik het eindspel! Nog eerder dan Harry misschien zou gaan lukken. Mijn paard domineert de loper en aan alle kanten kan ik pionnen opspelen, koning schaak geven, vorken dreigen. Helemaal uit! Heerlijk! 1-4.
Wadim kan helaas nét niet winnen. Hij houdt (goed gezien overigens door de tegenstander) loper en pion van de verkeerde hoekkleur over. Misschien had dat nog vermeden kunnen worden, Wadim, maar ik zag het ook niet. 1,5-4,5. Helaas geen matchpunt….

Willem verliest helaas het toreneindspel met één pion minder. Keihard gevochten Willem, maar het mocht niet baten. Ook jij had een 2100+ speler tegenover je. 1,5-5,5. Maar dan gebeurt er nog iets moois. Onze invaller Harry wint gewoon keihard. Wat ben ik blij dat ik je heb door laten spelen! Want 5,5-2,5 verlies klinkt toch echt beter dan 6-2.

Aansluitend nog een werkelijk prima plaatselijke Chinees gevonden (je zou daarvoor altijd wel uit tegen Caissa-Eenhoorn willen spelen). Thuis wonden likken en hopen op betere tijden. Hopen dat we ergens een cruciale wedstrijd kunnen winnen. 26 november thuis tegen Paul Keres 3…. We gaan het weer proberen. Philidor 1 in ieder geval gefeliciteerd met jullie winst!

Geef een reactie