Verrassend spannende ronde 5!

      1 reactie op Verrassend spannende ronde 5!

Ronde vijf kon pas starten na het inmiddels bekende ritueel: een beschrijving van de partij van de speler die een prijsje zal krijgen. Ik zag iemand opkijken, toen ik vertelde dat de organisatie unaniem koos voor de speler die op zet 10 met een verrassend schijnoffer de nietsvermoedende witspeler verblufte door met het paard op h2 te slaan. Na Kxh2 zou het andere zwarte paard op g4 schaak geven, waarna Lxd4 het stuk zou terugwinnen. Het leverde een volle pion op. Vervolgens speelde diezelfde speler de stelling op knappe manier naar winst na op het oog eerst wat gedrukt te hebben gestaan. Schijn bedroog: als duivels uit doosjes vlogen de zwarte stukken op de witte koning af. Hij glimlachte: Jonathan herkende zijn partij.

Het is spannend bovenin groep B, waar de twee koplopers tegen elkaar moesten strijden. Het werd weliswaar remise tussen Tjeerd de Leede en Aravinh Shankar, maar wel na een heftig positioneel gevecht. Beide staan met 4,5 uit 5 bovenaan. Ik ben benieuwd naar de paring voor ronde 6.

In groep A bleken zeer verrassende uitslagen op handen te zijn. Nadat Alexander Polak -naar het mij toescheen – met voordeel vroeg in de opening zijn partij voortvarend opzette, werd duidelijk dat hij zijn tegenstander teveel tegenspel gaf, zelfs zó dat Jan Willem van Drunick met soepel spel de winst kon opeisen.

Even later bleek ook Peter Passenier, die zijn tweede jeugd doormaakt, handiger te zijn dan zijn sterke tegenstander Arthur Pijpers. Ergens ging Arthur zetherhaling uit de weg, waarna Peter vleugels kreeg. Peter staat alleen bovenaan. Om de spanning in groep A terug te krijgen is hij “the man to beat”. Peter kennende moet je dan uit goed hout komen!
Dat wordt dus speuren naar de mooiste schaakstukkenset….

1 gedachte over “Verrassend spannende ronde 5!

  1. Anoniem

    Dank voor je verslag Frank. Ik zie echter niet waar Alexander Polak, vroeg in de opening al voordeel had. Op zet 12 had e4 mij misschien een minuscuul plusje gegeven. Daarna bleef de stelling in grote lijnen gebalanceerd, denk ik, totdat Alexander de mindere zet 21 Te2 ( ipv Tf1) speelde. Daarna verliep het voor mij gunstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *