Philidor 4 ontsnapt op miraculeuze wijze en duwt Philidor 3 naar kampioenschap

Afgelopen zaterdag was de laatste KNSB-ronde voor Philidor 3 en 4. Door de competitieleider waren we allebei in klasse 5 H ingedeeld. In de voorlaatste ronde speelden we pas tegen elkaar wat wijd en zijd tot speculaties over matchfixing leidde. Philidor 4 deed echter haar sportieve plicht en verloor maar met 4,5-3,5. Daardoor zakte Philidor 3 naar de tweede plaats vanwege een half bordpunt minder dan Botwinnik 2 dat nu juist in de laatste ronde naar Leiden kwam tegen Philidor 4. Met 1 matchpunt minder maar wel meer bordpunten dan LSG 5 dat in dezelfde zaal speelde leek Philidor 4 niet aan degradatie te kunnen ontkomen. Het was vooral zaak om zoveel mogelijk bordpunten binnen te halen zodat Philidor 3 bij een ruime overwinning in Amsterdam nog kon promoveren.
Philidor 4 moest door ziek- en afmeldingen putten uit de schare nieuwe leden die zijn toegestroomd. Aan alle borden hadden de onzen minder ELO-punten al was dat verschil kleiner geworden doordat de KNSB aan de zwakkere spelers meer extra ELO-punten heeft gegeven bij de nieuwe meting dan aan de sterkere spelers. Voor deze thuiswedstrijd trad Paul Oudshoorn op als wedstrijdleider die alles in goede banen leidde.
Uw verslaggever zat zelf tussen Erwin en Maarten en volgde die partijen het meest. Ik zag Erwin al snel een kwaliteit verliezen en dacht: daar gaat het eerste punt. Maarten leek echter licht in het voordeel te komen na dameruil. Ondertussen kwam het eerste punt binnen van Christophe en was Jacob ook heel goed bezig en kwamen we op 2-0. Wel ebde het voordeeltje van Maarten weg en ook Erick stond onder grote druk. Zelf moest ik proberen gelijkspel te houden. Naast mij zag ik Erwin een prachtig paardoffer op g2 brengen dat zijn stelling tot leven bracht en de vijandelijke dame op a8 in het nauw. In de politiek is het woord game-changer populair maar wat Erwin deed was een gamechanger op het schaakbord! Hij kwam in het voordeel en rondde bekwaam af naar winst. De partij van Maarten ging ondertussen verloren en ook Erick en Wim konden het niet houden. Topscorer Job haalde wel het volle punt binnen zodat we verrassend met 4-3 voorstonden toen ik van de binnengekomen supporters hoorde dat Philidor 3 in Amsterdam met 4-2 voorstond en in de zaal zag dat LSG 5 met 4-3 achterstond. Na dameruil bood ik remise aan wat mijn tegenstander met het oog op het clubbelang uiteraard niet accepteerde. Omringd door vele toeschouwers moest ik het beslissende halfje over de streep brengen in een toreneindspel met eerst 4, later 3 en tenslotte twee pionnen. Het lukte en daarmee won Philidor 4 met 4,5-3,5. Zo ontsnapten we op bordpunten aan degradatie. Bovendien kon Philidor 3 de titel niet meer ontgaan! Het bleef nog lang druk aan de bar!

2 gedachten over “Philidor 4 ontsnapt op miraculeuze wijze en duwt Philidor 3 naar kampioenschap

  1. Willem

    Er staat al een verslag van de ontknoping bij Philidor 3 en Philidor 4 op de site. Michiel was daarom zo fideel om zijn verslag terug te trekken, maar wij wilden Michiels beschrijving van deze gebeurtenissen de lezer niet te onthouden. In onderling overleg is zijn verslag daarom alsnog geplaatst.

  2. Bas J. Van der Net, lid Philidor.

    Hartelijk dank voor de historisch belangwekkende aanvulling van de geschiedenis van Philidor 4 en 3 in het seizoen 2023-2024. De finish was een duurzaam toreneindspel van Michiel Vergeer, naar ik heb begrepen, nu een ommekeer ten gunste van de Onzen. Dat mocht ook wel een keer. Proficiat. Bas J. Van der Net, 27 maart 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *