Het schaakteam Philidor 5 poseert voor de uitwedstrijd tegen Leiderdorp 2.

Mooi begin van de competitie voor Philidor 5

Zaterdag 7 oktober was de eerste wedstrijd van Philidor 5. Het leek erop of we helemaal compleet waren, maar helaas was Ilja ziek. Gelukkig kon Nicolo invallen. Leiderdorp 2 was onze tegenstander. Op papier hadden ze een sterk team, gemiddeld 150 ratingpunten meer. Maar dat moest de pret niet drukken. Vol goede moed begonnen we aan de wedstrijd. Op bord 8 speelde Casper tegen Stephan Gleeson, twee jeugdspelers tegen elkaar. De Franse doorschuifvariant kwam op het bord. Casper kreeg de pion op b2 cadeau en won daarna ook nog de pion op c3. Met dit grote voordeel ging de partij al snel geheel naar zijn kant. Na ruim een uur spelen stond het 1-0 voor Philidor. Op bord 7 waar Dhruv speelde stond het lang gelijk en waren er alleen stukken geruild. Doordat er veel pionnen op het bord stonden was het lastig om erdoor te komen. Dhruv speelde slim zijn paard om en kwam zo binnen de vesting van zijn tegenstander. Dhruv stond lekker, maar er was nog niet meteen winst in zicht, totdat zwart een grote fout maakte met gevolg dame winst voor Dhruv! 2-0 voor Philidor. Cesar speelde aan bord 5. Hij kwam goed uit de opening en al snel werd er veel geruild. Het was een open stelling met een paard tegen een loper. Een remise lag dus erg voor de hand. 2,5-0,5

Aan bord 6 zat Nicolo. Hij had zijn stelling goed opgebouwd. Maar zijn tegenstander had ook de mogelijkheid tot aanval. Echter kwam Nicolo met een mooie dubbele aanval en won zo een pion. Zijn tegenstander had op dat moment de aanval door kunnen zetten, maar in plaats daarvan ruilde hij dames en verloor hij een stuk. 3,5-0,5, een flitsende start!
Lev speelde aan bord 3 een solide partij. Het ging geheel gelijk op. Er waren weinig kansen voor beide spelers. Toch wilde Lev het nog proberen en sloeg een remise aanbod af. Maar tijdens het eindspel met alleen pionnen en ieder een paard was remise toch wel een feit: 4-1.

Zeteo, Jacob en Inci hielden het lang uit. We hadden nog maar een half punt nodig voor de winst en die zat er zeker in, maar het moest nog maar wel gebeuren. Zeteo had een gelijke stelling met ongelijke lopers op het bord, Jacob stond een pion achter in het eindspel en Inci had een mooie aanval in het middenspel. Spannend dus! Jacob aan bord 2 hield het hoofd koel en won een pion terug. Zijn tegenstander vond uiteindelijk remise ook een prima resultaat en dus hadden we beide matchpunten binnengesleept. 4,5-1,5. Zeteo spelend aan het eerste bord had een sterke tegenstander. Het ging heel gelijk op. Ondanks dat Zeteo (achteraf) blij zou zijn met een remise ging hij de aanval in. Dit pakte aardig uit, maar op het einde miste hij iets. Hierdoor liep hij prompt mat, jammer, want een half punt had hij zeker wel verdiend. 4,5-2,5.

Inci aan bord 4 hield het lang uit. Ze speelde tegen Jeroen Nouwens. Jeroen had graag tegen een pupil van hem  (van OEW) gespeeld, maar het pakte anders uit. Hij had een grote kluif aan Inci. Inci had in de opening weinig ruimte maar opende het centrum en bouwde een mooie aanval op. De lopers stonden goed op de koning gericht. De dame en de toren deden goed mee, maar het lukte niet om hiermee te profiteren. Ze verloor het initiatief en kwam in de verdrukking te staan. Ondanks de verdrukking, stond de verdediging solide en was het haar beurt om weer een aanval op te zetten met de pionnen op de koningsvleugel. Uiteindelijk werd het na een lange strijd remise. Einduitslag: 5-3 in het voordeel van ons team; een mooi begin van de competitie.

1 gedachte over “Mooi begin van de competitie voor Philidor 5

  1. Anoniem

    Wat een prestatie van dit jonge team! Erg knap! Dat belooft veel moois voor de toekomst! Dank voor het leuke verslag, Onno!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *