Philidor 4 wint van koploper Botwinnik in laatste ronde; Philidor 3 kampioen!

Zaterdag 23 maart speelden zowel Philidor 3 als Philidor 4 hun laatste wedstrijd in hun gezamenlijke klasse 5H. Zowel de tegenstander van Philidor 4, Botwinnik 2 uit Zoetermeer, als Philidor 3 maakten kans op het kampioenschap. Het was dus de taak van Philidor 4 om Botwinnik zoveel mogelijk punten af te troggelen, in de hoop dat Philidor 3 dan met voldoende ruime cijfers zou winnen.

Groot was daarom de verrassing toen bleek dat circa 16 uur de tussenstand stond op 4-3 in ons voordeel! Erwin had verrassend weten te winnen nadat hij in de opening als snel een kwaliteit achter kwam te staan. Zijn tegenstander had niet gerekend op een zeer actief paard, dat in combinatie met een dame en een toren een mataanval startte met een goede afloop. Job wist, net zoals in veel van zijn vorige partijen, ook in deze wedstrijd een vol punt binnen te halen. Hierdoor is hij met 5 punten uit 7 partijen topscorer van het vierde geworden! Het nieuwe lid Christophe Weizenbach maakte zich zeer verdienstelijk door op bord 7, zonder al te veel moeite (zo leek het), eveneens een vol punt te scoren.

Door de winst van Jacob Brienen op bord 2 was het duidelijk dat Botwinnik in ieder geval niet meer zou gaan winnen. In Amsterdam stond de tussenstand inmiddels op 4-2 in het voordeel van Philidor 3. Het zou raar moeten gaan indien dit niet meer goed zou aflopen. Bij de stand van 4-3 was Michiel Vergeer als enige nog aan het strijden (zie foto). Hoewel de stelling overduidelijk er uit zag als remise, kreeg zijn tegenstander de instructie om zo lang mogelijk door te spelen. Maar zoals wij weten is de kans dat Michiel een partij weg blundert niet zo heel groot. Om 17.15 uur was de speler uit Zoetermeer daar ook van overtuigd en werd remise overeen gekomen. Door het verlies van Botwinnik was Philidor 3 nu (bij een tussenstand van 4-2) sowieso kampioen geworden. Uiteindelijk zou Philidor 3 ook nog weten te winnen met 4,5-3,5.

Door deze verrassende winst van het vierde zijn we LSG 5 op bordpunten op de ranglijst gepasseerd (bij een gelijk aantal van 5 matchpunten). Daarmee ontlopen we degradatie, iets waar we gedurende het hele seizoen stiekem wel een beetje rekening mee hielden. De winst op 11 november van Philidor 3 op dit team met maar liefst 7,5-0,5 is daarom achteraf gezien van groot belang geweest.

Of de spelers van het derde na afloop van hun wedstrijd de bloemetjes buiten hebben gezet is mij onbekend (een verslag is welkom natuurlijk). Teamleider Jan van Amsterdam was er in ieder geval niet bij, want hij viel in bij het tweede in Rijswijk. Waarschijnlijk heeft hij daar na afloop wel enige alcoholische consumpties extra genomen? (Geef even een reactie Jan!)

4 gedachten over “Philidor 4 wint van koploper Botwinnik in laatste ronde; Philidor 3 kampioen!

 1. Ton Kohlbeck

  Ja, dit was een schaakmiddag om in geen jaren te vergeten. Voor mij qua spanning te vergelijken met de kampioenschapswedstrijd uit 1967, het jaar dat we in Leeuwarden kampioen van Nederland konden worden en het niet werden…..
  Dus DEZE afloop was een stuk plezieriger!!
  Ton Kohlbeck

 2. Arno Middelkoop

  Philidor gefeliciteerd. Lag iets teveel druk op. Beetje zuur want het overkomt ons een tweede keer op rij; ik ben op de foto al vrij chagrijnig zie ik maar ik hield het netjes, haha. De 4-4 tegen het 3e was al wel een wonder voor ons, dat het zo afloopt is wat het is!

 3. Jan van Amsterdam

  Beste teamleden en redactie, ik kan je in ieder geval verklappen dat ik de hele middag onrustig op mijn stoel heb geschoven in Rijswijk. Wat een spannende middag. Eindelijk weer een keer vrouwe Fortuna aan onze zijde. Over mijn alcoholconsumptie wil ik nu niet al teveel kwijt. Vrouw en kinderen kijken soms ook mee op deze site en ik heb een reputatie hoog te houden. Cheers, Jan.

 4. Bas J. Van der Net.

  Philidor 3 van harte gelukgewenst met dit zwaar bevochten kampioenschap. Klasse. Voor betrokken teamleider Jan van Amsterdam, bij 2 invallend, ook een prestatie om niet te vergeten evenals alle teamspelers. Top ook dat Philidor 4 in de laatste ronde juist boven de degradatiestreep is uitgekomen door de koploper Botwinnik nipt te kloppen, met complimenten voor teamleider Erick Moeri en zijn spelers, inclusief de goede invallers. Ik hef het glas op jullie allen. Bas J. Van der Net, Leiden 25 maart 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *