De jeugd heeft de toekomst

      2 reacties op De jeugd heeft de toekomst

Zo’n afbeelding verwacht je niet bij deze titel. Het is niet om de lezer op het verkeerde been te zetten. De jeugd komt zo aan bod. Het zit zo, de webmaster vroeg of ik wat foto’s kon maken. Tuurlijk, zegde ik toe. Na mde analyse van mijn partij, was iedereen al zo’n beetje klaar met spelen. Van wie kunnen we dan beter een foto nemen dan van onze supervrijwilliger Jetze? U ziet hem belangrijk verrichten achter de bar, maar ook binnen de club en in de Leidse schaakbond is hij actief. Jetze bedankt en we hopen dat je nog jaren doorgaat.

Philidor 2 was al gedegradeerd uit de 3e klasse van de KNSB, maar er stond nog een wedstrijd tegen Delft op het programma. We hadden invallers nodig, maar gelukkig waren Philidor 3, 4 en 5 al uitgespeeld. Dus aan invallers geen gebrek. Vanwege onze niet meer in te halen achterstand hoefden we niet meer in de sterkst mogelijke opstelling te verschijnen en dus kreeg de jeugd een kans. Een van onze spelers zag daarom zelfs af van deelname deze ronde om een extra talent op te kunnen stellen. De gevaar hiervan is dat de jeugdspelers het zo goed doen dat de oude garde wel kan inpakken, maar dat hoort bij het schaken.

Jacob Brienen is zo’n aanstormend talent. Zowel intern als extern is hij aan een heel sterk seizoen bezig. Hij vroeg expres om een hoog bord. Dat is de brutale geestdrift die we graag zien. Aan bord 2 trof hij een speler van bijna 2000 ELO. Boven de 2000 ELO is er geen malle herberekening geweest van de punten, dus dit is wel een echte rating die je niet hoeft terug te rekenen zoals bij introductie van de euro om te weten wat het nu echt is. Een sterke speler dus, maar niet voor Jacob. Voordat de wedstrijd op gang kwam, had hij het punt al binnen.

Een schakerswijsheid zegt “Sla niet op b2, ook als het goed is.” Dat had de ervaren zwartspeler, gezien zijn leeftijd schaakt hij vast al ettelijke jaren, hier beter ook niet kunnen doen.

Bij Yannick van Efferen ging de opening niet helemaal naar wens. Om in het zadel te blijven, had hij veel bedenktijd nodig. Dat werd later in de partij zijn ondergang.
Tjeerd de Leede had een tegenstander die de stelling nog zo’n 25 zetten diep kende en met zwart redelijk makkelijk overeind bleef. Remise dus. Of je nou blij wordt van het onthouden van zoveel theorie is de vraag. Die tijd kun je ook steken in combinaties oplossen of fraaie klassiekers naspelen. Dat lijkt me voor jezelf een stuk prettiger dan het laatste nieuwtje in de Najdorf bestuderen. Volgens de Britse toneelschrijver Bernard Shaw is sowieso het hele schaakspel ‘a foolish expedient for making idle people believe they are doing something very clever, when they are only wasting their time.’ Ik ga dus nooit meer naar toneel.

Nog jonger dan bovengenoemde jeugdigen zijn de broertjes Teianu, die zich in het derde team al hebben laten gelden. Sabin en Maxim zijn gemakkelijk door elkaar te halen, maar ik had de instructie voor de opstelling grondig bestudeerd. Halstarrig werd mij toch door beiden duidelijk gemaakt dat Sabin aan het hogere bord moest zitten dan Maxim. Zo deden ze het altijd. Ik heb reeds ingediende opstelling moeten wijzigen, want ze peinsden er niet over van plek te wisselen. Blijkbaar zijn er ook binnen de familie stalorders. In de wedstrijd van Philidor D op de maandag zaten ze beiden in het team van Op Eigen Wieken en zat Sabin inderdaad weer een bord hoger dan Maxim. Zaterdag wist Sabin zijn tegenstander te verschalken, Maxim had pech en verloor een stuk en later de partij. Maandag was het trouwens precies andersom qua resultaat.

Ikzelf heb opvallend genoeg zes keer zwart en één keer wit gehad. Ik weet niet welke gedachte van de teamleider hierachter schuilgaat. Ik leg mijn leerlingen altijd uit dat de kans op Kop met het opgooien van een muntje iedere keer een half is, ook als er toevallig al zeven keer Kop achter elkaar is gegooid. Maar dit is geen toeval meer. Of misschien toch wel. De kans op nul of één keer wit van de zeven is 6% bij een willekeurige indeling. De vraag is dus hoe willekeurig dit is. Misschien moeten we Frank een goed stel dobbelstenen geven.

Mijn kleur bij de invalbeurt in het eerste team in ronde drie kunt u nu ook wel raden. Ik won toen overigens wel en dus ben ik de enige in team 1 met een 100% score. Ik hoop dat de prijzen voor de topscoorders puur op percentage zijn gebaseerd.

Dan mijn partij. Ik gaf in de opening een pion voor illusionair tegenspel, maar kansen kunnen keren. Dat moet je moet je dan wel doorhebben.

Erik van de Plassche kreeg een optisch zeer prettige stelling, maar of het te winnen is als wit gewoon op de witte velden blijft staan is de vraag. De winst lijkt te ver achter de horizon van de computer te liggen, dus dat oordeel moeten we ook niet zomaar geloven.

Erik heeft zelf het eindspel grondig geanalyseerd.

Jan van der Knaap was als laatste bezig. Een kwaliteit achter en een moeizame verdediging in het vooruitzicht. Beide partijen kregen vrijpionnen en dan kan de toren vaak makkelijk zijn meerwaarde tonen. Dat lukte ook en betekende een 3,5 – 4,5 nederlaag. We kwamen net te kort. Iets wat we vaker dit seizoen beleefden. Wie weet of dat met vers bloed volgend jaar beter gaat.

2 gedachten over “De jeugd heeft de toekomst

  1. Erik van de Plassche

    Gisteren op de clubavond sprak Bert mij aan over het eindspel met de trippel b-pion. Hij wees mij op de “endgame tablebases” die je gratis via de site https://syzygy-tables.info/ kunt bekijken: je zet de stelling op en de computer rekent uit of het gewonnen is of niet. Maar ja al die onbegrijpelijke varianten! Het lijkt erop dat zwart de pion op b3 moet laten staan – zodat de witte koning minder bewegingsruimte heeft – en een pion op b6 moet zetten – misschien om velden te ontnemen aan het paard en zodat deze pion door de loper gedekt kan worden – en dan het paard gaat insluiten waarbij de witte koning niet alle b-pionnen kan ‘opeten’. Een mogelijke variant gaat als volgt:

    63. Kc1 Ld4 64. Kb1 b6 65. Ng3 Kc4 66. Ne2 Be5 67. Ng1 Kd3 68. Nf3 Bc3 69. Ng5 Ke3 70. Nf7 Ke4 71. Ng5+ Kf4 72. Ne6+ Kf5 73. Nc7 Bh8 74. Nd5 Be5 75. Ne3+ Ke4 76. Ng4 Bc3 77. Nh2 Bd2 78. Ng4 Kf5 79. Nh2 Bf4 80. Nf1 Ke4 81. Kb2 Kd3 missie volbracht en volgens de computer moet wit nu 82. Nd2 Bxd2 spelen.

    Tja, ik baal er nog steeds van dat ik niet op b3 heb geslagen en dit unieke eindspel op het bord heb gebracht. Maar of ik het paard had kunnen insluiten spelend op increment … Het was in ieder geval volgens Bert dan erg laat geworden op zaterdag!

  2. Willem

    Ik heb de variant van de eindspeldatabase toegevoegd aan de partij.

    Heel menselijk lijkt mij een plan om de zwarte koning naar a2 te brengen. Wit kan zowel met Pc1 als Pc3 dat tegengaan maar met de koning a3 speelt zwart eerst Lb2. Als ik dat de engine uitspeel, komt er alleen niet veel van terecht. De zwarte pionnen zijn zonder de koning in de buurt een makkelijke prooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *