Michiel Vergeer in Alphen aan het schaken.

Maar wij hebben Michiel Vergeer

Dinsdagavond 7 mei stond de laatste wedstrijd van Philidor C tegen ASC A in Alphen op de kalender. Een belangrijke wedstrijd die wij niet mochten verliezen op straffe van degradatie uit de 1e klasse.
Gelijkspel of winst was voor ons voldoende om ons in deze klasse te handhaven.

De wedstrijd begon voor ons voortvarend, hoe hij het voor elkaar kreeg heb ik niet kunnen zien maar Klaas Been op bord 8 was als eerste klaar en ons eerste punt was binnen, 1-0.
Abisan speelde op bord 1 een agressieve aanval richting de zwarte Koning maar werd vanuit het niets zelf getrakteerd op een Koningsaanval die doorsloeg 1-1.
Op bord 3 gaf Koen Bregman op een “vol” bord pardoes zijn Dame weg en kreeg hier niet voldoende materiaal voor terug, 1-2.
Bas van der Net stond op bord 7 optisch slechter maar wist met een prachtige krachtzet de stelling gelijk te trekken, 1,5-2,5.
Paul Oudshoorn wist vervolgens aan bord 4 het volgende halfje binnen te slepen, 2-3.
Over mijn eigen partij op bord 6 (met zwart) was ik vanuit de opening niet echt tevreden. Ik had het gevoel dat ik slechter stond maar volgens de engine klopte dat van geen kanten. In het middenspel wist ik mijn tegenstander te verrassen en via een tactische combinatie het punt binnen te slepen 3-3.

Op bord twee trok Bernard na een spannende partij uiteindelijk aan het kortste eind. 3-4.

De spanning was te snijden. Alle ogen waren gericht op bord 5 waar Michiel Vergeer in een eindspel Toren + Paard en 5 pionnen tegen Toren + Loper en 4 pionnen terecht was gekomen. Zou dit genoeg zijn voor winst of zou het remise worden wat degradatie voor Philidor C zou betekenen.

Ik ging in gedachten weer even terug naar zaterdag 23 maart waar Michiel op bord 4 met Philidor 4 tegen koploper Botwinnik 2 als laatste het beslissende halfje wist te scoren (4,5-3,5) waardoor Philidor 4 niet degradeerde en Philidor 3 kampioen werd. Twee vliegen in één klap!! Zou er weer een wonder in de maak zijn?

Michiel Vergeer in Alphen aan het schaken.

Na ruil van het Paard tegen de Loper kon Michiel zijn d-pion met ondersteuning van zijn Koning naar veld d7 brengen en wist vervolgens met koelbloedig spel het volle punt binnen te halen, 4-4.

Prachtig gespeeld Michiel, je hebt dit seizoen maar liefst 3 teams het beslissende duwtje in de rug kunnen geven!! Een ongelofelijke prestatie.

1 gedachte over “Maar wij hebben Michiel Vergeer

  1. K.J. Bregman

    Ach ja, dame laten insluiten, totaal over het hoofd gezien. Bas van der Net zei tegen me om me op te beuren: Koen, in het leven krijg je niet altijd een tweede kans maar bij schaken begin je gewoon aan een nieuwe partij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *