Hoe Philidor 4 kampioen werd

      2 reacties op Hoe Philidor 4 kampioen werd

Bij de aanvang van de slotwedstrijd van PHILIDOR 4 tegen LSG 6 op zaterdag 1 april 2023 was al duidelijk dat alleen een compleet strijdlustig en positief team met een uitgekiende opstelling met een balans tussen talentvolle jeugd en gerijpte ervaring een kans zou maken groepswinst van 6D landelijke schaakcompetitie te realiseren. Dat dit moest gebeuren bij en tegen LSG, dat als grote broer vaak aan het langste eind trok, maakte de opgave er niet minder gemakkelijk op. De voorgeschiedenis had ons verder geleerd dat het ons in de nek hijgende DD 4 uit Den Haag de onzen nog zou kunnen passeren, omdat zij als enige team de onderlinge ontmoeting met 4,5 – 3,5 hadden gewonnen. Overigens was het type groep, waarin rating niet allesbepalend was voor de sterkte van de speler, onderling moeilijk in spelkracht in te schatten. Door goed teamwork hadden wij immers 3 van onze wedstrijden slechts met het kleinste verschil 4,5 – 3,5 gewonnen. Slechts soms waren er grotere uitslagen naar verwachting als 2 keer 6-2 en 1 keer 5 – 3. Het was knap dat onze teamleider er nu opnieuw in geslaagd was een compleet gebalanceerd team met 2 invallers op het laatst op de been te brengen, want elk halfje zou welkom zijn. Het werd zo waar Onze Dag met kunst en vliegwerk.
Onze jeugdige inspirerende toppers Yannick en Aravindh, borden 1 en 2, sloegen reeds vroeg hun slag en zorgden voor een gezonde basis 2-0 in de wedstrijd met LSG. De ervaren Maarten deed weinig voor hen onder, en boekte een plusremise aan bord 3, toreneindspel met pluspion, net niet te winnen, derhalve 2,5- 1,5.
Helaas bleken de partijen van onze captain Erick aan bord 4 en Inci aan bord 7 ondanks hun goede inspanningen niet te houden. Dat leidde tot 2,5 – 2,5 en vergroting van de spanning. Fenno daarentegen bracht aan het zeker niet gemakkelijke bord 8 door met degelijk spel remise te maken 3- 3 weer licht in de duisternis. Gelukkig kon ik daarna op een vraag van Erick of mijn missie gelukt was, positief antwoorden. Mijn tegenstander kwam namelijk in een gevorderd ingewikkeld middenspel met een opstoot van de a-pion voor de dag, dat eenvoudig te weerleggen was en mij aan bord 5 uiteindelijk torenwinst en de partij opleverde 4- 3. Maar de strijd was nog niet gestreden, want we hadden nog een halve punt nodig om de match te winnen en zeker te zijn van het kampioenschap…
Erwin, onze supersub, werd de Man of the Match aan bord 6. Hij moest een wederzijds Dame eindspel verdedigen tegen een energieke Dame aan de andere zijde, waarbij Hij een verdedigend Paard had en Zij 3 assertieve pluspionnen. Na langdurige strijd wist Erwin stand te houden en het beslissende halfje rond 5 uur op goede Zaterdag binnen te slepen. De omstanders volgden de partij met spanning en de opluchting na afloop ook bij onze geslaagde speler was groot. Zie 2 foto’s. Einduitslag 4,5- 3,5 voor ons team en Kampioen met 12 MP en onbereikbaar.

DD won de laatste wedstrijd met 6,5 – 1,5 en werd tweede in de groep met 11 MP en 33,5 BP. Wij hadden 34 BP gehaald. Zou Erwin zijn halfje niet hebben gescoord, dan zouden wij ook 33,5 BP hebben gehaald en gelijk hebben gespeeld, en me t 11 MP de groepswinst op onderling resultaat gemist hebben. Zo is ieders halfje van belang gebleken, want Wie het kleine niet eert, is het Grote niet waard.
Op Zaterdag hebben wij dan ook met een teametentje van Rein en ondergetekende niet ten onrechte een Feestje gevierd en Erick in het zonnetje gezet.

2 gedachten over “Hoe Philidor 4 kampioen werd

  1. Anoniem

    Gefeliciteerd!! Volkomen terecht kampioen geworden me dunkt. Naast de tomeloze inzet van de spelers ook een pluim voor de teamleider Erick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *