52

      Geen reacties op 52

Maandag 27 maart waren er 52 schakers in de Philidorzaal. Bij de beginnerscursus vooraf aan de interne hebben we de partij uit de laatste zaterdagrubriek van Gert Ligterink in de Volkskrant nagespeeld. Een schitterende partij weliswaar, maar een onbegrijpelijke beslissing van de Volkskrant om de schaakrubriek  te schrappen. Zie ook de ingezonden brief op 30 maart van Ton Kohlbeck:

Schaken

Beste Luuk de Greef, mijn naam is Ton Kohlbeck, ik ben 80 jaar. Ik houd van de Beatles, van politiek en van oude jenever. Aan dat laatste zou ik als 12-jarige maar niet al te gauw beginnen. Maar waar jij en ik allebei ook van houden is schaken. Toen ik zo oud was als jij las ik ook al de schaakrubriek in de Volkskrant.

En het eerste boek dat ik kreeg was Praatschaak van mr. Evert Straat, een Ooievaartje van anderhalve gulden, zo mooi… Straat was de schaakschrijver van de Volkskrant, later was dat Hein Donner. Hij schreef het mooiste schaakstuk ooit, zijn Ode aan de Randpion. Kom ze maar halen, die boeken, ik heb er nog veel meer. En dan beleven we gelijk wat het mooiste is in onze sport : we kunnen gewoon tegen elkaar spelen, dat houdt nooit op, een leven lang. En samen onze gram delen dat die domme krant zo een prachtige traditie overboord gooit.
Ton Kohlbeck, Oegstgeest

Hoe dan ook : Gert bedankt voor 40 jaar prachtige schaakrubrieken!

Maar goed, op maandagavond was er de externe wedstrijd van Philidor A tegen de koploper LSG B. Helaas was onze kopman Jouke op het laatste moment door overmacht verhinderd: Jouke, van harte beterschap! Het kwam goed uit dat Michiel op dat moment oneven was, zodat hij kon invallen aan het eerste bord tegen Peter Passenier. Michiel wist de partij lange tijd in evenwicht te houden, maar deed aan het eind van de avond toch een mindere zet. Zelf was ik vooral met mijn eigen partij bezig en heb daarnaast mee kunnen genieten van de avonturen op het naastgelegen bord bij Willem tegen Reinier Feiner. Na een stukoffer bleven de verwikkelingen aanhouden en eindigden uiteindelijk in remise omdat Willem een Philidorverdediging had.  Zelf kon ik vanuit gedrongen stelling terugkomen, omdat mijn tegenstander Andres Villa Presa een goede loper tegen een slecht paard ruilde. Uiteindelijk lukte het mij een toreneindspel met pluspion te winnen, maar Fritz vond achteraf een directe winst. (Zie fragment.)

Floris won een mooi eindspel van Adinda Serdijn en Jan won van Evert Lafeber. Guido, Vadim en Frank verloren van resp. Raoul van Ketel, Jorgen Henseler en Albert Termeulen. Al met al hebben we flink tegenstand geboden en boeiende partijen gespeeld.

In de Keizergroep won Aravindh van Jan van Amsterdam en is daarmee aan kop in de race om de titel “Keizer van Philidor.”  Het was een goede avond voor de jeugd: remise van Akil tegen Jacques en winst voor Lev, Jonathan en Simon.

In de kampioensgroep won Henk van Yannick en Jasper van Tjeerd.
De tussenstand in de kopgroep:

1 2 3 4 5 6 7 8
1.Willem B x 1 ½
2.Bert x 0 1
3.Henk R 0 x 1 ½ 1
4.Yannick 1 0 x 1
5.Jan K x 1
6.Tjeerd ½ 0 x 0 0
7.Jonathan 0 0 1 x
8.Jasper ½ 0 1 x

Van de 28 partijen zijn er nu 11 gespeeld.

Het getal 52 vinden we in onze kalender en in het kaartspel. Maar ook in de Maya-kalenders speelde het een belangrijke rol.

 

Op de muur zien we een kalender bestaande uit wielen met 20, 13 en 365 tanden.

Elke dag schuift het raderwerk 1 tandje op. Na 52 jaren van 365 dagen keert dezelfde situatie weer terug.

Een hoofdrolspeler in de Meso-Amerikaanse kalenders was de planeet Venus met een synodische periode (waarna dezelfde stand aan de horizon wordt bereikt) van ongeveer 584 dagen. Na twee cycli van 52 jaar zijn er 65 perioden doorlopen en de Maya’s zouden dit om de 104 jaar gevierd hebben.

Zie: “The Aztec Calendar Handbook” (Randall, Gimenez, Graeber.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *