Philidor 2 grijpt laatste kans op behoud

      2 reacties op Philidor 2 grijpt laatste kans op behoud

Donkere wolken hadden zich samengepakt boven Philidor 2 na de 8e KNSB-ronde. Niet alleen hadden we verloren, maar de concurrentie won en haalde ons in. Philidor zakte naar de laatste plaats. Ons lot lag dus niet meer in eigen hand. Tot over¬maat van ramp zouden naast de twee onderste ploegen ook vier teams uit op plek acht in de derde klasse degraderen. Sommigen riepen of schreven al dat we gedegradeerd waren. Dat was wat voorbarig, maar het moest wel op meerdere vlakken mee zitten om ons te handhaven.

Een blik op de stand voor de laatste ronde leert dat er nog overlevingskansen zijn als Philidor wint en concurrentie verliest. VAS 3 moest tegen de titelkandidaat Leiderdorp, die zouden wel voor de winst gaan. Oegstgeest moest tegen Amsterdam West. Amsterdam West had zich met 7-1 door degradatiekandidaat Vas 3 laten inmaken, dus daar waren de vooruitzichten minder duidelijk.

Winnen was in ieder geval noodzakelijk. Dan probeer je dus in ieder geval zo sterk mogelijk op te komen. Onze twee sterkste spelers in de gelederen hadden echter heugelijke feiten (huwelijksjubileum; proficiat Erik) en onfortuinlijke voorvallen (fietsongeluk; beterschap Jouke). Philidor had dus twee invallers nodig. LSG 3 had minieme kansen op promotie, maar zij gingen niet voor allerlaatste kans en kwamen ook met invallers in de opstelling. Al met al erg spannend dus of een winst zou lukken. Zelfs Nepomniatchi en Ding besloten zelfs hun match een dag stil te leggen om de ontknoping in KNSB klasse 3E te kunnen volgen.

Jonathan Vijver opende de score. Hij was al topscorer van de klasse 5G bij Philidor 3. Zij spelen een ronde minder, dus was hij beschikbaar en hij wilde nog wel meer punten aan zijn totaal toevoegen. Een flitsende aanval met een mat op het einde, zo’n invaller zien we graag.

Aan bord één nam onze teamleider Frank Zeven zelf het voortouw. Niemand anders durfde of wilde graag op zo’n sterk bord. Je bent echte leider door er zelf dan maar te gaan spelen, Frank! Het was geen makkelijke taak om steeds voldoende spelers op te trommelen. Het zoeken naar invallers, maar liefst negen verschillende, en alle contacten met de competitieleider maken het leven van een teamleider niet eenvoudig. Maar je hebt ons met succes door alle perikelen heen geloosd. We hopen dat je volgend jaar weer ons team wilt leiden.

De tegenstand aan bord één was te sterk en Frank verloor helaas, maar dat werd snel goedgemaakt. Wadim Sharshov kreeg aan bord twee de sterkte ELO-houder tegenover zich. Dus was zijn remise aanbod alleszins begrijpelijk. Heel slim want naast een goede zet, moet de tegenstander nu ook allerlei andere afwegingen maken. Dat leidt af van de partij of geeft juist extra druk om toch een voordeel aan te tonen. Het werkte, want zwart speelde prompt het verliezende 1…Pa7.

Tjeerd de Leede viel in en gaf aan een lichte voorkeur voor de zwarte stukken te hebben. Een spontane omruilactie was het gevolg. Mijn tegenstander werd zijn tegenstander. Misschien maar goed ook, want vorig jaar in de KNSB en dit jaar in de LSB-competitie speelde ik ook al tegen dezelfde tegenstander. Tjeerd ging er dus onbevangen in.

Bert van de Marel probeerde een ongelijk lopereindspel te winnen. Remise is waar dit eindspel berucht om is en dat werd het ook. Bert werd daarmee wel de topscorer van team met 5 punten uit 8 partijen. Dat geeft een klein beetje aan dat de anderen niet zo in vorm waren en verklaart onze lage stand op de ranglijst. Maar topscorer is topscorer. Gefeliciteerd, de envelop met inhoud is voor jou op de volgende ledenvergadering. Remise was er ook voor Jan van der Knaap en Jan Aart van Steen. Daarmee was de stand 4-3 in ons voordeel, maar spannend was het niet meer. Mijn tegenstander had vroeg in het middenspel een kwaliteit geofferd, maar kreeg daar onvoldoende tegenkansen voor. Het duurde nog tot in het eindspel voordat ik het materiaal kon verzilveren. Zo kon ik het winnende punt binnenbrengen. Een 5-3 overwinning.

Toen begon het lange wachten op de andere uitslagen. Leiderdorp greep zoals verwacht de eerste plek door VAS 3 te verslaan. Dus VAS hadden we ingehaald. Oegstgeest kon niet op volle sterkte opkomen en verloor ook. Tot zover missie geslaagd. Het was nog wachten op de officiële nieuwsbrief met de beslissingen van de competitieleider later in de week. Onze 7 punten bleken voldoende om bij de hoogste vier teams op plek in de derde klasse te eindigen. Dus hoera, heel Singapore juichte en in Helsinki was het een gekkenhuis. In Nederland hing overal de vlag uit en dan niet op z’n kop, maar rood-wit-blauw met een wimpel. Philidor 2 blijft in de derde klasse.

2 gedachten over “Philidor 2 grijpt laatste kans op behoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *