Philidor 3 – Woerden 2 een koude douche.

Het is zaterdag 11 maart en vol goede moed begeef ik mij naar het denksportcentrum waar Philidor 3 zijn koppositie zal verdedigen tegen Woerden 2. Wij staan op plek 1, twee matchpunten los van Woerden 2 en Botwinnik 2. Vandaag winnen betekent vrijwel zeker het kampioenschap in deze groep. De laatste ronde speelt Woerden 2 tegen Botwinnik 2 terwijl Philidor 3 de laatste ronde tegen Rijswijk 2 mag aantreden. Rijswijk 2 heeft slechts 1 wedstrijd kunnen winnen en staat op de 7e plek.

Genoeg reden om vol optimisme naar het denksportcentrum te fietsen nu de sneeuwbuien van afgelopen vrijdag voorbij zijn en de zon zich van zijn beste kant laat zien.

Ons team is compleet zodat ik niet hoef in te vallen en mijn taak als teamleider serieus kan uitoefenen. Onze spelers hebben er zin in en omstreeks 13:00 uur kunnen wij starten. De teams zijn gemiddeld qua rating aan elkaar gewaagd. Het ratingverschil aan de hogere borden valt in ons nadeel uit, terwijl wij aan de lagere borden een voordeeltje hebben. Hier moeten wij sowieso punten proberen te pakken.

Aan bord 1 speelt Floris met de zwarte stukken tegen Leen de Jong, een sterke speler met een rating van maar liefst 1951. Wit opent met 1. c4 om even later zijn loper op g2 te plaatsen. Er ontstaat een stelling die in evenwicht lijkt maar moeilijk te doorgronden is. Pim speelt aan bord 2 met wit tegen Sofia Moskalets, een jonge speelster uit de Oekraïne die als invaller meespeelt voor Woerden. Er verschijnt een Siciliaan (drakenvariant) op het bord waarbij Pim de stelling gesloten probeert te houden met een pion op d3 en e4. Aan bord 3 speelt Jasper tegen een voormalig lid van Philidor, Hans Steijn. Jasper vergist zich in de opening waardoor hij met zwart wat gedrukt komt te staan. Abisan aan bord 4 krijgt een Siciliaan op het bord en verliest al snel zijn pion op e5. Doordat beide spelers tegengesteld rokeren blijft het spannend. Aan bord 5 krijgt Michiel ook 1. c4 tegen zich. De stelling lijkt in evenwicht totdat Michiel Tb8 speelt waarna wit doorbreekt met e5 en de toren op b8 niet prettig blijkt te staan. Aan bord 6 speelt Tjeerd zijn geliefde Koningsgambiet. Zijn vrouwelijk opponent speelt de 1e twee zetten zoals bekend uit de beroemde partij Schulten tegen Morphy, New York 1858. 1. e4 e5 2. f4 d5, waarbij Morphy twee pionnen offert om uiteindelijk na 20 zetten prachtig te winnen. Aan bord 7 speelt Jonathan Siciliaans en laat onbevreesd zijn Koning in het midden staan terwijl zijn tegenstander lang rokeert, en aan bord 8 speelt Job en komt een vierpaardenspel op het bord.

Omstreeks 15:00 uur ontstaat meer duidelijkheid op de meeste borden. Job wint een pion op b5 aangezien de toren op a8 gepend staat na a6xb5. Door vervolgens een schaak op a8 met de toren te geven en gebruik te maken van mat op de onderste rij en een overbelaste zwarte Dame wint Job nog een pion zodat na ruil van alle stukken een gewonnen pionnen eindspel resteert en wij ons 1e punt pakken. Letterlijk 30 seconden later geeft de tegenstander van Jonathan ook op. Dit gebeurt nadat hij zijn loper offert op b5, om vervolgens een stuk terug te winnen met een pionvork door b4 te spelen. In de resterende slagenwisseling blijkt dat Jonathan na alle verwikkelingen alsnog een stuk wint waarna zijn tegenstander opgeeft. Wij staan dus 2-0 voor!!

En dan voltrekt zich een waar spektakel aan bord 4. De zwartspeler speelt 23…Lxe2 en Abisan vindt de enige zet om de stelling weer gelijk te trekken met een prachtig torenoffer: 24.Txh7+!! Voor analyse zie onderstaand partijfragment. Nadat Abisan het zijn tegenstander knap lastig maakte dacht ik als “onnozele” kibitzer dat wit geforceerd zou moeten kunnen winnen hetgeen onjuist blijkt na analyse met de engine. Echter onder druk wordt alles vloeibaar en een menselijke fout is zo gemaakt. Helaas verzuimde Abisan een eeuwig schaak en verloor uiteindelijk nog zodat het 2-1 werd.

Het is nu 15:15 uur en Jasper moest in barre nood twee lichte stukken inleveren voor een toren. Het resterende eindspel is niet meer te houden, toren en paarden komen dreigend de zwarte stelling binnen 2-2.

Nog 4 borden waar gespeelt wordt. Helaas ziet het er behoorlijk somber uit. Aan bord 1 verliest Floris door een gemene penning zijn paard op b6. Na een geforceerde slagenwisseling moet Floris met een toren minder het eindspel in en geeft direct op 2-3.

Ondertussen heeft Michiel zijn pion op b7 en a6 door een vervelende loper op g2 moeten prijsgeven. Hierdoor heeft wit een vrijpion op de c-lijn en de a-lijn. Na torenruil resteerde een pionneneindspel waarbij beiden spelers over een witveldige loper beschikken. Eén vrijpion was waarschijnlijk nog wel te keepen geweest maar twee vrijpionnen is gewoon teveel van het goede 2-4.

En dan bord twee….. met grote vreze zie ik dat Sofia een pion opspeelt naar e5 en vervolgens verschijnt er ook nog een pion of f5 terwijl er ook al pionnen op c5 en d5 staan. Sofia heeft het gehele centrum is in handen. Een paard op d3 geeft uiteindelijk de definitieve genadeklap. Kwaliteitsverlies is niet te voorkomen en Pim moet het hoofd buigen 2-5. Niet verrassend als ik later ontdek dat Sofia 4 partijen heeft gespeeld in de interne competitie bij Woerden die ze allemaal heeft gewonnen!! Haar “verse” KNSB rating van 1675 (maart 2023) zal snel omhoog schieten.

Tjeerd is ondertussen in een optisch gewonnen eindspel terecht gekomen. Zijn tegenstander heeft een zwakke pion op e6 en kan op de Koningsvleugel geen vorderingen maken. De Koning van Tjeerd staat actief op e5 de zwarte Koning staat op e7. Doordat zwart Td6 speelt kan Tjeerd met de krachtzet Tf7+!! de dekking van Td6 ongedaan maken en infiltreren in de zwarte stelling. Het eindspel tikt hij moeiteloos uit. Eindstand 3-5.

Philidor 3 staat nu samen met Woerden 2 op de 2e/3e plek met evenveel bordpunten. Bodegraven 2 staat op de 1e plek met één bordpunt meer. Woerden 2 speelt de laatste ronde tegen Bodegraven 2 en wij hopen natuurlijk op een 4-4 uitslag. Winst van Bodegraven 2 betekent dat wij met forse cijfers moeten winnen de laatste ronde. Onderstaand het beloofde fragment uit de partij Abisan Pancharajah – Henk de Heer.

1 gedachte over “Philidor 3 – Woerden 2 een koude douche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *