Belangrijke winst voor Philidor 1: 5-3 tegen RSR Ivoren Toren

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 5 november ging Philidor 1 naar Rotterdam voor de wedstrijd tegen RSR Ivoren Toren. Beide teams waren het seizoen slecht begonnen met twee nederlagen. Er stond dus iets op het spel. Vorig seizoen speelden we in de derde ronde ook tegen elkaar. Het werd toen 4-4. Dit seizoen speelden we recent tegen elkaar in de KNSB-beker. 2-2 na de gewone wedstrijd en daarna ook 2-2 in het snelschaken. We verloren na het wegstrepen van bord 3. Het beloofde dus een spannende strijd te worden.

Op een laat moment moest Nico zich afmelden. Jan van der Knaap viel voor hem in. Bij de tegenstander bleek ook de op ELO-papier sterkste speler afwezig. Herman had zijn boterhammen vergeten. Om hongerklop te voorkomen ging ik op pad om krentenbollen te kopen met de juiste schaakdoping in de rozijnen.

Toen ik terugkwam had Thijs al remise gemaakt. Mijn tegenstander speelde een remisevariant, was zijn commentaar. Na twee uur spelen was het aan alle borden spannend. Sommige borden leken voor ons beter te staan, evenveel borden minder, de meeste borden leken in evenwicht. Bij Stef en Guido stonden op dat moment nog alle 16 pionnen op het bord. Jan leek iets onder druk te staan als zijn tegenstander f4 zou spelen. Herman speelde tegen een Hübner-achtige verdediging. Toen hij op d5 kon slaan kreeg hij tegen een niet gerokeerde koning een sterk pionnencentrum met mooie aanvalskansen. Léonore had ogenschijnlijk minder ruimte tegen een niet te verdrijven wit paard op c6, gedekt door d5. Arres laveerde met zijn dame en toren in grote stijl en won door een beter doorgerekende afruil een pion. Na dameruil stond Maarten op de damevleugel een pion achter, in het centrum leek zijn pluspion op d5 een aanvalsobject. Stef moest een aanval op de lang gerokeerde koning pareren met een terugtrekkende paardzet. Hij leek mij op den duur kansen te hebben tegen een ver opgerukte pion op h3. Guido mikte op een zwakke pion op c6. Zijn tegenstander bood nauwkeurig tegenstand. Na afruil resteerde een toren met ongelijke lopereindspel. Remise. Dat werd het ook bij Stef in een nog ingewikkeld ogende stelling.

Op de eerste drie borden 1,5-1,5. Jan krijgt f4 tegen zich maar lijkt zich na verschillende afruilen net te kunnen handhaven. Léonore verliest de achtergebleven pion op e7 maar wint in de tegenaanval de pion op b2. Zij krijgt nu de twee witte paarden in de klem. Mooi combinerend wint zij eerst een stuk en even later een tweede waarna haar tegenstander opgaf. Arres houdt zijn pluspion vast bij de afwikkeling, Jan verliest er een bij het begin van het toren plus paard eindspel. Herman overloopt zijn tegenstander, wint de kwaliteit en lijkt met zijn pion op d7 snel te winnen. Maarten valt heel mooi aan op de koningsvleugel. Dit is doorslaggevend door stukwinst. Direct na de tijdcontrole is het daarmee 3,5-1,5 voor ons en is de overwinning in zicht. We kunnen daarmee een tegenvallertje bij Arres opvangen. Zijn tegenstander krijgt de kans om af te wikkelen naar een ongelijke lopereindspel waarin Arres pluspion te weinig is. Herman heeft een snellere winstkans laten glippen maar zijn voordeel is zo groot dat hij de naar e5 opgerukte koning mat dreigt te zetten. Herman wint vele pionnen waarna zijn tegenstander opgaf. De twee matchpunten zijn voor ons! Jan lijkt kans te hebben de pion terug te winnen tegen een naar h8 afgedwaald paard maar de tegenstander blijkt nauwkeurig gerekend te hebben en wikkelt af naar een gewonnen toreneindspel.

5-3 winst en twee belangrijke matchpunten! We tafelden daarna nog lang na bij een Indiaas restaurant. Het duurde zo lang dat de onzen baldadig dreigden te worden. Maar door de winst smaakte alles goed.

Geef een reactie