Philidor 1 haalt uit tegen Paul Keres 2 en wint met 7-1

Door Michiel Vergeer, het artikel is maandag 11/1 bijgewerkt.

Het nieuwe jaar begint voor ons in de vijfde ronde met een uitwedstrijd tegen Paul Keres 2. Een typische vierpuntenwedstrijd tegen een tegenstander met ongeveer gelijke ELO-sterkte. Met een afgeladen bus arriveerden tientallen schakers in het Stedelijk Gymnasium in Utrecht waar niet alleen 3 KNSB teams van Paul Keres maar ook 2 Utrecht-teams hun thuiswedstrijd spelen. Een volle bak dus. Bij ons bleef bord 6 leeg omdat Maarten maandag in Leiden vooruit had gespeeld en na spannende strijd had gewonnen van hun sterkste speler. Een mooie opsteker maar het eerste gewin is misschien maar kattengespin? Wessel Braggaar viel op het laatste moment in voor de zieke Herman.

Zo tegen drieën was ik nog niet zo gerust op het resultaat. Thijs had weliswaar in de opening een pion gewonnen maar zijn koning kon niet rokeren. Nico had duidelijk meer ruimte en voldoende aanvalspunten. Stef stond onder druk door een gepend paard door een loper op d6 en een loper op c4. Bij Wessel en Léonore zag ik een grote tijdsvoorsprong. Léonore had zelf twee pluspionnen f4 en e5 tegen d5 en c6 voor zwart. Haar loper leek minder dan het gecentraliseerde paard van zwart. Arres probeerde het met druk tegen de zwarte pion op d5 maar koos uiteindelijk voor doorschuiven van de c-pion naar c5.

De eerste beslissing viel een half uurtje later. Nico won een stuk en ving de tegenaanval om het stuk terug te winnen op met een dodelijk torenschaak op d7. Hij blijft onze topscorer en is dat nu ook voor de hele klasse 2C. Léonore bracht ons op een 3-0 voorsprong. Haar vrije e-pion marcheerde onweerstaanbaar op naar de promotie. Zij onderstreepte daarmee haar plaatsing op de nieuwe plaatsingslijst van de KNSB. Stef offerde de kwaliteit voor een sterke vrijpion. Zijn tegenstander, teamleider Hein Piet van der Spek (ooit speler voor Philidor), bleef materieel in het voordeel en greep zijn kans toen Stef even niet nauwkeurig verdedigde (3-1). De generaal wint een slag maar zijn troepen laten hem in de steek. Wessel kreeg met stevige zetten steeds meer grip op zijn tegenstander in tijdnood die alles zette op het bezetten van veld f6. Dat zag er wel gevaarlijk uit maar met hele logische, sterke zetten neutraliseerde Wessel de dreiging en verbeterde zijn stelling steeds meer en sloeg de wanhoopsaanval nauwkeurig af. 4-1 en het eerste matchpunt voor ons! Guido speelde een scherpe partij op een lange tijd vol bord. Met hogeschool manoeuvres was zijn centrumaanval sterker dan de witte aanval over de h-lijn. Bij de tijdcontrole werd zijn mataanval bekroond. Thijs had zijn pion voordeel verloren zien gaan. Hij stond er inmiddels twee achter in het toreneindspel maar daarin wel een oprukkende vrijpion in het centrum. Op een dag dat alles lukt was zijn tegenstander hiervan zo onder de indruk dat hij opgaf. Men is nog lang aan het analyseren geweest of dit wel correct was (6-1). Arres was als laatste nog lang bezig. Zijn opmars op de damevleugel met 3 verbonden vrijpionnen was veel sterker dan de geblokkeerde zwarte pionnen in het centrum. Na stukwinst zocht hij naar de mooiste oplossing om het af te maken. Een 7-1 overwinning maken we niet vaak mee! Met 6 uit 5 en een karrevracht aan bordpunten zijn we in het linkerrijtje terecht gekomen!

 

Geef een reactie