Een gezellig avondje in Aalsmeer

      1 reactie op Een gezellig avondje in Aalsmeer

Door Jan van der Knaap

Vrijdag 8 januari stond de vierde wedstrijd van Philidor 3 op het programma: uit tegen AAS2. Voor beide teams was het een belangrijke wedstrijd, aangezien we beide in de degradatiezone stonden.
We begonnen met een 1-0 voorsprong. Bernard had afgelopen maandag vooruit gespeeld tegen Olaf Cliteur en in de complicaties van tijdnood gewonnen. Dat moet de alarmbellen hebben laten ringelen in Aalsmeer, want bij aankomst op vrijdag in de speellocatie bleek AAS twee 2100+ spelers te hebben opgetrommeld uit de krochten van Noord Holland, die tot dan toe nog niet voor AAS2 hadden gespeeld. De vaste speler Hans van Leeuwen was tot koffiejuffrouw gedegradeerd. Op dat moment weet je al dat het een lastige avond gaat worden: 300 Elopunten minder op twee borden overbrug je niet zo makkelijk.

Na een uurtje spelen zag het er moeizaam uit. Pim kreeg op bord 2 al gauw een koningsaanval over zich heen en mijn ondeskundige ogen zagen niet veel tegenkansen voor hem. Ook Michiel had het zwaar op bord 3. Na de opening verloor hij een pion en ik had niet de indruk dat hij compensatie had. Zelf kwam ik op bord 1 vrij moeizaam uit de opening en ik was bang dat het wel eens een kort potje zou kunnen worden. Op alle andere borden taxeerde ik het nog als onduidelijk, behalve bij Jan van Amsterdam op bord 7. Die zette vanuit een Siciliaanse opening al snel een scherpe aanval op tegen de zwarte koningsstelling.

Een tijdje later vielen de eerste beslissingen. Jan van Amsterdam wist inderdaad te winnen, maar bij Pim werden de gaten rond zijn koningsstelling steeds groter en toen de witte stukken kwamen binnen zetten, kon hij de vlag strijken. Michiel kon het eindspel met één (of twee?) pionnen minder niet houden, en verloor. Ik weet niet of hij nog kansen heeft gehad.
Het zag er op dat moment niet echt gunstig uit. Zelf was ik redelijk tevreden over mijn stelling. Hij leek een stuk speelbaarder geworden dan vlak na de opening. Toen ik echter weer eens een rondje langs de borden maakte, stond Hans van Steijn op bord 6 twee pionnen achter in een toreneindspel. De stellingen van Ab en Gerard op bord 5 en 8 vond ik onduidelijk. Ik verwachtte in ieder geval geen overwinningen meer voor ons.

Ab verloor uiteindelijk van zijn op papier veel sterkere tegenstander, en ook Gerard hield het niet droog. Er waren dus twee overwinningen van ons nodig voor een gelijk spel. Hans wist op miraculeuze wijze met twee pionnen achterstand te winnen. Hoe dit precies ging, weet ik niet, want ik was druk bezig met mijn eigen stelling. Op een bepaald moment meende ik mijn tegenstander de gelegenheid te moeten geven om zijn dame af te ruilen tegen mijn twee torens. Ik hoopte dat dat me kansen zou geven tegen de zwarte koningsstelling. Helaas was mijn koningsstelling ook enigszins open en kwamen de zwarte torens eerder mijn stelling binnen, dan dat ik met mijn dame de zwarte monarch kon bedreigen. In tijdnood hield ik het niet droog. Met een kleine combinatie forceerde zwart afruil van de dame tegen de twee torens, en in het gelijke lopereindspel met twee pionnen meer kon ik vrij snel opgeven. Een 5-3 nederlaag dus.

Lekker na afloop aan de bar hangen, kan je niet in de speellocatie van AAS. Aan de overkant van de doopsgezinde kerk staat echter café De Praam. De naam van deze kroeg past bij het soort café. Bij het weggaan uit de kerk kwam de gezellige muziek ons al tegemoet. Ab wilde nog even gaan hossen, maar zelf had ik toch wat vermoeide benen en ik was bang dat ik na een uurtje dansen het gaspedaal niet diep genoeg zou kunnen indrukken om zo snel mogelijk Aalsmeer te verlaten. We hebben dus maar direct onze auto’s op de parkeerplaats opgezocht.
Na vier ronden hebben we dus maar 1 matchpoint. Het ziet er dus niet goed uit. We zullen toch maar door blijven vechten tegen waarschijnlijk beter weten in!

De vraag die echter blijft is: wanneer neemt de LeisB eens een keer maatregelen tegen het soort competitievervalsing, waar AAS patent op heeft. Zelf ben ik er wel redelijk klaar mee.

1 gedachte over “Een gezellig avondje in Aalsmeer

  1. Jan van Amsterdam

    Hier hangt inderdaad een vermoeden van competitievervalsing. De gemiddelde rating van AAS schoot omhoog naar 1927. Hoogste rating bij ons aan bord 1 is 1820. De uitslag (5-3) is in dat licht bezien zelfs goed te noemen. Volgende keer vliegen wij KING LOEK in. Ben al aan het sparen.

Geef een reactie