Philidor wint ruim van Promotie

      Geen reacties op Philidor wint ruim van Promotie

Door Michiel Vergeer

Voor de vijfde ronde op zaterdag 8 februari stond de thuiswedstrijd van Philidor tegen Promotie uit Zoetermeer op het programma. Beide ploegen stonden met 4 uit 4 en een gelijk aantal bordpunten precies gelijk. Het beloofde een spannende middag te worden en dat is het lang gebleven.  In inmiddels lang vervlogen tijden heb ik enkele seizoenen voor Promotie gespeeld. De openingen waren aan alle borden meteen scherp en zo ging de wedstrijd ook. Na anderhalf uur spelen zag ik nog weinig tekening in de strijd, alleen aan bord 8 zag ik een pluspion voor Harry van Vliet. Maar wel stonden Arres en Herman onder druk.

De eerste beslissing viel bij Thijs aan bord 4. Hij had ruimtevoordeel tegen een Aljechin-verdediging en leek met een centrumpionopmars in het voordeel te komen. Misschien had hij geen c5 maar d5 moeten spelen. Men kwam remise overeen. Aan bord 1 verbruikte onze kopman Nico Kuijf veel meer tijd dan zijn gereputeerde tegenstander. Nico stond onder flinke druk.  Hij kreeg een dame tegen toren, paard en een pion. Het leek niet ver van remise, maar net in de laatste zetten voor de tijdcontrole overzag hij dat wit met zijn toren een paard kon slaan gevolgd door een dodelijke paardvork. We stonden achter. Aan bord 2 speelde Guido Bakker tegen de taaie Sjaak Sibbing. Met nog een bord vol stukken deed die een remiseaanbod. Vanwege de onduidelijke totaalstand sloeg Guido het aanbod af en won in de aanval. Vanaf ongeveer dat moment ging het voor ons op alle borden steeds beter en stroomden de punten bij ons binnen als Oranje schaatsmedailles in Sotchi.

Léonore had voortdurend een ruimteoverwicht en druk tegen een achterblijvende c-pion, maar dreigde in de tegenaanval een pion op c4 te verliezen. Er volgde een flinke afruil waarbij zij druk hield op pion c7. Zij won die en even later een stuk waarmee wij na de tijdcontrole de leiding namen. Stef van der Zon had sterke centrale zwarte pionnen waarmee hij het cruciale veld d5 kon overnemen. Hij marcheerde naar voren en won pionnen op de damevleugel en de partij. Door deze winst versterkt hij zijn topscorerpositie! Herman van Halderen had moeite om zijn pion op d5 te houden. Zijn tegenstander kende hij nog van het Tatasteel toernooi. In de fase voor de tijdcontrole wist hij zijn tegenstander te overbluffen en een paard tegen een pion voor te komen. Niet ver na de tijdcontrole kwam de stand op 4,5-1,5 en kon de winst in de buurt van de bar gevierd worden. Mijn prognose was dat het 6-2 zou worden door remise aan bord 7 en winst aan bord 8.

Mijn voorspellende gaven zijn toch beperkt want Arres wist zijn tegenstander toch te verschalken. Harry had zijn pluspion de hele partij vast weten te houden en stond gewonnen in een paard-lopereindspel maar het luisterde nauw omdat een paard niet sterk is tegen een randpion. Door het Fischertempo met telkens 30 seconden er bij kon hij het nog een tijd proberen met 1 minuut op de klok maar remise was onvermijdelijk. Dus toch een ruime 6-2 overwinning.

Later op de avond bleek uit de andere uitslagen hoe belangrijk de overwinning was. We staan nog maar twee punten van de koppositie, maar ook maar twee punten boven de degradatieplaats! Er komen nog veel spannende wedstrijden in deze klasse.

Geef een reactie