Philidor en RSR Ivoren Toren houden elkaar in evenwicht

Door Michiel Vergeer

In de derde ronde KNSB speelden we op zaterdag 7 november tegen de koploper RSR Ivoren Toren in Rotterdam. Zij hadden als enige tot nu toe een 100% score maar wel met twee minimale overwinningen. Aan ons de taak om die reeks te onderbreken. Het clublokaal is het gebouw van de NIVON, aan de rand van het centrum van Rotterdam. Parkeren was mogelijk maar de parkeerautomaat bleek wat moeilijk te vinden. Het werd een spannende wedstrijd!

Na een uur spelen was alleen aan het bord van Willem de vlam al duidelijk in de pan geslagen. In een messcherpe opening kwam hij een stuk achter maar kon een toren met schaak winnen. Dan dreigde wel een levensgevaarlijke aanval. Een uur later bleek hij gekozen te hebben voor een stuk terugwinnen en de tegenaanval op te vangen met een of twee pionnen plus. Aan de andere borden nog steeds geen tekening. Bij Nico was zelfs nog niets van het bord! Bij Guido werd veel geruild en leek het eindspel remiseachtig. Stef raakte een pion achter, Thijs leek optisch in het voordeel maar kampte later met een achtergebleven pion op e3 en moest vechten voor gelijkspel. De tegenstander van Léonore zette het passief op en kwam onder druk door haar actieve spel. Arres had kort gerokeerd tegen een lange rokade aan de overkant, speelde zijn g en f pion op met een messcherpe stelling als gevolg. Ook Maarten zocht de aanval tegen een pion van de verkeerde kleur.

In het laatste uur kwamen er beslissingen. Nico offerde zijn b-pion en schoof zijn vrije c-pion als een wig in de witte stelling. In het centrum kreeg hij een sterke aanval met paard en dame en dat gaf een snelle beslissing door o.a. het veroveren van pion d4. Onze voorsprong werd vergroot door Léonore die in de aanval won. Even genieten van deze mooie voorsprong! De tegenstander, zo hoorde ik, mocht aan geen van de borden remise aanbieden met het oog op de stand! In de minuten voor de tijdcontrole moest Stef aan bord 1 zich in een lastig eindspel met dame en toren toch gewonnen geven. Thijs ontworstelde zich aan de druk en kwam in een ongelijke lopereindspel met pionnen plus terecht dat niet te winnen was. Bij Guido werd de vrede getekend zodat we bij de tijdcontrole 3-2 voor stonden.

Maarten probeerde verwoed de pion op e4 te winnen. Dat lukte met loperruil maar zijn tegenstander won ook een pion op de damevleugel. Het toreneindspel was potremise. Willem stond na alle schermutselingen twee pionnen voor maar de tegenstander had een ongelijke lopereindspel afgedwongen. Arres offerde een toren tegen een paard met een dreigend naar d7 opgerukte pion en matdreiging op de onderste rij tegen de koning op a8. Zwart kon en moest met de dame schaak geven. En dat lukte met een afgedwongen dameruil. Teleurstellend voor ons en Arres kreeg na afloop als eerste een pilsje als troost. Willem probeerde in het ongelijke lopereindspel nog ijzer met handen te breken, won de loper maar moest zijn laatste pion prijs geven. Een plusremise maar wel een remise! Het eindresultaat 4-4 tegen een op ELO-papier sterkere tegenstander is verdienstelijk en geeft aan dat we meekunnen in deze klasse.

Geef een reactie