Philidor bekert 2-2 tegen Paul Keres

Door Guido Bakker

Op woensdag 7 december 2011 speelde een team bestaande uit Nico Kuijf, Gert Michiel de Niet, Guido Bakker en Herman van Halderen onder teamleiding van Michiel Vergeer in hartje Utrecht een bekerwedstrijd tegen Paul Keres. Het is bekend dat de Utrechtse club in de eerste klasse uitkomt, dus het kwam niet geheel als een verassing dat hun team een gemiddelde rating van bijna 200 punten meer had. Toch wist Philidor zich kranig te verweren.

Na grofweg een uur spelen zag het er voor Philidor rooskleurig uit. Nico had al vroeg in de opening een pion gewonnen. Het was onduidelijk waar de zwarte compensatie uit bestond en later won Nico nog een pion.

Ondertussen had Gert Michiel in zijn vertrouwde opening weinig tijd te hoeven investeren om een gezonde stelling op het bord te krijgen. Bovendien leek zijn tegenstander ook met het speeltempo (110 minuten voor de hele partij met 5 seconden per zet erbij) minder vertrouwd. Een goede tijdsvoorsprong is altijd mooi meegenomen!

Op bord 3 had ik in de opening een pion durven pakken. De compensatie leek van korte duur, waardoor ik een mooie vrijpion meer had. Daar stond wel een zwart loperpaar tegenover, dus enige techniek zou vereist zijn om de partij te winnen.

Herman kwam met zwart ook goed uit de opening. Zijn tegenstander besteedde in een stelling met tegengestelde rokades veel tijd aan het versterken van zijn koningsstelling (Kb1, a3, Pc1-a2-b4), waardoor Herman initiatief had ontwikkeld.

Kortom, halverwege de wedstrijd zagen de kansen voor Philidor er goed uit. Maar toen op alle borden de tijdnoodfase aanbrak, begon het tij te keren. De tegenstander van Herman had de stelling in tijdnood erg gecompliceerd en was voluit in de aanval gegaan. Met nauwkeurig spel had zwart kunnen winnen, maar de klok van Herman begon ook te tikken. Uiteindelijk ontstond een gewonnen eindspel voor wit, dat snel werd uitgespeeld. 1-0 voor Paul Keres.

Wat er bij Gert Michiel op het bord gebeurde, heb ik helaas niet goed kunnen volgen. In ieder geval wist hij zijn mooie openingsvoordeel om te zetten in winst. Een prima resultaat tegen een speler met een rating van 2350 en evenals zijn prestaties in het eerste team een duidelijk teken dat Gert Michiel een aanwinst voor Philidor is.

Met de tussenstand van 1-1 werd het nog spannender. Toen ik zelf de kans kreeg een paard op d6, ondersteund door de vrije c5-pion, wist te plaatsen, was de winst niet ver weg. Uiteindelijk gaf mijn tegenstander op met 10 seconden op de klok.

Het stond dus 2-1 voor Philidor tegen deze zeer sterke club. Nico kreeg een eindspel met ongelijke lopers en elk een toren op het bord. Deze eindspelen zijn scherper dan wanneer er bijvoorbeeld gelijke lopers zouden zijn. Helaas werd hij getruukt en even later moest hij de handdoek in de ring werpen.

Met een stand van 2-2 werd overgegaan op snelschaken. Hierbij wisten onze tegenstanders hun hoge ratings waar te maken en verloren we met 4-0. Paul Keres gaat dus door naar de volgende ronde.

Hoewel er meer in had gezeten, mogen we met 2-2 in de lange partijen tegen een eersteklasser niet klagen. Deze wedstrijd geeft goede hoop voor de volgende externe thuiswedstrijd op 17 december!

Geef een reactie