Philidor A verslaat Voorschoten B met ruime cijfers

Door Frank Zeven

Het was even puzzelen om twee invallers te vinden die een evenredig PhilidorA zouden opleveren tegen VoorschotenB. Bert van der Marel en Herman van Halderen hadden aangegeven dat zij op 21 januari overdag bij Tata zouden spelen en dan niet ook nog eens ’s avonds op zouden kunnen draven in Leiden om te spelen tegen VoorschotenB. Voor Bert is Thijs Roorda gevonden: een speler met bijna gelijke Elo en voor Herman kon Wadim invallen, die slechts twee Elopuntjes met hem verschilt. Wadim heeft normaliter op maandagavond geen tijd, maar toevallig was er toetsweek en was Wadim eerder thuis.

De wedstrijd begon evenwichtig. De vier topborden vertoonden gelijkwaardige stellingen. Jan Aart aan bord 3 kwam met zwart een pionnetje vóór in de opening op de damevleugel, maar wit, de taai spelende Michael Kubbenga, had tegenspel met een sterk pionnencentrum. Het bleek goed ingeschat door Jan Aart, want zijn twee verbonden pionnen op de damevleugel renden hard naar voren en zorgden voor het volle punt.

Thijs aan bord 2 stond in mijn ogen goed tegen Marcus Driessen, maar nog niet beslissend. Een enorme dominante pion op d5 en druk tegen de zwarte pion op e7, meer activiteit en … ineens was daar de winst… U moet Thijs zelf maar even vragen hoe dat ineens zo kwam! 2,5 – 0,5 voorsprong, want Willem van Briemen had aan bord 7 een remise te pakken. Met zwart kwam er een Franse afruivariant op het bord met uiteindelijk elk twee paarden en elk 7 pionnen. 

Robin aan bord 6 speelde met wit actief, maar leek mij positioneel iets minder te staan. Zolang zwart het initiatief had was dat ook zo, maar Robin wist zelf met enkele bevrijdende zetten de zwarte koning te overdonderen en pardoes midden op het bord mat te zetten met twee torens en de dame.

Ook Bernard Schelhaas, die dit jaar de nodige nuttige halve punten toevoegt aan Philidor A voegde daar weer een remise aan toe. Dat zal Bernard plezier doen, want vóór ronde 1 zei hij nog: wat doe ik in dit team? (daarmee aangevend dat hij vreesde veel nullen te moeten incasseren, maar dit valt dus gewoon heel erg mee!!). Sterker nog: ik denk dat je iets beter hebt gestaan, Bernard!

Wadim speelde naast mij met wit een spannende alles of niets partij. Na zijn korte rokade volgde Kg1-h1 en Le3-g1. De zwarte koningsstelling lag open. De torens gingen via de f-lijn erop af, gecombineerd met de witte dame op h5. Pionnen f7 en h7 van zwart waren erg zwak, want pion g7 ontbrak. Met een kwaliteitsoffer sloeg de witte aanval door zeker omdat Wadim daarbij ook nog een zwart paard ving.

Ikzelf speelde met zwart een Stonewall. Ik kreeg alle activiteit en een heel mooie stelling. Het punt werd al gerekend door de kijkers, maar ik heb me mooi laten foppen net toen ik dacht de witte dame aan te vallen en tegelijkertijd mat te dreigen. Ik overzie alleen de kracht van een duivels aftrekschaak. Alle aanval weg en resultaat twee pionnen van mij tegen een loper. Net genoeg voor remise, vooral omdat wit bijna geen tijd meer had. Wat een domper. Bij naspelen thuis blijkt dat zwart beter staat, maar nooit meer dan 0.8. En dat terwijl ik dacht dat het helemaal uit was.

De avond werd afgesloten door Stef, die een moeilijke partij tegen Frank den Herder had. Na vele verwikkelingen, beter en slechter staan, blijft een eindspel over van Stef met zwart een dubbele h-pion en een e-pion plus toren tegen wit een h-pion en een f-pion plus toren. Stef heeft dit eindspel met een veilige pion meer en wat meer activiteit mooi weten te verzilveren. Einduitslag 6,5 – 1,5. Er komen nog zware ploegen aan, maar voorlopig doen we het goed met in het achterhoofd natuurlijk de stimulans van 100 jaar Philidor!

 

Geef een reactie