L.S.C. Philidor

Leidse schaakclub Philidor, sinds 6 januari 1919

Heel Leiden Schaakt en Philidor 100: Jeugd speelt tegen de nationale dames top

Geplaatst op  27 januari 2019   in   Philidor 100   door  

Door Jetze Heun

Woensdag 23 januari 2019 stond in het teken van “Heel Leiden Schaakt”. Ter gelegenheid van het TataSteel Chess on Tour en ter ere van het 100-jarig bestaan van Philidor vond, parallel aan de 10e ronde van de TataSteel Masters in de Pieterskerk, een jeugdevenement plaats in het Gravensteen. Gezamenlijk georganiseerd door Philidor, Op Eigen Wieken, Leidsch Schaakgenootschap en Schaakvereniging Leiderdorp en met steun van met name de Gemeente Leiden en Universiteit Leiden.

In het historische Gravensteen speelden Tea Lanchava en Rosa Ratsma simultaan tegen de jeugd tot 16 jaar. Tea was ooit jeugdwereldkampioen tot 16 jaar en later Nederlands dameskampioen in 2012. Rosa was Nederlands meisjes kampioen t/m 20 jaar. Beiden speelsters zijn vaste waarden in het Nederlandse damesteam. De belangstelling was zeer groot, we moesten heus een beetje aan menigte beheer gaan doen, maar de sfeer was geweldig en iedereen kreeg een kans om te spelen. In totaal speelden Tea en Rosa zonder stoppen in 3 uur een 60-tal simultaan partijen, elk aan 14 borden, waarbij de uitgespeelde jeugd plaats maakte voor de wachtenden, en soms weer aansloten om misschien nog een partij te spelen. Tea en Rosa namen het serieus, ze stonden 1 remise toe, maar hadden voor elk een stimulerend woord en plaatsten met fotomomentje hun handtekening op een herinnerings-kaartje. Voor de kinderen die een speciaal mooie partij speelden, waren er extra prijsjes beschikbaar gesteld door 4-6-8 Chess Innovation.  En tenslotte ging elke speler met een Philidor100 goodiebag naar huis.

De schaakpuzzel: wit speelt en zet mat in 1.

Ook was er een schaakopgave. Die leek niet moeilijk, maar kende een paar valkuiltjes. 42 kinderen dienden een oplossing in, er waren 7 goede oplossingen. Het lot bepaalde de winnaars op Sander en Abel. De bonusvraag “Wie was Philidor?” werd 13x goed beantwoord.

Tenslotte speelden 6 basisonderwijs scholen uit Leiderdorp een van de vele voorrondes voor het scholenkampioenschap van de Leidse Schaakbond. Na een hierop volgende halve finale en finale in maart, mogen 4 scholen uit de LeiSB naar de nationale kampioenschappen die in juni worden gehouden. In deze voorronde toonde De Leeuwerik zich de sterkste, ook School Kastanjelaan, Elckerlyc en ’t Bolwerk plaatsten zich voor de halve finale.

Geef een reactie

Laatste uitslagen

De zwarte pion A – Philidor A 2,5-5,5

met dank aan chesstempo.com
Het logo van Philidor, ontworpen voor het 100-jarig bestaan.

Clubavond

De Leidse Schaakclub Philidor speelt iedere maandagavond vanaf 19.45 uur in het Denksportcentrum, Robijnstraat 4 te Leiden. Interesse? Kom op tijd langs, dan speelt u gegarandeerd mee! Natuurlijk kunt u ook eerst contact opnemen, bij voorkeur met de secretaris: J. Heun (tel: 06-20093864). Bekijk ook eens Wat is Philidor?

Schaken voor de jeugd

Wil jij ook graag schaken, maar dan het liefst met leeftijdgenootjes? Bezoek dan de Leidse jeugd schaakclub Op Eigen Wieken.

Abonneer je via E-mail

Vul je emailadres in om emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten (ook wanneer de uitslagen online staan ontvang je een email). Uitschrijven kan bij elke ontvangen email via 'unsubscribe'.

Voeg je bij 15 andere abonnees