Philidor 3 steviger op kop na winst in Breda

Na de onfortuinlijke degradatie afgelopen seizoen is Philidor 3 stevig bezig het verloren terrein te herwinnen. Na 4 van de 7 ronden stonden we met 7 uit 4 op kop. We zijn ingedeeld in de grotendeels Brabantse klasse met als toetje een reis naar Sas van Gent. Dat toetje hebben we in december al met succes verorberd. Zaterdag gingen we met een viertal al vroeg met de trein om al om 12 uur te beginnen in Breda in een bejaardenhuis tegen De Baronie 3. De andere vier gingen per auto. Bij de ingang van deze senioren residence stond voor ons een handgel klaar tegen corona. De oplopende coronaspanning in Brabant heeft geen afbreuk gedaan aan de wedstrijd. We kregen het wel warm maar dat kwam omdat de verwarming voor de bewoners heel hoog stond. De Baronie stond twee matchpunten op ons achter en voor hen was het de laatste kans op promotie.

Snel kwamen we op voorsprong. Binnen een kwartier pakte Ton aan bord 1 zijn tegenstander de dame af en kon Ton terug naar Oegstgeest. Ik dacht even dat zij tactisch aan bord 1 een invaller hadden opgesteld maar het was echt hun sterkste speler. Zo’n snelle voorsprong geeft je rugwind. Het duurde nog wel een paar uur voor onze voorsprong werd uitgebreid, maar dat hing wel in de lucht. Maarten wist aan bord 2 steeds meer voordeel te verwerven. Een viertoreneindspel met pluspion laveerde hij keurig naar de volle winst. Bij Bas bleef de stelling in evenwicht en hij kwam vrijwel tegelijkertijd een remise overeen. Zelf kwam ik maar moeizaam los. Om de druk te verlichten moest ik de stelling openen. Mijn tegenstander ruilde alle lichte stukken af waardoor ik terecht kwam in een eindspel met zware stukken. Remise door een soort herhaling van zetten kon ik niet vermijden. Voorsprong 3-1.

Ik dacht dat Job voordeel had en een belangrijke pion ging winnen met zijn loper maar een desperaat schijnoffer voorkwam dit. Hij kwam daarna niet verder dan remise. Hetzelfde resultaat kon Rein toen overeenkomen. Het evenwicht was volgens hem geen moment verbroken geweest. Onze topscorer Erwin stond lange tijd onder druk. Zijn tegenstander wilde de druk verder opvoeren door een centrumpion te offeren maar verloor intussen ook nog een kwaliteit. Erwin pareerde de aanval door zijn dame via een tussenschaakje terug in de verdediging te halen. Zijn materiele voordeel zorgde voor de 5-2 tussenstand. Erwin handhaaft zijn 100% score. Dat lukte teamleider Jan niet. Hij had druk op de zwarte stelling, leek met zijn opgerukte koningsvleugelpionnen op voordeel af te stevenen maar dat lukte niet. Hij overzag in de open stelling een  penning. Dat kostte een stuk en daarmee de partij.

Met de 5-3 winst houden we de eerste plaats vast en konden we al om vier uur terug naar het station. Door het verlies van nummer 2 hebben we onze voorsprong nu uitgebreid tot twee matchpunten. We delen dus in de Philidor euforie van deze ronde. Alle drie Philidorteams wonnen hun uitwedstrijd!

1 gedachte over “Philidor 3 steviger op kop na winst in Breda

  1. Ton Kohlbeck

    Ja, dat het Coronavirus ook het denkvermogen aantast heeft mijn tegenstander in het zwaar getroffen Breda overtuigend aangetoond

Plaats een reactie (ja, graag!)