Philidor 3 – De Raadsheer 3

      Geen reacties op Philidor 3 – De Raadsheer 3

door Jan van Amsterdam

Na een ruime overwinning in de 1e ronde tegen Ivoren Toren 3 uit Rotterdam (6-2) mochten wij zaterdag 23 november op het thuishonk aantreden tegen de schaakclub uit Zundert die voornamelijk uit jeugdspelers is samengesteld. De gemiddelde rating van deze club ligt aanzienlijk lager dan die van ons, maar het is altijd oppassen geblazen met jeugdspelers. Zij spelen vaak aanzienlijk sterker dan hun rating doet vermoeden en een fout is zo gemaakt. Het 1e bordpunt kregen wij in de schoot geworpen aangezien hun speler aan bord 1 niet aanwezig was. Hierdoor kon ik de hele middag alle wedstrijden met plezier volgen.

Het 2e punt werd na ongeveer 45 minuten binnen geharkt door Job Segers aan bord 5. Een gepende loper op e3 werd aangevallen door een pion op d4. Zijn tegenstander probeerde het stuk nog te redden met de zet ……….Le3 Ld2, waarmee hij zijn witte Koning schaak zet. Nadat Job hem er vriendelijk op wees dat deze zet niet is toegestaan stortte het witte bastion spoedig in, 2-0. Het derde punt volgde een half uur later aan bord acht. Met twee paarden en Dame werd de zwarte Koning van E8 verdreven, waarbij tussendoor een toren werd verschalkt. Door een paard te “offeren” kon Erwin de zwarte Koning op de volgende zet mat geven, 3-0. Aan bord twee speelde Maarten een regelmatige partij. Zijn tegenstander nam geen risico zodat na twee uur spelen het punt uiteindelijk werd gedeeld, 3,5-0,5. Op bord 6 speelde Bas van der Net een spectaculaire partij, tegengestelde rokades waarbij beiden spelers ten aanval trokken. De tegenstander van Bas offerde als eerste een paard op de witte koningsstelling in de hoop daarmee een doorslaggevende aanval in te leiden. Bas liet dit paard ongemoeid maar gaf zelf schaak met zijn Dame. De Koning ging opzij, waardoor Bas met een paard-vork de Dame kon winnen. Bas had echter nog dieper gekeken en liet deze Jonkvrouw ongemoeid om vervolgens de zwarte Monarch na enkele zetten mat te geven. Bravo, alle kibitzers dachten dat je voor de Dame-winst zou gaan maar mat zetten levert direct een punt op, 4,5-0,5.

Op het 3e bord speelde Wim met de zwarte stukken zijn geliefde Albins tegengambiet. Tegengestelde rokades waarbij het evenwicht lange tijd niet werd verbroken. Een te optimistische zet van de Witspeler gaf Wim een fantastische mogelijkheid om de partij naar zich toe te trekken. Wim speelde eerst de sterkste zet ………..Dd2 waardoor de coördinatie van de witte stukken uit elkaar geslagen werd. Met het sterke vervolg ………Pg4 was er geen verdediging meer voor wit en had Wim deze partij met een punt kunnen bekronen. Wim koos echter voor ………….Td8-e8 wat er ook sterk uitzag maar moest enkele zetten later na een blunder opgeven. Tsja, vanaf de zijkant lijkt het allemaal een stuk eenvoudiger totdat je zelf achter het bord zit en precies dezelfde fout maakt, 4,5-1,5. Op bord 4 werd de tegenstander van Michiel doeltreffend stapje voor stapje naar achteren toe gedrukt. Een sterke loper op b2 zorgde ervoor dat Zwart continue moest oppassen niet mat te gaan op g7. Een pionnenstorm op de zwarte koningsstelling in combinatie met een zwart paard dat zichzelf noodgedwongen moest offeren bracht geen verlichting voor de tegenstander. De druk op de zwarte stelling was te groot. Een vrijpion op de g-lijn in combinatie met L*f6 waarbij de Toren op g7 ook ging vallen zorgde voor capitulatie. 5,5-1,5.

En dan de laatste partij……………… Op bord zeven speelde Rein met de zwarte stukken. Hoe hij het voor elkaar kreeg is mij een raadsel maar op een gegeven moment had Rein al zijn stukken ontwikkeld en bijna alle witte stukken waren weer naar de onderste rij verdreven. Het leek wel tovenarij. Het enige actieve stuk van wit ( een Paard op d3) werd met een pionvork ……c4 (de Dame stond op b3) van het bord verwijderd zodat ik het punt al met een dun potloodje op ging schrijven. Iets te vroeg, zijn jeugdige tegenspeler ging tegenstribbelen en wist zowaar een stuk terug te winnen waardoor het weer spannend werd. Uiteindelijk gaf ervaring de doorslag, een pion op b2 was niet meer van promotie te verhinderen zodat wij met deze ruime overwinning van 6,5-1,5 nu op de 1e plek staan in de competitie. Als de volgende wedstrijd in Gent wordt gewonnen lijkt promotie een logisch vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *