L.S.C. Philidor

Leidse schaakclub Philidor, sinds 6 januari 1919

Schaaktraining 13/11 – Vrienden van Philidor

Geplaatst op  17 november 2019  in  Algemeen , Schaakfragment   door  

Jetze Heun

Op woensdag 13 november togen 11 Philidorianen naar het Denksportcentrum, waar Frank Erwich op uitnodiging van de Vereniging Vrienden van Philidor een schaaktraining verzorgde. Frank speelt in ons 1e team en heeft zijn eigen bureau Schaak-Educatie.

De eerste korte evaluatie na afloop leert dat de training (zeer) gewaardeerd werd. De tweede avond zal plaatsvinden op woensdag 27 november, van 20-22:30 uur. De doelgroep is tot Elo 1750, maar ook de enkele sterkere deelnemers waardeerden de training.

Het thema van de avond was “Het maken van een Plan”. De eerste anderhalf uur werd besteed aan het bespreken en uitspelen van twee stellingen.

In de eerste stelling is het de kunst om te zien dat het dirigeren van het paard op f3 naar f5 veel meer perspectief biedt dan de direct voor de hand liggende zet Pe3-f5. Het groot aantal “punten” van zwart dat vast staat op de damevleugel biedt perspectief voor een witte aanval op de koningsvleugel, waarbij eventueel materiaal geofferd (h6?) zou kunnen worden.

In de tweede stelling is het de kunst om de zet a2-a4 te vinden, als opmaat voor het ondermijnen van pionnen op de zwarte damevleugel of het plaatsen van een pion op a6 en uiteindelijk valt dan a7, want ook de witte koning blijkt daar naar toe te kunnen oprukken.

In het laatste uur bestudeerden we twee-aan-twee een aantal stellingen met dezelfde vraag; “Wat is je Plan?”. Frank liep rond om e.e.a. te bespreken.

Een zeer geslaagde avond.

Geef een reactie

Laatste Uitslagen

met dank aan chesstempo.com
Het logo van Philidor, ontworpen voor het 100-jarig bestaan.

Recente reacties

Clubavond

De Leidse Schaakclub Philidor speelt iedere maandagavond vanaf 19.45 uur in het Denksportcentrum, Robijnstraat 4 te Leiden. Interesse? Kom op tijd langs, dan speelt u gegarandeerd mee! Natuurlijk kunt u ook eerst contact opnemen, bij voorkeur met de secretaris: J. Heun (tel: 06-20093864). Bekijk ook eens Wat is Philidor?

Schaken voor de jeugd

Wil jij ook graag schaken, maar dan het liefst met leeftijdgenootjes? Bezoek dan de Leidse jeugd schaakclub Op Eigen Wieken.

Abonneer je via E-mail

Vul je emailadres in om emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten (ook wanneer de uitslagen online staan ontvang je een email). Uitschrijven kan bij elke ontvangen email via 'unsubscribe'.

Voeg je bij 15 andere abonnees