Philidor redt het net niet tegen Messemaker (3,5-4,5)

door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag stond het eerste van Philidor voor een echte vuurproef tegen Messemaker uit Gouda. Beide teams kunnen ongeveer evenveel ELO-punten achter het bord brengen. Het beloofde onder leiding van Paul Oudshoorn een spannende wedstrijd te worden en dat werd het tot in de dying seconds na zes uur! De beide teams waren aan elkaar gewaagd en het was lang onduidelijk wie de bovenliggende partij was.

Aan bord 1 maakte Arres als eerste remise tegen een op papier sterkere tegenstander maar misschien had er iets meer ingezeten. Maarten was niet tevreden met zijn opening maar wist zich fraai naar een remise te combineren. Hetzelfde resultaat behaalden Guido en Nico. Bij de tijdcontrole was het dus 2-2 met nog vier interessante partijen. Frank had lang een ogenschijnlijk vrijwel gelijke stand met onder andere ongelijke lopers en voor hem een vrije b-pion tegen een pion meer voor de tegenstander aan de andere kant. Het lukte hem om via de onderste lijn met dame en toren binnen te komen en die aanval met winst te bekronen. Van die voorsprong genoten we maar kortstondig. Léonore had in een alles of niks partij de zwarte koningin ingesloten en leek daarmee voor de tijdcontrole winstkansen te hebben maar door een matdreiging via d1 ging het net niet door en ging haar partij verloren.

Bij deze stand moest het komen van Stef die met wit tegen hun sterkste man in het eindspel met toren en loper tegen toren en paard moest optornen. De pionnen van zwart stonden iets beter. Stef wist op de damevleugel alle pionnen te ruilen. Thijs had in zijn partij voortdurend het beste van het spel gehad. In het toreneindspel stond hij een pion voor. Met een rose bril zou Stef remise houden en Thijs winnen. Maar de wedstrijd moest nog wel uitgespeeld worden. Peter Scheeren, de tegenstander van Stef, offerde al zijn materiaal om zijn vrije h-pion naar dame te brengen. Met die dame combineerde hij Stefs toren weg. Thijs won een tweede pion, maar ondertussen verdwenen alle damevleugelpionnen van het bord. Hij had twee pionnen meer op de koningsvleugel. Meestal gewonnen maar niet als het een stelling met een f- en een h-pion is! Thijs probeerde het omringd door vele toeschouwers nog, maar zijn tegenstander kende het eindspel en Thijs moest in remise berusten. Een nederlaag van 3,5 tegen 4,5 is klein maar zuur. Herpakken is de boodschap!

Plaats een reactie (ja, graag!)