Philidor 2: Verlies; Mededegradanten doen wél goede zaken…

Door Frank Zeven

Een harde dobber voor Philidor 2. Ronde 6 en ronde 7 lopen respectievelijk op zwaar verlies en licht verlies uit. Tegen Muconsult-Apeldoorn gingen we er met 6,5 – 1,5 af. Dat was 4 weken geleden. Gisteren hebben we het echt geprobeerd. Gelijkspel of winst moest het minimaal worden….

De tocht naar Wageningen was interessant: in Leiden spannende rally-achtige taferelen bij het Lammenschansplein en door naar Wageningen, waar wij eerst gevangen werden door OpenDag verkeersregelaars van de Universiteit aldaar. Na een gezellig babbeltje uit mijn autoraam met een oud-leerling en later een minder gezellig babbeltje met een verkeersregelmeisje die ons aanvankelijk niet door wilde laten, kwamen we aan bij de speellocatie. Wageningen 1 speelde ook en dus wachtte Jan Timman ons al op…..

Een korte impressie: start van de wedstrijd: moeizaam! Ikzelf doe in mijn b4-opening na twee zetten een zet die ik wel eens tijdens internet-vluggertjes speel, maar die ik natuurlijk niet moet proberen bij een KNSBwedstrijd aan bord 1. Ik snap niet hoe ik het in mijn hoofd haalde. De partij staat als het goed is straks op de site. Het was de hele wedstrijd keepen en reageren, tot het moment dat ik mijn kans rook en mijn tegenstander zichtbaar nerveus maakte…. Het eindspel was Carlsen-Giri-achtig: Ik had K, T, L en drie pionnen en zwart had alleen K + D. Na 72 zetten had ik de vis op het droge.

Wessel aan bord 3 ging gelijk op. Hij bestuurde de witte stukken. Hij kwam zelfs een gezonde pion vóór. Zwart hield echter tegenspel en kon met een truc, die Wessel (te laat?) had gezien remise afdwingen.
Wadim aan bord 2 met zwart had een ingewikkelde Ben-Oni: kwam een pion achter en liet de partij gaan naar een eindspel met twee witte rennende pionnen en één rennende zwarte pion. Wadim speelde keurig. Hij promoveerde als laatste , maar ….mét schaak! Al manoeuvrerend en schaak gevend kon Wadim zijn eigen koning dichterbij krijgen en ervoor zorgen dat na dameruil de ene overblijvende witte pion niet meer kon promoveren: klasse gedaan Wadim!

Robin speelde aan bord 4 met zwart de partij waar het minst gebeurde. Elk 8 pionnen, een Dame en een paard. Dat kon niet anders dan een gelijkspel worden. prima!
Willem aan bord 5 speelde een aanvankelijk goede partij. Zou de ban gebroken worden? Het leek er even op. Beide spelers vielen aan de andere vleugel op het bord aan. Optisch zag het eindspel er voor Willem beter uit met zijn paard tegen de zwarte loper. Toch waren de zwarte centrumpionnen sterker dan Willems vleugelpionnen. Helaas een verlies.

Ton had het ook moeilijk. Matig uit de opening gekomen. Leek tegenspel te hebben met een sterke loper tegen een minder sterk paard. Toen de toren eraf waren en Ton een tweede pion achterkwam, leek er aanvakelijk een soort remisebolwerk te zijn. Helaas brak de tegenstander er toch doorheen. 3-1 achter. Dat was balen, want ikzelf stond op dat moment ook nog heel bedenkelijk.

Maarten hield het hoofd koel aan bord 7. De stelling leek eerst te gaan verliezen, maar Maarten kon de stelling geforceerd helemaal dichtgooien. Er resteerde een eindspel van veel pionnnen en elk een paard. Remise!
Hans kwam aanvankelijk goed te staan met zwart. Hij had echter één probleem: als zijn aanval niet soepel door zou gaan, dan zou zijn gebrek aan ontwikkeling op de damevleugel hem parten kunnen gaan spelen. Helaas ging dit scenario op. Eerst problemen oplossen met een naar eigen paard op h5 en daarna de stukken er verder uit. Er volgde nog wel een echte partij, maar ruimtegebrek en een zwakke e6-pion deden Hans uiteindelijk de das om. 5-2 was de stand. Verlies voor Philidor 2. Gelukkig kon ik nog een winst bijschrijven. Maar als u de partij naspeelt, zult u zien dat ik langs afgronden ben gegaan…..

De terugweg naar Leiden was – na een superchinees! – enerverend! Met Maarten is gelukkig alles goed gekomen, nadat hij bij een rotonde ineens een fietser (zonder licht) op zijn motorkap kreeg, die de voorruit verbarrelde… Gelukkig geen gewonden! Politie en Ambulance hebben alles gecheckt. De fietser (een stevige jongeman van ongeveer 23 jaar) had niks. Maarten, die zich ook kapot geschrokken was, had geen andere keus dan rustig met die verbarrelde maar nog intacte voorruit terugrijden naar Utrecht. Carglass en andere oplossingen waren er niet. Wat een schrik, maar wat een geluk dat er niemand iets is overkomen. De auto van Maarten had geen zichtbare schade, behalve die vooruit. Bizar.

En dan verdorie onze mededegradanten kanshebbers: die winnen! Philidor 2 staat met Zukertort 3 nu op de laatste twee plaatsen elk met 2 matchpunten. Het gat tussen ons en degenen die we dachten voorbij te gaan is drie matchpunten. Alleen theoretisch kan het nog. Praktisch bijna onmogelijk. Maar….. Philidor 2 blijft strijden en weet zeker dat ze volgend jaar weer moeten kunnen promoveren uit de promotieklasse!
Er tegenaan nog twee rondes! Weten we nog hoe miraculeus we vorig jaar promoveerden?

1 gedachte over “Philidor 2: Verlies; Mededegradanten doen wél goede zaken…

  1. Jan van Amsterdam

    Moet een bijzonder vermoeiende partij voor je geweest zijn Frank. Toch nog een scalp kunnen verschalken, bravo!! Wordt tijd dat ik ook B-vier ga spelen, of anders G-vier.

Geef een reactie