Philidor 2 net ten onder tegen Caissa 4

Door Frank Zeven

Foto van Philidor 2 voorafgaand aan de wedstrijd tegen Caissa 4, 8 oktober 2016Vol goede moed trad het team aan tegen het vierde van de Amsterdamse Mega-vereniging Caissa (met 154 leden één van de grootste van Nederland). We waren niet geheel compleet. Ton Kohlbeck wenste ons via de app nog succes vanuit Indonesië. Jan van der Knaap vulde de opengevallen plaats op.

En hoe! Jan speelde aan bord 8 met wit een degelijke opening, een gesloten Siciliaan als ik mij niet vergis. Lange tegen korte rokade. De zwarte koningstelling werd verbrokkeld. Jans zware stukken bezetten de d- en e-lijn. Er volgde een ruil waarbij Jan een dame hield tegen een toren en een loper. Genoeg pionnen op het bord om de verdediging voor zwart onmogelijk te maken. Winst!

Maarten speelde voorzichtig aan bord 6. Ook met wit maar tegen een zeer jeugdige speler. Dat blijft altijd oppassen. Zwart had meer ruimte aanvankelijk, maar wit het loperpaar. Toen Maarten zich enigszins los kon maken, kwam er een remise-aanbod. Ik taxeerde dat als gunstig. Gezien de toestand op de andere borden, die gunstig leek voor ons, sta ik er nog steeds achter.

Hans aan bord 7 had een moeilijk te taxeren stelling. Tactisch zeer ingewikkeld. Een pionoffer, een vervelende witte dame in de zwarte stelling. Ik heb het slot niet meegekregen, maar het was niet te houden. Helaas een verlies, maar een goede partij.

Robin speelde met zwart een gesloten Spanjaard. Het evenwicht werd nooit verbroken. Robin had de iets betere kansen, maar kon niet doorzetten. Na de partij zei Robin dat hij niet meteen op b4 had moeten slaan, maar eerst zijn torens achter zijn a5-pion had moeten verdubbelen. Dan was hij de witte stelling binnen gekomen met veel meer gevaar… Een goede remise was het resultaat.

Ikzelf had aan bord 4 met wit een prettige stelling opgebouwd met ruimtevoordeel. Helaas heb ik onderschat hoe snel de zwarte stukken van mijn tegenstander uit de loopgraven konden komen om mijn té onbeschermde koning te overrompelen. Ik ben er nog beduusd van, want remise leek lange tijd een logisch resultaat. Echt balen, maar helaas een 0…

Wadim speelde mooi. Met zwart de Aljechin verdediging op het bord. Prachtige druk op de damevleugel. Ik voelde dat er een winst aankwam. Die heeft er ook ingezeten, zoals na de partij werd geconstateerd. Wadim heeft één moment gehad waarop hij winnend kon toeslaan. Gemist helaas en er restte slechts een remise-eindspel…

Willem Jan zal ook zijn partij in Fritz invoeren. Zeer ingewikkeld. Wat een prachtig ogende stelling stond er vlak na de opening op het bord. Willem had het gevoel ergens gewonnen te hebben gestaan. Dat moet haast wel, maar zoals het op het bord ging vervloog langzaam maar zeker het voordeel. Er ontstond zelfs nadeel en een niet meer te houden aanval kwam er over Willem heen….4,5 tegen 2,5 achter.

Wessel was de enige die nog bezig was. Lange tijd beter gestaan. Er ontstond een eindspel met ongelijke lopers en elk alle zware stukken. Wessel heeft met de zwarte stukken zitten loeren op een kans die inderdaad kwam…. Dame a4! In combinatie met een zwarte toren die al op c1 stond kwam de dodelijke dreiging Dame d1 in de stelling. De witte koning leek safe te zitten in zijn ogenschijnlijk veilige huisje van pion h3, g2, f3 en loper g3, maar dat huisje bleek een gevangenis! Hij werd overrompeld door de zwarte dame en toren. Vluchten het vrije veld in kon maar liep ook onherroepelijk mat. Fraai, Wessel!

Opgeteld kwamen er 3,5 bordpunten uit deze wedstrijd. Jammer. Er had iets meer ingezeten, maar op dit niveau is “beter staan” niet genoeg. Gewonnen stellingen winnen is hier moeilijker dan in de Promotieklasse, net zoals gelijke stellingen moeilijker gelijk te houden zijn…

Volgende keer weer beter. We laten zien niet weggeveegd te worden. Ergens moeten toch een keer matchpunten te halen zijn….. Misschien op 5 november tegen Caissa-Eenhoorn…

Geef een reactie