Philidor 1 redt het niet tegen Westlandse Schaakcombinatie: 3-5

Door Michiel Vergeer, bekijk het team in actie!

Philidor 1 in actie tijdens een schaakwedstrijd tegen de Westlandse Schaak CombinatiePhilidor trad zaterdag 8 oktober voor het eerst sinds jaren met twee teams aan voor een thuiswedstrijd in de KNSB. Onder de supporters was Ab Smit die een week eerder 90 was geworden en still going strong. Philidor 1 verscheen in de sterkste opstelling en was vol goede moed om het nipte verlies in de eerste ronde goed te maken. De eerste beslissing viel al binnen het uur. Aan bord 1 werd het remise tussen de niet helemaal fitte Nico Kuyf en zijn tegenstander, oud-LSG-er Henk van Putten. Tegen betonschaak kan ik alleen beton storten was Nico’s commentaar.

Na 2 uur spelen was er verder nergens nog duidelijk tekening in de strijd. Thijs offerde een pion op c4 die hij via paard e5 kon ophalen, maar wel met zwarte aanval op d4. Léonore zette de partij agressief op met lange rokade en pionopmars g4, maar de tegenstander viel ook scherp aan op de damevleugel. Stef volgde lange tijd de theorie, met spanning over het hele bord. Herman passeerde met e5-e4 de witte pion op f4. Tegenaanval via g2-g4 was te verwachten waarna het heel scherp werd op de koningsvleugel. Maarten ruilde de dames en had meer ruimte voor de aanval. Arres hield zijn pionnen op d7 en e7. De tegenstander kreeg wel erg veel ruimte voor de aanval.

Een uurtje later waren er twee volle punten bij voor ons. Guido was een pionnetje voorgekomen maar wel een dubbelpion en een geïsoleerde pion tegenover een blokje op c3 en d3. Beiden vielen met een paard de dame aan. Beide dames gingen voor de bijl maar Guido had de daaraan gekoppelde afruilcombinaties beter doorgerekend met een fraaie winst. Léonore had de aanval met enige moeite opgevangen, met tactische kansen voor haar dame in ruil voor een pionoffer. Haar aanval sloeg dodelijk door. Een nieuw succes voor haar nadat ze een week eerder 100 procent (6 uit 6) scoorde bij het Bedrijven Schaakkampioenschap van Nederland. We stonden met 2,5-0,5 voor. Heel even genieten van deze mooie tussenstand maar de stand op vele borden was niet geruststellend.

Arres kwam onder steeds grotere druk te staan met zijn achtergebleven pionnen en kon het niet houden. Thijs verloor inderdaad zijn pion op d4 maar met tactisch spel veroverde hij zijn pion terug na dameruil. Het eindspel van toren en ongelijke lopers werd remise gegeven (3-2). Maarten had ogenschijnlijk overwicht met druk op een geïsoleerde pion op f6. Maar zijn aanval sloeg niet door en hij bleef door een geïsoleerde dubbelpion zitten met een moeilijk toreneindspel. Ook bij Stef ging het met minder tijd op de klok bergafwaarts. Hij kwam twee pionnen achter en verloor (3-3). Met het oog op de stand mocht Herman op winst spelen. Hij had aanval op de koningsvleugel met twee torens en een paard, gesteund door losse maar opgerukte pionnen. Hij had met zijn paard op h3 schaak kunnen geven maar hij deed het niet. Zijn paard werd nu geruild tegen een loper waardoor ook hij met zijn losse pionnen in een moeilijk toreneindspel terecht kwam. Na de tijdcontrole vochten Maarten en Herman nog een tijd voor hun leven maar het lukte aan beide borden helaas niet. Een teleurstellende nederlaag.

Geef een reactie