Philidor 2 na zinderende strijd op 4-4!

Door Frank Zeven

Dinsdag 3 december werd een hele warme avond. Leiderdorp 1 had net als wij twee wedstrijden gewonnen en een eventuele winnaar zou dus de concurrent op achterstand kunnen zetten.

Eerlijk gezegd had ik aanvankelijk een goed gevoel met onze drie 2000+ spelers aan de eerste drie borden. Echter, Leiderdorp heeft op die borden ook drie sterke 2000+ spelers! Ons voordeel zou dus in bord 4 tot en met 8 moeten zitten. Hopelijk zouden we daar een halfje meer kunnen scoren…. Het Leiderdorpse team heeft alleen veel jeugdspelers en de wat lagere elo’s op papier kloppen vaak niet met de werkelijkheid. Die knapen spelen meestal 100 punten sterker….

Als eerste leek Wessel aan bord 6 met zwart op winst af te stevenen. Wessel kwam een pion vóór. Hij moest wel de zware stukken van wit op de e-lijn neutraliseren. Met een duivelse onderste-rij-truc was de witspeler Wessel te slim af nét toen Wessel zijn problemen leek te hebben opgelost. Een behoorlijke tik in een goed gespeelde partij waarin Wessel misschien één keer een betere voortzetting had moeten kiezen. Schaken is soms een hard spel….

Harry aan bord 1 moest het opnemen tegen de sterke Nick Hortensius. Ook Harry leek goed uit de opening gekomen, maar verslikte zich in het middenspel. Hij hield een stuk en stuk en pion tegen een toren. Het was alleen te weinig in een geheel open stelling. Zwart had ook nog eens veel activiteit. Dat was dus 2-0 achter. Dat hadden we nog niet meegemaakt!

Naast mij aan bord 8 stond de engste horrorfilm die ik ooit had gezien op het bord. In een partij vol kwaliteitsoffers, penningen, tegenpenningen, matdreigingen met lichte stukken, familieschaaks dame-koning, röntgendreigingen en lijninterferentie wist Ton op ongelofelijke manier het hoofd koel te houden. Zijn jeugdige opponent dacht wel vier keer dat hij Ton op de knieën had (ook ik dacht dat het mis ging met Ton…), maar telkens kwam er weer een antwoord vol tegenspel. Ton wint gewoon! Een geweldige prestatie.

Invaller Teun van der Linden heeft een prachtstelling, maar wél tegen Niels van Splunter, één van die 2000+ spelers die een bordje was opgeschoven. Ik wist hiervan, maar heb Teun de elosterkte van zijn tegenstander niet verteld…Teun had winstkansen, maar moest berusten in remise, net als ikzelf overigens. In mijn b4 opening duurde het heel lang voordat ik de zwakke zwarte pion op b7 ongestoord onder vuur kon nemen. Ik kreeg groot voordeel, maar in de laatste tien minuten heb ik één moment van blindheid. Ik speel e3-e4 om een zwart paard van d5 af te houden, maar zie pas na een halve minuut dat die e4-pion één keer staat verdedigd en twee keer aangevallen. Ik kon gelukkig nog vluchten in een dame-eindspel met 4 tegen 3 pionnen op één vleugel en kon ontsnappen met remise.

Maarten van Harten aan bord 3 speelde een keurige rechtlijnige partij tegen opstormend jeugdtalent Rolf Corstjens. Het duurde wel even, maar de winst hing al na een kwartier spelen in de lucht. Toen ook Willem Jan aan bord 2 met zwart prachtige dingen deed in een Ben-Oni tegen jeugdlid Giel van Rijn stond het toch echt 4-3 voor óns! Geweldig! Allen Wadim was nog bezig, maar moest helaas zwichten voor de witte aanval. Wadim deed alles om het zijn tegenstander nog moeilijk te maken. Wit had nog 15 seconden en Wadim zeker wat meer. Maar ja, bij de nieuwe tijdindeling komt er per zet 10 seconden bij. Wit had dus steeds genoeg tijd om de winnende zetten te vinden. 4-4 dus, maar zeker geen salonpartijen. Overal er vol tegenaan. Leuk was de supersportieve sfeer. Leiderdorp en Philidor gunden elkaar eigenlijk wel dat matchpunt. LSG4 kan lachende derde worden en bij winst op Oegstgeest 2 koploper worden in de promotieklasse. Maar, LSG4, pas op! Philidor 2 en Leiderdorp 1 zullen het spannend proberen te houden.

Geef een reactie