“Bikkelen is soms nodig”

      Geen reacties op “Bikkelen is soms nodig”

Maandagavond 25 november liet het nieuwe Philidor 6 voor de tweede keer zien zijn mannetje te kunnen staan in de klasse 4a. De mannen van teamleider Lippens walsen als een locomotief vooruit naar wie weet wel  het kampioenschap. Na SSN 1 bleek nu ook Inter Nos 2 weinig tegenstand te bieden. Vodegel was al na 10 minuten klaar, door zijn tegenstander in een iets aangepaste versie van herdersmat te doen laten tuimelen.  Iets later wist Heun zijn tegenstander na 12 zetten te doen opgeven, diens koning stond toen ergens midden op het bord. Met twee overwinningen lieten vervolgens Abel en Gebhardt zien niet alleen voor de gezelligheid aanwinsten voor de club te zijn. Remises voor Lippens en Henk Postma completeerden de eindstand op maar liefst 5-1.

Even verderop zaten zeven spelers van Philidor 4 in het zweet des aanschijns te schaken tegen Leithen 2. Teamleider de Ruyter had zijn wedstrijd al vooruitgespeeld en helaas smadelijk verloren op tijd. Klein voordeeltje was nu wel dat hij als non-playing teamcaptain de boel goed in de gaten kon houden. Na anderhalf uur spelen zag de situatie er werkelijk weinig florissant uit. Toch wist Wouter als eerste een 1 te noteren, zijn positioneel sterk spelende tegenstander zag een doorslaande mataanval over het hoofd. Leiwakabessy stond echter materiaal achter, terwijl ook in ’t Veld in de verdrukking stond. De topborden 1 en 2 stonden remise-achtig en alleen Paul  leek een grotere kans op winst dan op verlies te hebben.

Met dit in het achterhoofd spoorde de teamleider vd Net aan herhaaldelijke remise-aanboden van zijn tegenstander te weigeren. In een stelling waar alle acht pionnen als een harmonica in elkaar geschoven waren, wist vd Net vervolgens toch een beslissende doorbraak te forceren. Daardoor kreeg hij twee ver vooruitgeschoven gedekte vrijpionnen en kon de winst hem niet meer ontgaan. Leiwakabessy had ondertussen eveneens een sterke vrijpion gecreëerd,  die hem voldoende compensatie bood voor de kwaliteit achter. Een zwaar bevochten remise was het resultaat. Paul Oudshoorn wist een ver vooruitgeschoten pionnenmeerderheid op de damevleugel rustig naar winst te manoeuvreren, ondanks op de loer liggende valkuilen. In ’t Veld kon zijn slim manoeuvrerende tegenstander uiteindelijk geen weerstand meer bieden, een vervelend vorkje ontnam hem elke hoop. Visscher en Fakkert speelden degelijke remise-partijen. Daardoor werd de eindstand bepaald op een 4,5-3,5 overwinning. “Bikkelen is soms nodig”, zei ‘man of the match’ vd Net na afloop. We kunnen inderdaad trots zijn op deze collectieve prestatie van ons vierde achttal.

Geef een reactie