Philidor 1 klopt Santpoort (3-5)

Door Michiel Vergeer

Voor de zevende KNSB-ronde togen wij naar Santpoort. De laatste afslag voor je door de Velsertunnel naar het Hoogoven-Tatasteel toernooi gaat. De begintijd was een kwartiertje later dan in de rondgestuurde competitiegids. Het gymlokaal was nog in bedrijf voordat de schaakwedstrijden konden beginnen. Sommigen van ons benutten de tijd in de lentezon voor een kibbeling als doping. Santpoort staat hoger op de ranglijst en had nog kleine kampioenskansen. Zij hebben een Peruviaanse grootmeester (ELO bijna 2500) achter de hand maar die speelde niet mee. Hun topman was nu grootmeester Harmen Jonkman tegen wie Nico Kuijf het aan bord 1 moest opnemen. Vorig seizoen was de spannende wedstrijd in 4-4 geëindigd.

Binnen een uur kwamen wij op voorsprong door Léonore. Ik zag dat ze met Pc6-d4 een valstrik klaar zette. De tegenstander pakt de giftige pion op e5 maar via een aanval op de dame won zij achter elkaar een toren. Deze 0-1 was voor haar een mooi verjaardagscadeau en voor het team een mooie opsteker die lang op het scorebord bleef staan. Na ruim twee uur spelen zag ik op de borden 1,2,5 en 6 nog alle pionnen op het bord staan en bijna alle stukken. Thijs had aan bord 3 een tot twee pionnen voor aanval geofferd maar stond ook tegenover een venijnige tegenaanval met matpointes, Stef had een dubbele c-pion en een open a-lijn voor de tegenstander. Arres had ogenschijnlijk ruimteoverwicht maar moest alle zeilen bijzetten na een venijnige riposte Pe5 en c7-c5. Herman had een sterker centrum met d-pion tegen een b-pion op de damevleugel. Bij Nico leek het een duel van langzaam dichtschuiven met ruimtevoordeel voor zwart op de damevleugel. De tussenstand wees niet direct op voordeel voor ons. Bij Jan Aart was het zo dicht geschoven dat tot remise werd besloten. Guido kreeg in een spannende stelling ook een remiseaanbod. Toen kwam de game-change.

Thijs sloot het gevaarlijke paard in en veroverde het met zijn koning! Guido kon toen de remise aannemen waardoor we met 1-3 voor kwamen. Niet veel later was Stef met weinig tijd op de klok tactisch beter met aanval in het centrum gevolgd door een switch naar de koning. Met 1-4 bij de tijdcontrole als resultaat. Nico had de open e-lijn met daarop al zijn zware stukken gekregen. Hij zocht de koningsaanval met de g-pion. Het zag er zo sterk uit dat hij met g4-g5 een loper meende te kunnen offeren. Misschien is het bij computeranalyse correct maar in de partij won de grootmeester. Het moest dus van Arres of Herman komen. Herman werd gebonden door een gedekte pion op g2. Hij wikkelde af naar een ongelijke loper eindspel dat hij met nauwkeurig spel remise hield. Arres had ondertussen een zware aanval door het centrum opgevangen en wikkelde in tweede zitting af naar een paardeindspel met evenveel pionnen. Hiermee wonnen we met 3-5. Met 8 uit 7 staan we na onze povere start veilig in het linker rijtje.

Geef een reactie