Philidor 1 blijft op 4-4 steken tegen Rokado

Door Michiel Vergeer

De achtste en voorlaatste KNSB-ronde speelde Philidor 1 thuis tegen Rokado uit Oud-Beijerland. Wij speelden zonder zorgen maar voor Rokado stond er veel op het spel. Zij stonden één punt boven de degradatieplaats. Wij speelden met twee invallers waaronder Uw scribent. Dat laatste scheelt een slok op een borrel en betekent dat ik de wedstrijden minder goed heb kunnen volgen dan gebruikelijk.

De eerste tekening zag ik aan de onderste borden. Zelf kwam ik in de opening in het nauw en moest een pion inleveren. Naast mij zag ik Herman een kwaliteit verliezen. De tegenstander van Nico offerde een stuk voor twee pionnen. Nico ving de aanval soepel op, won een pion terug en leek soepel af te wikkelen naar winst totdat hij plotseling blunderde en het stuk verloor. Hij was zo teleurgesteld dat hij meteen opgaf. Misschien wel wat vroeg want hij kwam maar een pionnetje achter.

Het zag er ook bij andere borden niet overal goed uit. Jan Aart was echter de hele wedstrijd goed op dreef en won in de aanval. Arres stond volgens de berichten in het begin onder druk maar wist de bordjes geheel te verhangen. Zelf leek ik enig tegenspel te vinden maar toen ik in plaats daarvan begon af te wikkelen verloor ik de greep op de stelling. Tussenstand 2-2 bij de tijdcontrole.

Thijs had greep op de stelling gekregen en met een paard plus tegen vrijpion wist hij bij gereduceerd materiaal de winst binnen te halen. Stef had in de tijdnoodfase terrein verloren en was met zijn paard op de onderste rij in het nauw gekomen tegen een dominante loper. Hij speelde op tegenaanval met zijn toren, verloor zijn paard en zag dat zijn tegenaanval onvoldoende was (3-3).

Herman was in een toren tegen paard eindspel met alle pionnen op de koningsvleugel terecht gekomen. Hij probeerde nog een vesting op te bouwen. Léonore had een paard en een loper voor een toren. De tegenstander probeerde met de torens een blokkade op te bouwen maar haar paard ondermijnde dit plan. Zij bracht ons daarmee op voorsprong en is nu met 7 uit 8 al onze topscorer van dit seizoen! Herman vocht nog een tijd door maar kon geen vesting opbouwen.

Eindstand 4-4. Geen enkele remise. Ons middenrif, de borden 3 t/m6 , scoorde 100%. De randen gingen verloren. Een matchpunt voor zowel Philidor als Rokado. Erg belangrijk waren de uitslagen van de andere wedstrijden. Bij de Chinees zagen we dat 4 van 5 wedstrijden in 4-4 waren geëindigd en dat Haarlem van Amersfoort had verloren. Laurierboom ondanks het gelijkspel dus sterker aan de leiding. Toen we een uur later nog eens keken zagen we dat er kennelijk een grappenmaker (1 april of een Russische hacker?) bezig was geweest. Haarlem had wel gewonnen en heeft nu op bordpunten de leiding overgenomen. In de laatste ronde op zaterdag 6 mei vallen nu de beslissingen. Laurierboom komt naar Leiden.

Geef een reactie