Dubbelslag Philidor 2 !!

      3 Reacties op Dubbelslag Philidor 2 !!

Door de trotse teamleider Frank Zeven

Na de razendspannende ontwikkelingen in de promotieklasse waarbij Philidor 2 – een belangrijk handje geholpen door Philidor 3 – mocht promoveren naar de 3de klasse KNSB bleef er nog één wedstrijd over: de bekerfinale tegen AAS. Dat betekende afreizen naar Schiphol en vlak vóór de landingsbanen naar rechts het oude centrum van Aalsmeer in.

Wat een avond is het geworden! Ik neem u eerst even de geschiedenis in.

27 mei werd drie weken eerder afgesproken als speelavond. Als teamleider heb ik mijn gehele team gemaild met de vraag wie kon en wilde spelen en dat ik dan vervolgens uit die aanmeldingen de sterkste vier spelers op zou stellen. Dat resulteerde uit de reacties in de volgende opstelling: 1. Wessel Braggaar (Buiten discussie! En die Poncin nog wel een keer pootje wilde lichten), Willem van Briemen (altijd goed voor degelijk en doeltreffend spel), Frank Zeven (op rating en qua resultaten afgelopen jaar durfde ik mezelf neer te zetten) en Wadim Sharshov (creatief, wel soms grillig maar ook wel neigend naar briljant!) en Robin Wooter (die ik graag reserve wilde houden, maar die gebrand was om zijn verlies in de competitie tegen Olaf Cliteur te “wreken”).
Dat zou het dan worden, totdat ik afgelopen maandag op de club van Robin begreep dat hij het heel jammer vond dat hij reserve was…. Toen ging het bij mij boven ratelen…. Die jongen is supergemotiveerd en zal met zijn maatjes nog meer energie hebben om in rapidtempo wellicht te winnen… Dus 23 mei die avond nog besloten: Robin, je speelt!! Ik zelf werd dan non-playing captain en chauffeur en dat bleek achteraf een goede zet!
Na het aanleggen van een APPgroepje “Super Beker Phinale” flink heen en weer geappt over vertrekplek en –moment en lekker zitten grappen en dollen over hoe we gaan winnen (met in het achterhoofd dat het heel, heel moeilijk ging worden, want de tegenstanders spelen thuis en stellen vast alle sterke jongens op. We verwachtten Damsma, Poncin, Hensbergen, Groot en of Cliteur….).

Het werd in de doopsgezinde kerk (na een TomTomgebrek via de Polderlandingsbaan) in een achterkamertje warm! Gastvrij onthaald, sterke koffie, niet helemaal stipt om 20.00 uur, maar ok: daar zaten we! Wessel tegen Poncin, Willem tegen Groot, Wadim tegen Hensbergen en Robin tegen Cliteur… geen Damsma dus. Ik was al iets hoopvoller. De vier W’s waren begonnen: Wessel, Willem, Wadim, Wooter (R)….dus de W van Winnen zoals Wadim voorspelde!

Wessel in de eerste partij wit: Frans op het bord, een correcte partij. Was Poncin bang? Want na 20 zetten volgde er zetherhaling… Wessel keek naar mij. Als non-playing captain had ik de situatie op de andere borden goed in beeld: aannemen, Wessel! Zo gebeurde. Belangrijk om geen 0 te hebben op bord 1. Dat kan namelijk bij gelijkspel wel eens heel belangrijk worden… Willem aan bord 2 zwart: ook Frans: een aangenomen Milner Barry gambiet. Willem kwam dus daarin een pion voor, moest zorgen dat de ontwikkeling niet stokte met behoud van zijn pluspion die zich op c2 in de witte stelling gewurmd had en in leven bleef en uiteindelijk zou promoveren. Dat lukte en dat betekende een vette 1! Onze “Rus” Wadim kreeg met wit de Aljechinverdediging (genoemd naar de Russische grootmeester!) tegen zich en speelde prima! Tot in het eindspel een voordeel en met drie minuten op de klok een moeilijk te taxeren, op het eerste oog winnende (maar toch ook weer niet in één klap, maar toch wel weer beter dan wat Wadim deed..) voortzetting toch niet gedaan. Resultaat: dameruil en een potremise stelling met lopers van ongelijke kleur en een paar pionnen. Als teamcaptain had ik voorzichtig een 1 genoteerd, maar OK, een half is ook niet gek! Robin speelde de sterren van hemel: positioneel overspeelde hij Cliteur. Helaas liet Robin zich verleiden om alle lijnen dicht te houden, waardoor Cliteur een onneembare vesting overhield met alle zware stukken en alle pionnen nog op het bord. Ook hier had stiekem meer in gezeten, maar ik was super trots: want 2½-1½ winst in de eerste ronde! Wel had ik de indruk (en dat werd gedeeld door de tegenstanders) dat we wel een punt meer verdiend hadden.

Pauze: sterke koffie, slappe/dode Cassis (voor Wadim een ramp, want Cassis is zijn levenselixer!) De tegenstander meldde dat ze al eerder na achterstand in de eerste ronde toch de winst naar binnen hebben gesleept.

De tweede ronde werd minder vrolijk. Als snel waren drie stellingen “minder”. Alleen Willem had weer duidelijk positioneel voordeel. Wadim speelde met zwart een Benoni opstelling, maar verloor een wezenlijk tempo, waardoor wit een centrum van pionnen op d5 en e5 kon plaatsen. Wadim had gebrek aan ruimte, geen harmonische ontwikkeling. De witte zetten kwamen vanzelf. Wadim moest keihard aan de bak, leek het tij nog te keren, maar werd uiteindelijk uitgetikt, vooral op tijd, want Hensbergen had niet steeds de sterkste voortzetting genomen. Een 0. Jammer! En Oei, oei, ook Wessel kwam gedrukt te staan, de C-lijn voor de tegenstander, een offer op g6 kostte een pion. Dat ging mis….. Robin een bizarre stelling met overal stukken en open lijnen, geen vastgelegde pionstructuren, kon alle kanten op, maar Robin was gebrand, gebrand, gebrand: hij deed de juiste afwikkelingen, liet Cliteur het heel erg zwaar krijgen, joeg hem door zijn tijd, promoveerde tot dame en pats boem 1-1. Dat gaf moed. Maar…. Willem liet zich foppen, kreeg een slechte loper en drie isolani op a2, a4, en c4. Groot tikte het volledig correct uit. Zijn paard en toren en koning konden de stelling in en een 0. 2-1 achter en een verloren stelling bij Wessel. Wessel kreeg een remise aanbod nét voor Wadim ook ging verliezen. Bijna had ik laten merken aan Wessel: doe maar, want een 0 was logischer. Toen kwam godin Caissa persoonlijk langs. Niemand heeft dat gemerkt. Ik bood haar een wit wijntje aan en na een goed gesprek besloot zij te helpen!!

Wat gebeurde er? Wadim verloor, Wessel nam dus toch geen remise aan, want dan was het over! Poncin werd zenuwachtig. Twee pionnen voor, maar niet meteen uit te tikken. Wessel bleef een beetje dreigen met een “sterk” paard en zijn dame. Bij logisch correct spel was er voor Poncin niets aan de hand, maar er kwamen rare zetten. Hij gaf Wessel kansen en dat moet je niet doen, want dan slaat Wessel keihard toe. En dat deed hij. Dame en paard kwamen de stelling van Poncin in. Loper en Dame van Poncin in Wessels stelling, maar die loper en dame hadden twee zetten lang geen schaak en Wessel drukte de witte koning in de hoek, een schaak, nog een schaak en paard kan pion slaan met mat of Poncin moest zijn dame geven voor dat matgevende paard. Dus… in plaats van 3-1 verlies in de tweede ronde of 2½-1½ verlies met beide een foute afloop voor ons, werd het 2-2 inde laatste 20 seconden.. Ongelofelijk. Poncin natuurlijk vreselijk balen dat hij het verprutst had, maar sportief werden wij door het hele AAS-team gefeliciteerd. Wat een avond, wat een ontknoping. Toen ik Caissa wilde bedanken was ze nergens meer te zien. Grillig mens….

Een biertje achteraf, een teamfoto genomen door Hensbergen. Nogmaals, zeer sportief.
De thuisreis was super en het appen tot 1.20 uur ’s nachts heel gezellig. Dat verslag moest er komen, de voorzitter had ik ’s nachts al gemaild als antwoord op zijn succeswensmail. De beker is binnen! Gerard was wel nieuwsgierig hoe dat was gegaan! Nou: dat kun je hierboven lezen. Ik heb nog nooit zo’n succesvol jaar van Philidor meegemaakt.

Tot slot geef ik de stelling van Wadim: erg interessant:
Wit: Wadim Sharshov: Kg1; Dg6; Te1,f1; Ld3; pi a3,c5,g2,g3
Zwart: Willem Hensbergen: Kg8; Dc7; Ta8,e5; Lg7; pi b4,c6,d5,f6
Zwart heeft zojuist op b4 geslagen. Ik zag Dh7, Kf8; Txf6+, Lxf6 en Dxc7 makkelijke winst. Wadim had dit ook gezien en zag dat zwart dan wel op e1 met schaak kon nemen!! Dan moet je wel vervolgens Kh2 zien en de koning is veilig. Wit staat toch superieur: de zwarte koning wordt gemangeld met loper en dame en zwart heeft geen tijd om zijn stukken te harmoniseren. Ik zit nu lekker thuis en Fritz laat zien dat zwart na Kh2 de zet Txa3 moet spelen. Met ongeveer gelijkspel. En, Wadim, nu zegt Fritz zelfs dat jouw voortzetting axb4 sterker is! In de partij volgde na axb4 de zet De7; Ta1, Txa1; Txa1, Te1+; Txe1, Dxe1+; Kh2, De3 en nu was de moeilijke zet b5 winnend geweest, zegt Fritz. Kortom een prachtige stelling. En een prachtige avond!

3 gedachten over “Dubbelslag Philidor 2 !!

  1. Gerard Visscher

    Geweldig gedaan! Wat je noemt: de kroon op het werk. De beste afsluiting van een prachtig extern schaakseizoen. Heel Philidor is trots op jullie!

Geef een reactie