Het Wim Vriend Memorial 2016

Door Jacques van den Wijngaard

Zaterdag 21 mei traden ca. 40 deelnemers aan voor het 7e Wim Vriend Memorial rapidtoernooi. Zij konden bij binnenkomst meteen al genieten van de cake, die mevrouw Vriend had meegebracht, een zeer gewaardeerde traditie.
Het openingswoord was van voorzitter Gerard Visscher, die een bijzonder welkom richtte tot mevrouw Vriend en haar zoon Jaap, de winnaars van vorige jaren en de opkomst van een aantal leden van Op Eigen Wieken toejuichte.

Jaap Vriend

Jaap Vriend tijdens zijn speech.

Jaap Vriend sprak namens de familie de waardering uit die zij hebben voor dit evenement en vertelde vervolgens een aantal leuke anekdotes over zijn vader, waarvan iedereen duidelijk genoot.
Zelf kreeg hij als beginnend schakertje de raad van zijn vader om niet te snel te zetten en eerst goed na te denken: “ga even op je handen zitten voordat je een zet doet!” Deze raad gaf Jaap volmondig door aan de deelnemers.

Of de jeugdspelers deze raad hebben opgevolgd weet ik niet, maar duidelijk was dat met deze jongens en meisje niet te spotten viel. De elfjarige Nyuk Lyn Ccung won al in de eerst ronde van Pim Braggaar, in de tweede van Joop Piket en in de derde van Bernard Schelhaas!

Arbiter Remco van der Ziel toonde zich van zijn milde kant. Eén onregelmatige zet zou hij nog door de vingers zien, zo stelde hij bij het begin van het toernooi, maar bij de tweede keer was verliezen onherroepelijk. Overigens verliep alles zonder incidenten of wanklanken, zodat Remco als arbiter niet in actie behoefde te komen.

Over gezonde spanning was verder niet te klagen. Fred Slingerland en Peter Wilschut eindigden gelijk en een vluggertje van 5 minuten was nodig om de bekerwinnaar aan te wijzen. Dat werd Fred, die zijn naam dus straks drie maal op dit kleinood (nou ja, het is een flink exemplaar) kan aantreffen.

Peter Wilschut (l) en Fred Slingerland (r)

Peter Wilschut (l) en Fred Slingerland (r)

Maar liefst zes spelers eindigden met 5 punten: Stef van der Zon, Guido Bakker, Leonore Braggaar, Erik Oosterom, Jan-Aart van der Steen en Daan Binnendijk.

Op basis van weerstandpunten werd Stef derde.

Dankzij sponsor Interimage was er een welgevulde prijzentafel en ging iedereen met een beloning naar huis. Op de website van dit bedrijf kun je op hen stemmen voor “leverancier van het jaar”. Gezien het feit dat zij dit al enkele jaren voor ons doen geldt dat voor Philidor zeer zeker.

Gezien de vele positieve reacties na afloop denk ik dat het een zeer geslaagde dag was. Waar vind je immers voor 8 Euro zoveel speelplezier, cake, lekkere soep, een broodje en een prijs bovendien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *