Maandag 26 september was er een enthousiaste groep spelers die na alle rapid-en snelschaak een gewone partij kwamen schaken. Verheugend was de komst van enkele nieuwe spelers. Naomi, Fabian,Arne, Aravindh, Jouke, Simon, Gage,Joris, Lammert ,Rodric en Thijs van Paridon speelden hun eerste partij in de interne van Philidor. Ook bijzonder was dat er precies 42 spelers waren.
Er waren vele spannende partijen. De partij Jan van Amsterdam tegen Jan Bertus zal door Jan besproken worden. Remises waren er bij Lev-Fenno, Jan van der Knaap-Aravindh, Veronika-Dirk en Frank-Jasper. De remise tussen Frank en Jasper kwam helaas tot stand doordat de klok haperde, terwijl er op het bord nog van alles kon gebeuren. Er is dus werk aan de winkel om te voorkomen dat dit weer gebeurt. Simon won met mooie tactische wendingen van Gage, Floris stond lang goed tegen Jouke maar verloor uiteindelijk in een toreneindspel. Tjeerd won met de draak van Naomi, Inci versloeg Henk en Rodric counterde tegen Jonathan naar de winst. Arno won van Lammert. Mikhal kwam tegen mij gewonnen te staan, maar er ontstond een dameeindspel wat remise leek. Door een fout kon ik een pionneneindspel bereiken met zwervende kwadraten dat won. In de cursus vooraf aan de interne hadden we juist het vierkant van de koning bekeken aan de hand van de beroemde studie van Réti.
Opmerkelijk hierbij is dat voor de koning de diagonaal van een vierkant even lang is als een zijde. En dat is voor het menselijk oog heel vreemd, want wij zijn gewend aan de stelling van Pythagoras. Er zijn vele manieren om deze stelling in te zien. Zelf vind ik het tostiverhaal het leukste.
De tosti’s zijn elk rechthoeken met zijden a en b. Ze liggen haaks op elkaar. Denk een vierkant met zijde a+b hier omheen. Binnen dat vierkant is de lege ruimte een vierkant met zijde a en een vierkant met zijde b.
Snij de tosti’s schuin door zodat 4 driehoeken met rechthoekszijden a en b ontstaan. Noem de schuine zijde c. Leg de 4 driehoeken zo neer dat de lege ruimte in het midden een vierkant is met zijde c. Merk op dat de buitenrand van de tosti’s een vierkant met zijde a+b markeren.
Conclusie: a2 + b2 = c2.
PS. De ketchup en het ronde bord maken het verhaal wat minder didactisch, wellicht is het beter om de tosti’s op een schaakbord te serveren.