Partijen uit Voorschoten 2 – Philidor 2

      Geen reacties op Partijen uit Voorschoten 2 – Philidor 2

Na het verslag van de succesvol verlopen wedstrijd tegen Voorschoten 2 zijn er nog wat partijen en fragmenten binnengekomen bij de redactie. Altijd leerzaam. Om het het leereffect te vergroten eerst een opgave.

  1. Wat speelt zwart na 1.Dh6+?
  2. Wat moet wit dan wel spelen?

Voordat we de oplossing prijsgeven kijken we eerst naar een aantal fraaie of gelukkige partijen. In de partij Van der Marel – Van Kempen hebben de zwarte stukken zich ingegraven op a7 en a8. Opmerkelijk is dat ze er de hele partij blijven staan. Wit beproeft dan ook zijn kansen op de andere vleugel van het bord.


In de partij Weidema – Zeven zien we een paard dat vanaf zet 16 aan lange maar onstuitbare reis naar f3 begint, zoals het leger van Hannibal ongehinderd door heel Italië zwierf. Hannibal liet Rome links liggen, maar die fout maakt Frank niet.

Wadim ligt bij zijn positie toe: Ik sta in beginpositie een pion achter en ik hoop op een snelle dameruil, zodat ik met mijn koning de pion op c4 kan ophalen. Uiteindelijk lukt het mij om de pion op te halen, maar ik kan mij niet echt verdedigen tegen eeuwig schaak. Maar als de pion op g2 gepakt wordt, dan krijg ik na een aftrekschaak een matcombinatie en is eeuwig schaak niet meer mogelijk.

De partij Houweling – van Briemen liep al snel uit op groot voordeel voor wit. Toch heeft zwart kansen gemist om weer in het zadel te komen.

Dan keren we terug naar het diagram aan het begin van het artikel.

Net als bij een sterk verhaal is het helaas niet precies zo gebeurd, maar mooi is het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *