Uit de startblokken

      Geen reacties op Uit de startblokken

Door R. Smit

Philidor 5 maakt dit seizoen door het wegvallen van een aantal teams van Katwijk zijn opwachting in de 2e klasse. Aangezien Philidor 4 vorig jaar niet promoveerde en dit jaar graag naar de 1ste klasse wil promoveren werd de sterkste speler van team 5 (Jovan Pajcin) een team naar boven gehaald. Daar kreeg het 5e ondergetekende voor terug, en we moesten ook wat aanvulling hebben omdat we van een 6 mans naar een 8 mans team gingen. Zo werden Skander en Piet aan het 5e toegevoegd. De angst bestond, aangezien het 5e aardig was verzwakt, dat Philidor 5 een zeer zwaar seizoen tegemoet zou gaan.

Maar niets is minder waar, waar team 4 tot nu toe 2 nederlagen incasseerde en de promotie aspiraties weer een jaar in de ijskast lijkt te kunnen zetten, rekende het 5e een paar weken terug resoluut af met één van de betere teams uit deze klasse, wonder boven wonder is dat, op rating, het Springend Paard 1, het werd maarliefst 5½-2½.

De 2e wedstrijd van dit seizoen was opnieuw uit, deze keer naar Rijnwoude 1. Met invaller Hans Heshusius voor Roel in ’t Veld, kon worden begonnen aan deze iets minder lastige uitwedstrijd, maar ja welke wedstrijd is niet lastig voor ons.

Als ik een verslagje wil maken, loop ik soms een rondje langs de borden, maar omdat mijn tegenstander een rare opening speelde, 2 …. Df6, had ik daar wat meer tijd en oog voor. Hij had een rating van 1280, maar had de vorige ronde wonder boven wonder gewonnen van Leen de Jong, toch 1975, dus ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Toen ik zo rond half 10 een toren voor stond vond ik het een tijd om bij de anderen te kijken.

De borden leverden na iets meer dan een uur spelen niet veel meer op dan een score zo rond de 4-4 of een kleine overwinning voor ons. Skander stond ietsje beter, hij had een loperpaar en zijn tegenstander een dubbel pion. Wouter stond ietsje minder en ging een pion verliezen, Victor stond vol in de verdrukking. Jacques stond iets gedrukt, maar dat was niet zorgelijk, Wim had een mooie stelling met een pion meer, Hans had ook een mooie stelling met zijn torens op de c-lijn en Piet had een remiseachtige stelling met ieder 2 torens.

Om kwart voor tien hielp mijn tegenstander mij naar een geforceerd mat in 4. Dus dat is 1-0, plicht gedaan, kan Leen de Jong in ieder geval niet zeggen. Aan bord 5 ruilt Jacques wat dingen af waardoor de gedrukte stelling verdwijnt, het lijkt allemaal op remise af te stevenen. Piet kan aan bord 8 tot mijn verbazing een doorbraak forceren, maar deze slaat aan, hij pakt een pion en kan de pionstructuur van wit flink aantasten. Skander laat zich ondertussen eventjes terugdringen, maar pakt daarna het initiatief weer over en kan zelfs een pion winnen. Victor komt ondertussen onder enorme druk te staan, het is bijna niet meer de vraag of maar wanneer hij bezwijkt. Wim heeft aan bord 6 zijn mooie stelling niet weten te handhaven, het pionnen eindspel met ieder 1 toren lijkt remiseachtig.

Ondertussen heeft Jacques een remise behaald, in de eindstelling staat hij weliswaar slechter maar zijn tegenstander ziet het niet en accepteert de voorgestelde remise, 1½-½. Hans ziet ondertussen wel, dat zijn tegenstander gewoon een kwal weggeeft. Piet laat het aan bord 8 nog enorm spannend worden, hij vergeet een toren af te ruilen en wit krijgt tegenspel, in het eindspel slaat voordeel met de zet om, Piet is uiteindelijk de eerste die een dame haalt en wint alsnog, 2½-½.

Skander had zijn stukken eigenlijk iets te passief neer gezet, maar omdat hij het remise voorstel niet accepteert, besluit zijn tegenstander te gaan forceren, door het opengaan van de stelling komt Skander veel beter te staan, hij wint dan uiteindelijk redelijk eenvoudig, de overwinning is bijna binnen 3½-½.

Even slaat de schrik me om het hart, als ik bij Hans ga kijken en zwart staat best wel dreigend, als ik mijn blik op de klok richt staat die uit, de wedstrijd is al afgelopen en ook Hans heeft zijn partij binnen gehaald, de 2e overwinning van het seizoen is een feit. 4½-½.

Aan de andere 3 borden gaat het niet zo lekker, Wim is een verloren eindspel terecht gekomen en verliest dan ook en ook Victor verliest, hij lijkt aan het eind nog iets terug te komen maar het leed is echter al geleden. 4½-2½.
Als laatste is Wouter bezig, ondanks zijn pion achterstand heeft hij zich flink terug in de partij geknokt, zijn 2 sterke paarden compenseren makkelijk zijn pion achterstand, als dan ook de torens eraf gaan besluiten beide speler een remise en zo wordt de eindstand 5-3 voor ons.

Wat dus een zwaar seizoen dreigde te worden lijkt in eerste instantie wel een heel mooi seizoen, na 2 rondes is Philidor de trotse lijst aanvoerder met 4 matchpunten en 10½ bordpunten, de degradatie streep is in ieder geval ver weg.

De uitslag in kille cijfertjes

Rijnwoude 1 (1555) – Philidor 5 (1567) 3-5
1. R. Steinhart (1287) – Rick Smit (1658) 0-1
2. C.P. de Jong (1731) – Skander Mabrouk (0) 0-1
3. G.P.M. Hoogenboom (1658) – Wouter Roorda (1679) ½-½
4. J.B. Altona (1711) – Victor van der Kloet (1654) 1-0
5. NNB (0) – Jacques v/d Wijngaard (1646) ½-½
6. A.W. Kapteijn (1493) – Willem de Ruyter (1541) 1-0
7. C. van Velsen (1449) – Hans Heshusius (1432) 0-1
8. NNB (0) – Piet Warmenhoven (1358) 0-1

Overige (al bekende) Uitslagen:
Leiderdorp 3 – Springend Paard 1 3½-4½
Bodegraven 1 – LSG 7 4½-3½

Stand:
1. Philidor 5 4 mp 10½ bp
2. Bodegraven 4 10
3. Leiderdorp 3 2 9½
4. Springend Paard 2 7
5. Voorschoten 4 2 4,5 ( 1 wedstrijd)
6. LSG 7 0 7
7. Rijnwoude 0 5,5
8. Op Eigen Wieken 0 2 ( 1 wedstrijd)

Plaats een reactie (ja, graag!)