Philidor wint met 5,5 – 2,5 van Bergen op Zoom

Door Michiel Vergeer

De winterstop is voorbij na bijna twee maanden. Zaterdag 7 februari staat de vijfde ronde in de KNSB-competitie op het programma. Philidor 1 ontvangt Bergen op Zoom. Onze gasten hadden geen problemen op de weg ondervonden ondanks de codes geel en oranje in andere delen van het land. Zij kwamen met enkele verrassingen in de opstelling. Bij voorbeeld aan bord 1. Maar de Elo’s waren niet bepalend voor de uitslagen.

Na de opening ontwikkelden zich vrijwel overal open en spannende partijen. Stef leek scherp aanvallend op winst te komen maar de tegenaanval was ook scherp. Na een paar uren spelen besloten zij als eerste tot remise. Daarna kwam er tekening in de strijd. Maarten won in de opening een pion, bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion, maar zijn koning leek in het centrum klem te zitten. Over de a-lijn kwam hij langzaam los. Zijn tegenstander bracht zijn koning naar voren maar Maarten wist daar wel raad mee. Hij handhaafde zijn 100 procent score! Dat deed ook Arres aan bord 8 maar voor hem was het pas de eerste partij van het seizoen na zijn terugkeer uit Afrika eerder deze week. Hij had na dameruil druk op de damevleugel met zijn beide lopers, won de kwaliteit en daarmee ook de partij. Guido offerde met zwart een pion maar won die met een mooie familieschaakdreiging terug. Wit viel de koningsvleugel aan, Guido counterde tegen de witte koning die in het centrum bleef. Wellicht zat er meer voor hem in maar de partij werd remise. De voorsprong van 3-1 leek voor ons de winst van de wedstrijd te betekenen.

Daarna liepen de partijen anders dan ik had getaxeerd! Nico probeerde ijzer met handen te breken tegen een op papier minder sterke tegenstander. Dat lukte helemaal niet en hij verloor zelfs. Bij Herman werden alle zware stukken geruild op de enige open lijn. In het gelijke lopereindspel stonden Hermans pionnen op de goede kleur. Met heel nauwkeurig spel wist hij in het pionneneindspel beslissend voordeel te krijgen. 4-2 na de tijdcontrole. Thijs had een pion gewonnen in het eindspel. Hij leek af te wikkelen naar winst maar kwam er toch niet door en moest berusten in remise. Voldoende voor beide matchpunten. Léonore had in de opening pionwinst behaald en haar zwarte pluspion stond al op d3. Zij kwam er echter niet door. Haar tegenstander kwam steeds beter te staan. Hij wikkelde af naar een ogenschijnlijk gewonnen paard tegen lopereindspel. Léonore bracht in haar laatste minuten haar verre vrije h-pion als laatste hoop naar voren. En zowaar, haar tegenstander kon een stuk winnen maar de h-pion niet meer tegenhouden! Een onverwacht slot waardoor onze winst toch nog ruim uitviel.

Opmerkelijk: in onze klasse 3 G speelde het linker rijtje tegen het rechter rijtje. Links won vier maal waardoor de stand nauwelijks veranderde.

Verslag van BSC Bergen op Zoom

Geef een reactie