Philidor sluit seizoen af met zege in Zeeland

Door Michiel Vergeer

In de laatste ronde van dit seizoen stond voor ons de verre uitwedstrijd tegen Souburg op het programma. In onze spannende klasse 3 G stonden wij met 8 uit 8 in de middenmoot maar waren theoretisch nog niet veilig. Als DD 2- Promotie 4,5-3,5 zou worden én HMC zou winnen én Overschie niet zou verliezen hadden we nog 1,5 bordpunt nodig. Moest kunnen maar als we dat niet halen zouden we in spanning op de andere uitslagen moeten wachten! Souburg stond zorgenvrij op de tweede plaats. Na een paar uur auto rijden in de regen kwamen we in het clublokaal dat helemaal van de club is, met een mooi ingemetseld naambordje. Bij de opstelling bleek dat de twee topscorers in deze klasse 3G, onze Stef met 6,5 uit 8 en Colin Boelhouwer met liefst uit 8 uit 8, tegenover elkaar aan bord 2 kwamen te zitten!

Na 40 minuten spelen was de eerste partij al voorbij. Herman van Halderen ontwikkelde zoals het hoort, zijn tegenstander ontwikkelde wel de dame maar niet de damevleugel. Toen die vervolgens achter elkaar de b- en de c-pion naar de vijfde rij schoof kon Herman met Ld5 de toren aanvallen die zonder compensatie verloren ging! Deze 1-0 voorsprong zorgde bij ons voor wind in de zeilen. Na twee uur spelen was verder nog niets beslist maar zag ik alleen moeilijkheden bij Willem van Briemen die een nare dubbelpion opliep op de koningsvleugel, de rest gelijk of iets beter of onoverzichtelijk.

Léonore had lang gerokeerd, haar tegenstander kort. Ze zette een stevige koningsaanval op, offerde een loper voor twee pionnen, stormde met e5-e6 naar voren waarna de koning niet meer kon ontsnappen. Een prachtige overwinning waarmee ons eerste doel was bereikt!  Ook in het laatste uur voor de tijdcontrole bleef ik optimistisch, ik zag de overwinning aankomen maar de tegenstand was taai. De beide topscorers zochten naar voordeel maar na afruil van de lichte én de zware stukken was het pionneneindspel nog steeds in evenwicht zodat bij de tijdcontrole tot remise werd besloten. Het eerste halfje dat Colin Boelhouwer van Souburg moest afstaan maar hij blijft uiteraard topscorer van de klasse met liefst 8,5 uit 9 en Stef goede tweede en onze topscorer. Rond datzelfde tijdstip moest Thijs, die de hele wedstrijd nagenoeg gelijk stond, opgeven omdat hij plotseling een stuk verloor. Nico was in een spannende maar vooral gecompliceerde stelling op voordeel gekomen, Willem van Briemen vocht fel maar raakte door een overzien tussenzetje een pion achter in een loper tegen paard eindspel, Harry en Arres stonden een pion voor in het eindspel. Arres pakte  een tweede pion maar dat was te riskant omdat de zwarte koning zijn beide stukken onder schot kreeg. Hij moest berusten in remise. Gelukkig wist Nico zijn partij tegen een zich fel verzettende tegenstander tot winst te voeren zodat de tussenstand opliep tot 4-2. Harry wist zijn vrije pluspion in het toreneindspel om te zetten in torenwinst maar wel tegen drie pionnen. Het leek zelfs nog mis te gaan maar met nog weinig tijd op de klok werd het een spannende remise. Willem had iets eerder weten af te wikkelen naar een remisestand tot ontzetting van zijn tegenstander die remise accepteerde nadat bij Harry de remise was overeengekomen.
Een mooie 5-3 overwinning waardoor we in de eindstand op de derde plaats eindigen in deze spannende klasse. Toen we de uitslagen ’s avonds zagen bleek dat bij 3 wedstrijden de spanning tot na de wedstrijd moet hebben geduurd. DD2- Promotie was inderdaad in 4,5-3,5 geëindigd maar HMC en Overschie eindigden lager met 8 matchpunten uit 9 én evenveel bordpunten. Hun onderlinge wedstrijd was in de eerste ronde(!) al in 4-4 geëindigd. De beslissing viel door de winstpartij aan bord 7 te laten vervallen. Zo zie je maar dat elk bordpuntje telt aan het eind van de competitie!

Geef een reactie