De Wim Vriend Memorial 2014 is geworden tot een clubfeestje voor elke schaakvriend

Op een zonovergoten zaterdag fietste ik naar het clublokaal van L.S.C. Philidor en zag daar hoe onze eigen speelzaal was omgetoverd in enige reeksen van aaneengeschoven tafels met schaakspelen en klokken die per partij per speler slechts ruimte lieten voor 20 minuten bedenktijd. Toen de circa 50 spelers van binnen en buiten de club incluis organisatie hun plaats hadden gevonden in de speelzaal maakte dat een verbroederende sfeervolle indruk en kon na de opening van het toernooi een mooie strijd beginnen om de toernooizege in dit rapid toernooi maar vooral ook om een leuk leerzaam evenement voor iedereen te realiseren.

Daarbij had voormalig clubboegbeeld Wim, naar wie het toernooi genoemd is, zich op aansprekende wijze doen vertegenwoordigen door zoon Jaap, die een aardig partijtje meeblies en later traditioneel welbespraakt de beker aan de winnaar zou overhandigen.

De organisatie, Ab Smit, Jacques van de Wijngaard, Erwin Fakkert, een sublieme combinatie van algemeen leiderschap, praktische organisatorische begeleiding en oog voor sponsoring met leuke prijzen voor ieder, techniek van werving en adequate inzet per ronde van de deelnemers, zorgde voor een vlekkeloze, warme organisatie, die recht deed wedervaren aan een eigen clubsfeer waarop Philidor van oudsher patent heeft gehad. De schakers raceten van partijtje naar partijtje, kregen tussen de bedrijven door toch nog de gelegenheid een broodje met soep te nuttigen met dank aan de organisatie en de prettige bediening, maar haalden op een enkeling na toch triomfantelijk het einde na een lange dag. Klasse organisatie en spelers!

Tot een grote verdienste van de organisatie reken ik dat door het toernooi te externeren niet alleen de club op de kaart is gezet maar het deelnemersveld verdubbeld is en spelers van een hele ruime regio bij het gebeuren zijn betrokken van verschillende speelkracht maar veelbelovend van jong tot oud en toch verenigd in een groep met een klik! Ik heb spelers gesproken en gezien van Op Eigen Wieken, Leithen, LSG, Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten, Sassenheim, De Uil, ASC, Paul Keres en De Pion. Zo smaakte ik zelf het genoegen te spelen met een veelbelovende jongere die 60 jaar jonger was maar ook met een niet minder belovende leeftijdgenoot. De gesprekken zijn anders maar de beleving is geweldig! Van Op Eigen Wieken was er nu een leuke jeugdselectie via Leonore Braggaar. Dat gaf een bonte kleurrijke sfeer tot in de prijsuitreiking met zelfs balspelen voorafgaande aan het wereldkampioenschap voetbal!

Dit brengt mij tot een woord van bijzondere dank aan onze inmiddels vaste sponsoren, Interimage met promotieartikelen als altijd in blijvende oranje shirts en mutsen, Alfa Chemie en Hygieneconsult en het Leidse Best Western Hotel. Als cosponsor verdient ondernemer en clublid Rene van de Berg hier eervolle vermelding. En de niet te overziene man met de oranje hoed ook weer onder de deelnemers, de lichtgevende Amsterdammer Henk Plantfeber  cosponsorde eveneens op de hem eigen wijze door met allerhande lampen kleurrijk licht in de duisternis van sommige lijdende spelers bij speelzaal te brengen.

Rest mij te vermelden dat een goede ongedeelde winnaar van het toernooi Peter Wilschut uit Voorschoten werd met liefst 6 punten uit 7 partijen. Proficiat! Hij bleef onder anderen de winnaar van vorig jaar Fred Slingerland van Oegstgeest ruim voor. Vlak achter Peter finishten naast Ivo Wantola van LSG/Voerendaal, keurig de eigen coming young men Thijs Roorda en Stef Van der Zon, allen met 5.5 punten. Onze Leonore Braggaar hield de eer van de dames hoog door de vijfde plaats te delen met 5 punten samen met good old Herman van Halderen, nog juist voor de winnaar van vorig jaar Fred Slingeland die zich met 4,5 punten in goed gezelschap bevond van twee noeste krijgers van Philidor, Nico Kuijf en Ton Kohlbeck.

Philidor prijst zich gelukkig dit seizoen in 2014 in het 95e lustrumjaar op deze wijze te hebben mogen afsluiten met zulke goedgemutste deelnemers die er verenigd in het flitsende schaakspel zowel voor zichzelf als voor elkaar een mooie dag van gemaakt  hebben. Velen zegden mij enthousiast reeds toe voor volgend jaar…

Daarom, IJs, zon en weder dienende, goede zomertijd en volgaarne tot volgend jaar!

Bas J. van der Net, Leiden,19 mei 2014.

Geef een reactie