Philidor 2: onverwacht hoge uitslag tegen Leithen 1

Door Frank Zeven

Dinsdagavond, 4 november 2014, heeft Philidor 2 goede zaken gedaan tegen Leithen 1. Starten met een 6½-1½ overwinning is lekker zeker nu het dit jaar zó is dat uit deze promotieklasse er twee teams mogen promoveren naar de KNSB. De eerste klap is een daalder waard!
In de Apollotoren waren we stipt om 20.00 uur compleet; bij het team van Leithen waren bij de start twee spelers nog niet achter de borden verschenen, maar een kwartier later was ieder bord bezet.

Een impressie van de playing captain: Ton aan bord 5 offert in de vroege opening een paard voor twee verbonden vrijpionnen (die op b5 en c6 (ondersteund door pion a4) verschijnen en de damevleugel verlammen) en heeft de zwarte rokade definitief verhinderd. Nauwkeurig spelend weet Ton de zwarte stelling aan gort te spelen en zwart gaf op na een schaak met aanval op een ongedekte toren. Pim aan bord 8 speelt met zwart de Philidor-opening. Hij weet daar minstens gelijk uit te komen. Terwijl ik weer aan mijn eigen bord zit blijkt dat bij Pim ineens een beslissing is gevallen in ons nadeel. Ik heb niet gezien wat er was gebeurd. De stand is 1-1.

Dat Leithen daarna nog maar een halve punt weet te scoren had ik niet verwacht! Dat halfje kwam bij Maarten van Veen aan bord 7 vandaan, die lange, lange tijd beter heeft gestaan, maar terechtkwam in een dame-eindspel met elk 6 pionnen en beiden een veilige koning.
Wessel aan bord 6 speelt met zwart een goede Franse partij en weet zijn tegenstander positioneel en tactisch uit te schakelen. Bryan Habig, ons nieuw lid, speelt op bord 4 ook een Franse partij met grootscheepse ruil op d4. Bryan weet het loper-toren-eindspel uitstekend uit te spelen en haalt na alle ruil met koning+pion tegen koning op één tempo het volle punt binnen. Een droomstart voor deze nieuwe sterke Philidorspeler! Wadim aan bord 3 weet met een goed berekend schijnoffer materiaal te winnen en haalt met een rennende b-pion dame. De zware stukken van zijn tegenstander dringen nog wel binnen: maar g2 wordt met D8b7 keurig gedekt en zwart gaf op.

Ikzelf doe er op bord 2 ook een punt bij. Ook ik heb een Franse partij op het bord en weet mijn tegenstander te verhinderen een koningsaanval op te zetten. Op gegeven moment heb ik 5 pionnen op een rij van f5 tot b5 (bijna een plaatje waard). Wel oppassen dat er niet ineens één zwak wordt. Na een zwakke zet van mijn tegenstander loopt op het juiste moment mijn pion van d3 naar d2 en blijkt niet meer te stoppen. Ook Willem Jan aan bord 1 haalt in het verre eindspel het volle punt binnen. Keurig gedaan: Een stelling die materieel geheel gelijk is en op het oog positioneel ook, maar met het verschil dat de loper van wit sterk is en die van zwart zwak. Als het Willem lukt om de tegenstander bijna pat te zetten, valt het zwarte kamp. In het paardeindspel lopen de witte pionnen hard door.

Een mooie avond dus. Over twee weken wacht de volgende tegenstander!

Geef een reactie