Philidor boekt belangrijke overwinning in Zeeland

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 1 november stond in de tweede ronde van de KNSB competitie meteen de kraker tegen Souburg in Zeeland op het programma. Souburg heeft op papier de meeste ELO punten in het team dus een geduchte tegenstander. De wedstrijd was in Zeeland en wij kwamen niet zonder kleerscheuren aan. Op donderdag gaf de ANWB routeplanner nog de gebruikelijke route aan via Dordrecht en Bergen op Zoom, zaterdagmorgen om 9 uur zag ik dat het advies vanwege wegwerkzaamheden was veranderd in een westelijker route over de eilanden en de Oosterscheldekering. Herman en ik verlegden de route. De fileproblemen op deze ongekend prachtige novemberdag waren minder dan op de hoofdroute. In onze auto genoten we maar van het prachtige uitzicht en van de colonne oude militaire voertuigen. Ze bleken niet op weg naar de Oekraïne maar vierden de bevrijding van Walcheren 70 jaar geleden. Onze kopman Nico liep op de A16 en A 58 uren vertraging op en kwam pas na 13 uur aan. Er zat niets anders op dan dat Uw scribent zelf met een grote achterstand in tijd en Elopunten achter het bord ging zitten. Het voelde alsof we met een 1-0 achterstand begonnen. Maar het leek of onze mensen door deze tegenslag besloten er een schepje bovenop te doen.

We namen gewoon vlot de leiding doordat Willem van Briemen een Benoni verdediging centraal aanpakte en zo krachtig dat hij mat op het bord kon brengen. Zelf hield ik het materieel gelijk maar op de 37e zet vergat ik het advies van Karpov: speel niet met de pion op f2 of f7 tenzij je direct wint. Nu brak mijn tegenstander door en kon ik opgeven. Ondertussen waren op de meeste borden gunstige posities ontstaan. Ik kon de afloop weer zelf volgen. Guido speelde tegen de topscorer van het vorig seizoen in de derde klasse G een scherpe partij waarbij ook hij in het centrum sterker stond en winnend afwikkelde. Stef leek tegelijkertijd ook beter te staan en een pion te kunnen winnen maar hij overzag de niet zo gemakkelijk te vinden winst. Remise en een 2,5-1,5 voorsprong. Thijs had na de opening de kans gekregen om een kwaliteit te winnen. Hij gaf de kwaliteit terug voor een glad gewonnen toreneindspel. Bij de tijdcontrole stonden we met 3,5-1,5 voor.

De rest gaf vertrouwen voor de winst. Maarten haalde die binnen. Hij won alle pionnen op de koningsvleugel vóór de koning ten koste van een loper en hij stormde met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren tot ze op h4, g3 en f2 stonden met ook zijn beide torens op de e-lijn. Hij wurgde zijn tegenstander langzaam maar zeker. Herman kon toen remise nemen. Hij had een kwaliteit meer tegen een pion. Zijn tegenstander was losgekomen. Voor beiden was het gevaarlijk om op winst te spelen. Léonore was voor de eerste tijdcontrole een pion achter geraakt. Ze leek de stelling dicht te kunnen houden maar liet een afruil van haar loper toe. Daarna zakte haar stelling in elkaar. Eindstand 5-3. Bij de plaatselijke Chinees vierden we de overwinning met een vreugdevuur in de Tipan. We maken nu deel uit van een kopgroep van 3 met 4 uit 2.

Geef een reactie