Philidor 1 sluit seizoen af met gelijkspel tegen Laurierboom

Door Michiel Vergeer

In de negende en laatste KNSB-ronde stonden de beide Philidor-teams thuis tegenover Amsterdammers. Philidor 1 tegen Laurierboom uit de Jordaan, Philidor 2 tegen Amsterdam-West. Voor Philidor 1 stond alleen de spreekwoordelijke eer en sportieve plicht op het spel, Laurierboom stond tweede met evenveel matchpunten als koploper HWP Haarlem maar 2 bordpunten minder. De wedstrijdleider had zich afgemeld, de competitieleider van de KNSB stuurde voor deze belangrijke wedstrijd als vervanger Gerard de Lange, helemaal uit Haaksbergen. Door vakantie en andere verplichtingen was Philidor 1 niet compleet maar we konden een beroep doen op het tweede. Uw schrijver viel daarom in in Philidor 2 waardoor ik minder minutieus de verrichtingen kon volgen.

Veruit als eerste was Arres klaar. Hij weerlegde de openingsopzet van zijn tegenstander en scoorde binnen twee uur de 1-0. Deze tussenstand bleef een tijd op het scorebord staan. Nico moest aan bord 1 opboksen tegen hun kopman. Niet zo maar een kopman, maar ook topscorer van de hele tweede klasse. Nico kon het niet bolwerken en zijn tegenstander haalde de fantastische score van 8,5 uit 9. Invaller Wadim hield vervolgens keurig remise. Bij de andere invaller uit Philidor 2, Wessel, stond een scherpe stelling op het bord toen zijn tegenstander plotseling door zijn vlag ging. Met deze overwinning voegde Wessel voor de familie Braggaar een vol punt toe aan de topscore van zijn vakantievierende zus.

Deze tussenstand betekende dat HWP Haarlem kampioen zou worden als ze zelf zouden winnen. Nog voor de tijdcontrole haalde Jan Aart remise na een scherpe, gepointeerde strijd. Voorsprong 3-2. Intussen was mijn eigen partij afgelopen en zag ik Herman in een hele scherpe stelling een stuk achter staan maar met een voortdurend dreigende vernietigende dubbele aanval op koning en toren. Zijn tegenstander speelde op ontsnappen door eeuwig schaak. Herman had het achteraf dicht kunnen houden maar in de partij kon hij eeuwig schaak niet verhinderen (3,5-2,5).

In de tweede zitting resteerden er daarna nog twee loper-paard eindspelen. Stef had met de loper een pionnetje meer, Thijs met de loper een pion minder. Stef kon zijn pluspion bij gereduceerd materiaal niet verzilveren (4-3). Bij Thijs stonden de pionnen verspreid over het hele bord, van a tot h-lijn. Hij speelde heel lenig over het hele bord. Maar ook hier triomfeerde het paard uiteindelijk over de loper.

Eindstand 4-4. Het vierde gelijkspel dit seizoen waarvan twee tegen de nummers 1 en 2. De derde plaats voor ons in de eindstand. Bij de Chinees zagen we dat Het Witte Paard uit Haarlem overtuigend met 6-2 had gewonnen en daarmee na één seizoen terugkeert naar de eerste klasse. Gefeliciteerd en iets voor ons het komende seizoen? In september begint de nieuwe competitie.

Geef een reactie