Philidor C kampioen

      Geen reacties op Philidor C kampioen

door Kees van den Bosch

Het is uiteindelijk toch gelukt! Spannend tot in de laatste ronde van de competitie. De krappe overwinning op onze directe concurrent Utile Dulci A in de derde ronde bleek uiteindelijk doorslaggevend. Zij bleven ons in de resterende rondes op de hielen zitten met ook nog een flinke voorsprong in bordpunten, maar ons team bleef overeind en we werden kampioen met zes zeges en twee gelijke spelen. Ongeslagen dus!

De competitie begon voor ons direct al met een flink probleem. Een van onze teamgenoten kwam in de eerste ronde niet opdagen en liet het vervolgens helemaal afweten. Dus bij iedere wedstrijd minstens één invaller. Gelukkig vonden we in Bas van der Net een oerdegelijke vervanger. Hij was bij de laatste twee wedstrijden in zijn eigen team Philidor D verhinderd en kon zodoende bij ons in totaal vijf maal optreden. Hij scoorde 3 uit 5 en leverde daarmee een waardevolle bijdrage aan ons kampioenschap. Nogmaals bedankt, Bas!

Hoe kwam ons kampioenschap tot stand? Het antwoord ligt vooral in onze goede wedstrijdmentaliteit en het feit, dat we heel constant hebben gespeeld: geen uitschieters naar boven of beneden. Onze bordscore lag tussen 4 en 5,5. In totaal 32 bordpunten, gemiddeld slechts een fractie boven de 50% ! Dat is heel krap en toen wij in de voorlaatste ronde niet verder dan een gelijkspel kwamen tegen Leithen B dacht ik eigenlijk dat we het kampioenschap hadden verspeeld. Maar gelukkig liet Utile Dulci het een dag later flink afweten met een forse nederlaag tegen Leiderdorp. Heel onverwacht en prettig voor ons, twee bordpunten voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde, en we waren in ieder geval al gepromoveerd!
Maar we wilden ook kampioen worden, en dat leek mij toch nog een hele opgaaf. Want wij moesten de laatste ronde nog naar het hoog geklasseerde Zwarte Pion in Lisse (zij hadden nog promotie kansen), en op de zelfde avond speelde Utile Dulci tegen hekkensluiter Voorschoten. Gelijk spel was voor ons voldoende, het was spannend en we wonnen uiteindelijk met 4.5-3,5. Met vlag en wimpel kampioen, hoera! Een dag later bleek dat Utile Dulci slechts een gelijk spel had bereikt tegen hun zwakke tegenstander. Idioot idee achteraf: we hadden de laatste wedstrijd zelfs met 8-0 mogen verliezen en dan waren we met een negatieve totale bordpuntenscore ook nog kampioen geworden!

Terugblikkend: ondanks de moeilijke competitiestart steeds een goede teamspirit, ons “jonkie” Job Segers met een mooie 3,5 uit 6 en dan natuurlijk onze “goalgetter” Eric Moeri met iedere keer weer duizelingwekkende stellingen op zijn bord. Hij begon met een nederlaag in de eerste ronde en won vervolgens zes maal!
Vooruitblik: volgend jaar in de eerste klas LSB, eerste ronde Philidor C tegen Philidor B. Dat wordt interessant, broedermoord of vredesakkoord?

Geef een reactie