Philidor redt het niet tegen Amstelveen (3-7)

Door Michiel Vergeer

In de laatste ronde van de KNSB-competitie stond voor Philidor 1 de thuiswedstrijd tegen het sterke Amstelveen op het programma. We stonden op plaats 8 met twee matchpunten voorsprong op Vianen dat naar een van de 3 koplopers, Utrecht, moest. Wij hadden één matchpunt nodig om ons veilig te spelen, of anders hopen op winst of remise voor Utrecht. Philidor 2 stond er ongeveer hetzelfde voor. Het was dus een spannende dag voor de club! Deze belangrijke wedstrijden werden gespeeld op de laatste KNSB-competitiewedstrijd in ons Denksportcentrum. De zaal was versierd met ballonnen en slingers. Niet vanwege de sluiting van het Denksportcentrum maar vanwege het kampioensfeest van LSG die avond.

Het team van Philidor 1 was compleet, Amstelveen had een sterke invaller en als gebruikelijk een door elkaar gehusselde opstelling. Aan bord 1 sloeg bij Stef als eerste de vlam in de pan. Zijn pionopstelling zag er niet goed uit en hij moest een felle aanval door het midden nauwkeurig pareren om niet onder de voet gelopen te worden. Guido stond een pionnetje achter maar het was een dubbelpion, Bert stond juist een dubbelpionnetje voor maar het leek remiseachtig. Maarten raakte een pion achter maar kreeg wel zijn geliefde stelling met aanvalskansen. Thijs speelde met onorthodoxe pionzetten op aanval, zijn tegenstander laveerde juist heel positioneel, met druk tegen een zwak punt als e6. De andere stellingen leken nog in evenwicht. Na twee uur spelen ging Jan Aart scherp in de aanval met loper h6. Tweesnijdend omdat hij een dubbelpion op c3 leek te moeten toestaan. Hij verbrandde zijn schepen achter zich door fel op koningsaanval te spelen onder opoffering van een pion.

De eerste beslissing viel bij Nico. Hij leek even met de zware stukken beslissend binnen te dringen maar het leverde niet meer dan een pluspionnetje op met ongelijke lopers en zware stukken. Hij taxeerde dit als remise en zijn voorstel werd geaccepteerd. We kwamen op voorsprong door Maarten. Heel mooi combinerend via de koningsvleugel kwam hij een kwaliteit voor en won niet veel later de partij. Mijn aanvankelijke pessimisme over de einduitslag vervaagde hierdoor maar het kwam toch terug. De aanval van Jan Aart sloeg niet door, de tegenaanval sloeg snel door. Lang leek de partij van Bert remise maar de zware stukken van wit in het centrum zorgden voor uiteindelijk niet te pareren druk. Ongeveer tegelijkertijd leek Herman met een mooi kwaliteitsoffer twee lichte stukken te winnen tegen een toren met pion. Doordat de jeugdige tegenstander verrassend de dame op c4 in plaats van c2 teruggaf ontstond een eindspel waarin Hermans lichte stukken niet goed konden samenwerken en hij snel verloor (1,5-3,5). Thijs leek zich naar een gelijke stand te worstelen maar onderweg bleek wit een pion op f6 te kunnen handhaven. Dat was te veel van het goede.

Uit de vier nog resterende stellingen moesten na de tijdcontrole nog drie overwinningen komen voor een matchpunt maar de stellingen leken binnen de remisemarge. Guido dreigde ondekbaar mat maar door de zwarte dame op f2 te offeren gevolgd door een paardvorkje kreeg zijn tegenstander een pion meer in een eindspel met lichte stukken. Stef had de aanval overgenomen en dreigde met de a-pion te promoveren. Uiteindelijk resulteerde een viertoreneindspel met een pluspion maar alle pionnen op de koningsvleugel. Léonore had een vrije b-pion tegen een achtergebleven pion op d6 voor haar tegenstander en met allebei een toren en twee paarden. Met het oog op de tussenstand zocht zij naar een winstmogelijkheid. Ook Arres ging voor de winst en kwam een pionnetje voor, met loper en paard tegen loperpaar. Zijn sterke tegenstander lukte het om af te wikkelen naar potremise vanwege ongelijke lopers(2-5). Stef leek met zijn twee torens te gaan winnen maar door een leuk torenoffer ontsnapte zijn tegenstander met pat! Léonore zette een matnet klaar tegen de zwarte koning maar de tegenstander kon dit neutraliseren door zelf eeuwig schaak te geven. Léonore is dit seizoen onze topscorer! Guido verdedigde nog lang met een slechte loper tegen een paard met pluspion maar tegen de klok van 6 uur kon hij de opgerukte c-pion niet meer zonder dodelijk verlies aan de andere kant tegenhouden. Eindstand 3-7. Wat was er gebeurd in Utrecht? Het bericht kwam door dat koploper Utrecht verrassend had verloren van Vianen. Degradatie voor Philidor 1 op bordpunten.

Ook de promotie in deze klasse kende een bizarre ontknoping. Koploper Haarlem won, maar Caissa won met liefst 9-1 en promoveert op bordpunten naar de Meesterklasse! Gelukkig kwam er voor Philidor 2 een goede uitslag door. Zij blijven in de derde klasse. Gefeliciteerd!

Plaats een reactie (ja, graag!)