Veteranen laten zich niet zomaar kisten:

HET NK 75+ SNELSCHAKEN GING TOCH DOOR!

De Leidse Schaakvereniging Philidor organiseerde vorig jaar in haar jubileum-Eeuwfeestactiviteiten, naast Tata Chess on Tour en de KNSB-bekerfinale, ook tal van andere, soms ludieke activiteiten. Eén daarvan was het NK Snelschaken voor 75 Plussers en dat werd met dertig deelnemers, die elkaar als op een niet meer verwachte reünie vonden, een groot succes.

Bij de prijsuitreiking werd al aan een vervolg gerefereerd en binnen de vereniging bleek voldoende motivatie: met Hemelvaart zou een tweede toernooi georganiseerd worden. We weten hoe dat afliep, voorlopig geen wedstrijden. Toch bleven er twijfels, kon het niet anders? Kon het online?

Het Bondsbureau bleek enthousiast en stuurde de oproep door aan meer dan 1000 veteraan-bondsleden: uitnodiging voor een tweede kampioenschap, op 21 mei 2020.

En opnieuw meldden zich dertig deelnemers, gemiddelde leeftijd 80 jaar en twee 90+’ers. Ze schaakten met groot enthousiasme 7 ronden, in het tempo van 8 minuten per persoon plus 3 seconden per zet. In de speciale onlineclub Open NK 75+, die bestuursleden Stef van der Zon en Jetze Heun hadden aangemaakt bij chess.com, werkte alles bijna perfect. Bijna, want schaken op internet heeft zo zijn verrassingen. Een, gelukkig beperkt, aantal spelers verloor of miste partijen doordat de verbinding (tijdelijk) wegviel, en er zijn ongetwijfeld andere “onbegrepen” situaties geweest. Ook de Zwitserse indeling roept soms vragen op die je bij Swissmaster niet zult tegenkomen. Niettemin, in tweeënhalfuur werden alle ronden afgewerkt, deelnemers hadden via de chat contact met elkaar, de stand werd automatisch bijgehouden, verwarring bleef uitermate zeldzaam. Het is duidelijk geworden: schaken ‘in levende lijve’ zal hopelijk nooit verdwijnen, maar online heeft, mede door de huidige omstandigheden daarnaast een toekomst.

Het zal dan ook niet verbazen dat na afloop direct stemmen opgingen om vanaf volgend jaar TWEE tradities te gaan koesteren: een lijfelijk NK op Hemelvaartsdag , met in het weekend daarna een online versie. Een andere grootheid in een andere grote sport sprak dan van : “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

En wie de winnaar was? Ja dat was even slikken: dertig Hollanders en EEN Belg…… Maar de 7 uit 7 van Etienne van Leeuwen, spelend voor Het Witte Paard uit Sas van Gent, was zo overtuigend dat niemand hem de zege misgunde. Maar hij zij gewaarschuwd: volgend jaar zijn wij tot de tanden toe bewapend!

De eindstand, een kruistabel van de uitslagen en een ruim aantal geselecteerde partijfragmenten staan hieronder. Een onpartijdige jury heeft de aanval van Jan Nagel (nickname: Schaken1939, red.) in zijn partij tegen Jelle Bottema in de 4e ronde uitgeroepen tot de mooiste partij. Het grote aantal partijfragmenten aan het einde van dit artikel laat zien dat de keuze niet gemakkelijk was. Eventueel kunt u alle uitslagen en partijen vinden op de pagina van het toernooi op chess.com.

De eindstand van het NK voor 75 jarigen en ouder, gespeeld online op donderdag 21 mei 2020

De eindstand van het NK voor 75 jarigen en ouder, gespeeld online op donderdag 21 mei 2020

Klik hier om alle uitslagen in een kruistabel te zien.

Klik op de drie puntjes (…) links bovenaan het schaakbord en selecteer een partijfragment dat u wilt naspelen. Bij iedere partij is commentaar van Guido Bakker toegevoegd. Klik op de zetten bij de uitleg onderaan om deze zetten op het bord na te spelen.

Plaats een reactie (ja, graag!)