Terugblik

      Geen reacties op Terugblik

Nadat Philidor het seizoen afsloot met de organisatie van het Persoonlijk kampioenschap van de Leidse schaakbond was het even rustig op schaakgebied. De liefhebbers hebben door het zomerschaak overigens niets hoeven te missen. De verslagen inclusief interessante wiskundige raadsels kunt u nalezen in de berichten. Inmiddels zijn de maandagavonden in het Denksportcentrum weer gevuld met schakers, die met een geschakeerd aantal activiteiten een begin hebben gemaakt met het nieuwe seizoen. Tijd dus voor een terugblik.

Oplosavond 29 augustus
Het schaakseizoen startte met geselecteerde stellingen uit het afgelopen Persoonlijk Kampioenschap, waarmee het seizoen werd afgesloten. Even de tactiek trainen om er weer in te komen. Naast oplossen kon er ook worden gesnelschaakt. Dat laatste leek de meesten een betere optie om te trainen. Ik kwam wat later op de avond en zag vooral snelschakers en welgeteld één oplosser. Blijkbaar waren de puzzels erg lastig. Hier twee voorbeelden om op te lossen. De antwoorden staan achteraan dit artikel.

Simultaan 5 september
Thijs en Guido namen het op tegen de rest van de club in een bijzondere simultaan, want zij speelden om en om een zet. Des te moeilijker voor de simultaangevers. Met 10,5 punt uit 18 partijen scoorden ze daarom heel behoorlijk. De spelers die wisten te winnen zijn Aravindh, Lev, Jouke en Jan Bertus. Remises waren er voor Rodric, Maarten, Jonathan, Simon, Gerard, Paul en Bert.

Schaak-off 12 september door Jetze Heun
Het was een mooie reclame voor het schaken: maandag 12 september organiseerde Philidor een voorronde van de nationale schaak-off. Dat is een landelijk toernooi van vierkampen voor club- en huisschakers van alle niveaus. De deelnemers worden ingedeeld op sterkte. De winnaars van de vierkampen mogen deelnemen aan de regionale vierkampen op 6 november en de winnaars daarvan aan de landelijke finaledag op 3 december in Haarlem.

Op 12 september waren er 35 deelnemers, waarvan 18 leden van Philidor en 17 voornamelijk huisschakers. Zij speelden in acht vierkampen en een driekamp. Het speeltempo was 20min+5s in een enkelrondige competitie, terwijl in de driekamp de spelers elkaar tweemaal troffen met een iets sneller speeltempo.

De eindstand van de verschillende vier(drie)-kampen is als volgt (bij gelijk aantal bordpunten is de volgorde vastgesteld op onderling resultaat).

Eerste ronde KNSB-competitie 17 september
De eerste twee teams kwamen in actie en beide teams wonnen. BSG 1 – Philidor 1 werd 3,5 – 4,5 en Voorschoten 2 – Philidor 2 eindigde in 2,5 – 5,5. De verslagen vindt u elders op de site.

ALV 19 september
Het wordt weer een druk schaakseizoen. Veel vrijwilligers hebben hun hulp al toegezegd, maar nog velen zijn er nodig. Binnenkort zal het bestuur nog meer oproepen doen.

Start interne competitie 26 september
Volgens velen begint het seizoen nu pas echt.

Oplossingen diagrammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *