Philidor 2 goed uit de startblokken

      Geen reacties op Philidor 2 goed uit de startblokken

Zaterdag 17 september is Philidor 2 net zoals Philidor 1 begonnen met winst in de eerste ronde. Dat het uiteindelijk een ruime winst zou worden had ik na een uur spelen niet verwacht. Zoals ik al eens vaker heb aangegeven: als playing captain is het soms lastig de overige partijen goed weer te geven, maar ik doe graag een poging. Wie weet volgen er bij dit verslag na plaatsing op de website nog enkele partijfragmenten.

Als eerste was Ton Kohlbeck met de zwarte stukken aan bord 8 klaar met een heel nuttige remise. Ton leek het betere van het spel te hebben, kwam een pion voor, maar moest die ook weer teruggeven. Wit had vanwege de actieve zware stukken over de centrumlijnen genoeg compensatie. Remise gegeven in gelijke, vereenvoudigde, stand.

Erik van de Plassche, ons nieuw, sterk spelende clublid, mocht zich aan bord 1 met wit de altijd sterk spelende Marcus Driessen meten. Een positioneel gevecht, waarin Erik het beste van het spel had in de vorm van meer ruimte. Zwart moest actief tegenspelen en wist met het openen van de a-lijn en ruil van zware stukken het evenwicht te bewaren. Tussenstand 1-1.

Bert van der Marel speelde met wit tegen Roderick van Kempen aan bord 3. Interessant vond ik de opstelling van de zwarte dame op a8, toren op a7, loper op b7 en pionnen op a6,b5. Bert speelde kalm en met vaste hand. De druk op de witte pion e4 was lastig, maar Bert speelde er netjes “omheen” en vloerde zijn opponent voordat die echt actief kon worden.

Jan Aart van der Steen had met de zwarte stukken een stelling opgebouwd, waarin ik op het eerste gezicht mijn hart vasthield, maar op het tweede gezicht constateerde dat het allemaal volgens plan liep. Het onderontwikkelde kluitje stukken op de witte damevleugel kostte de tegenstander uiteindelijk de kop. Het bevrijden van het witte paard op b1 en de toren op a1 kon alleen maar gebeuren met materieel verlies bij de witten. Jan Aart speelde het eindspel vakkundig uit. De witspeler had zich een flink aantal zetten kunnen besparen.

Ik zelf mocht me aan bord 6 verheugen in een goede concentratie en een goede stelling. Met zwarte pionnen op g4 en e4 kon ik de witte koningsstelling geheel insnoeren. Veld f3 werd van mij. In de slotstelling kon ik over de h-lijn offeren en matgeven. Wit kon dat niet meer verhinderen en gaf op.

Jan van der Knaap had aan bord 7 een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ik vermoed dat Jan gewonnen heeft gestaan. Dat was op gegeven moment niet meer geheel duidelijk. Na een remiseaanbod van de zwartspeler accepteerde Jan met het oog op de stand: 4,5 punten waren binnen, dus doen!

Willem van Briemen kreeg met de zwarte stukken op bord 4 een prettige stelling. Ik moet zeggen dat veel van het partijverloop mij ontgaan is. Toen later in de middag ik langs kwam lopen bleek Willem een eindspel van pionnen, loper en toren te hebben tegen een dame-met-pionnen. Willem leek een vesting te hebben, maar speelde zijn h-pion van h7 naar h6. Dat bleek helaas een verzwakking rond de koning die niet mocht.

De laatste partij die nog heel lang zou duren was die van Wadim. Aan bord 5 met wit had Wadim de gehele partij onder druk gestaan. Het mondde na veel gepuzzel uit in een dame-eindspel met een pion minder voor Wadim. Het leek remise, maar de zwartspeler wilde perse winnen… Die ging uiteindelijk op jacht naar pionnen. Dat gaf Wadim de kans om zijn koning te activeren en zelfs mat te gaan geven. De zwarte dame had geen schaaks meer en wit dreigde mat op twee velden. Het leverde dus zelfs een vol punt op! Goed gevochten Wadim!

Als beloning van een mooie middag uiteindelijk een goede chinees gevonden in de Leidse binnenstad. Het was een mooie dag, zeker toen bekend werd dat Philidor 1 ook de winst mee naar huis nam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *