Nieuw schaakseizoen van start

      Geen reacties op Nieuw schaakseizoen van start

Hemelschijf van Nebra (Saksen-Anhalt), ca. 1600 v.Chr., brons en goud, diameter 31 centimeter, copyright Staatsbureau voor erfgoedbeheer en archeologie Saksen-Anhalt. Foto: J. Lipták.

Dit najaar is de eerste ronde van de interne op maandag 26 september, de eerste maandag na de herfst-equinox. Hoe zit dat ook alweer. Zijn op 21 september dag en nacht over de hele wereld beiden 12 uur? Een en ander wordt visueel gemaakt in het volgende filmpje. Ook in de oudheid werden de seizoenen nauwkeurig bestudeerd. Zo was er in het Drents Museum een tentoonstelling van de Hemelschijf van Nebra. Het was een geweldige ervaring om deze schijf in het echt te zien. Wie er meer over wil weten zie bijv. de website van het Drents Museum.

In navolging van Willem hierbij nog een terugblik op de zomer. Dit jaar was er geen kroegschaaktoernooi, maar wel een kroegdamtoernooi. Ik had het voorrecht om met John van der Wiel als tweetal mee te doen in een veld van 50 tweetallen. De speelsterkte in het veld varieerde van huisdammer tot wereldtopper. Zelf had ik me voorbereid op het Haarlemmer Zetje, een soort herdersmat in het dammen. Helaas ben ik er toch een paar keer ingetrapt, maar John bleek behalve schaakgrootmeester ook een sterke dammer te zijn en scoorde 50% tegen hoofdzakelijk clubdammers. Zie : http://leidsdamgenootschap.nl/ en https://damforum.nl/bb3/viewtopic.php?t=8474. Als duo eindigden we op plaats … 42.

In de verslagen over het zomerschaak waren enkele puzzels. Hierbij nog de antwoorden.

 1. Even of oneven
  Het aantal spelers dat een oneven aantal partijen heeft gespeeld is even. Als we alle aantallen gespeelde partijen van alle spelers optellen is dat even, want 1 partij levert voor 2 spelers een gespeelde partij op. Maak nu twee groepen spelers. Zij met een even aantal partijen en zij met een oneven aantal partijen.
 2. Zomerschaak deel 4
  De overbuurman krijgt 21 koeien, de linker 14 en de rechter 6. De oude koe kan weer terug in de sloot.
 3. Zomerschaak deel 5
  De som van de positieve gehele delers van 66 is 144.
 4. Zomerschaak deel 7
  Het aantal manieren waarop de koning van a1 in 7 stappen naar de h-lijn kan is 750. Als we de vraag uitbreiden naar andere lijnen krijgen we het rijtje 1,2,5,13,35,96,267,750,…
  The number of directed animals of size n.

Genoeg wiskunde voorlopig. Maandag kunnen we weer schaken. Komt allen!

Plaats een reactie (ja, graag!)