Recreatieschaak in derde ronde

      Geen reacties op Recreatieschaak in derde ronde

Maandag 17 oktober maakten 4 spelers hun debuut in de interne: Ben, Douwe, Eissa en Pinja. Er waren 35 spelers die zich hadden aangemeld voor de interne. Fenno was zo vriendelijk om uit te draaien en stelde zich tevreden met de rol van toeschouwer, waarvoor hulde. Bovendien kon hij nu een schaakboek bestuderen dat hij gekregen had van Jan van Amsterdam. Ook was er de wedstrijd Phildor E tegen Zwarte Pion B in de recreatieklasse. De Zwarte Pionnen hadden op elk bord een ratingoverwicht van zo’n 400 punten. Inci won haar partij en Peter, Henk en Jeroen boden kranig tegenstand. Pim en Floris kregen een eindspel van 2 lichte stukken plus pionnen tegen een toren met pionnen, waarin Pim eerst gewonnen leek te staan. Floris wist met actief spel het tij te keren. Zoals in veel partijen gebeurt bracht echter een fout de beslissing. Zo waren er meer partijen waar in de eindfase het voordeel heen en weer ging. Simon en Lev speelden de “fried liver” (zie hieronder bij het diagram wat dat behelst, red.). Aanvankelijk leek de koning van Lev in de problemen, maar gaandeweg ontsnapte hij en werd tot remise besloten. Willem won een sterke partij van Aravindh in een lange theoretische variant die tot woest spel kan leiden. Bernard won van Jetze en heeft nu als enige 3 uit 3!

Het stuk “Zaterdagfamilie” van Jan Aart is in internationale kringen niet onopgemerkt gebleven, met name het gedeelte over musea. Zie https://nos.nl/artikel/2448824-indonesie-vraagt-topkunst-en-natuurhistorische-vondsten-terug.

Dat wordt voor de Leidse musea een boel werk om voor replica’s te zorgen die hier kunnen blijven, maar gelukkig is er tegenwoordig een 3D-printer. Illustratief voor de koloniale manier van denken is de gang van zaken rond wat misschien wel het oudste wiskundeboek ter wereld mag heten, als je de Babylonische kleitabletten niet als boek telt.

Het gaat om een papyrusrol uit het oude Egypte, (ca 1650BC), die geschreven werd door Ahmose. In 1885 werd deze papyrus gevonden in Thebe door Rhind. De rol ligt nu in het British Museum en draagt de naam “Papyrus Rhind”.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Rhind-papyrus

Er is een mooi boek over de rekenmethodes van toen.

In het oude Egypte kenden ze stambreuken. Dit zijn breuken van de vorm 1 gedeeld door n.

Ze maakten ook tabellen om een gewone breuk als som van stambreuken te schrijven.

Een opgave uit dit boek : Hoe verdeel je 7 broden over 10 arbeiders?

Hint: Bepaal van 2 en 5 zowel de som als het product.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *