Philidor met 4,5-5,5 onderuit tegen Spijkenisse

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 3 november was er een echte massakamp in het Denksportcentrum. Drie KNSB-teams van Philidor plus Oegstgeest 1 vulden de grote zaal waar de tussenwand was weggeschoven. Philidor 1 speelde tegen Spijkenisse. Een unieke wedstrijd omdat beide teams in de vakantie zijn gepromoveerd zonder kampioen te worden. Spijkenisse heeft in de eerste twee ronden met een vaste opstelling gespeeld maar nu hadden ze de borden 1 en 2 gewisseld met 3 en 4.

Hun op ELO-papier sterkste speler was een zware kluif voor Arres. Hij werd al in de opening weggetikt naar een zeer verdedigende stelling met zetten als Pf8 en h5. Zijn alles of niets tegenaanval op de damevleugel werd opgevangen door een tijdelijk pionoffer. Arres bezweek kansloos. Thijs kwam in een ongemakkelijke opening terecht waardoor hij in een moeilijk maar nog redelijk gelijk middenspel terecht kwam. Zijn tegenstander speelde dit goed en kwam beter te staan. Zijn aanval werd steeds sterker toen Thijs al in hevige tijdnood zat. Hij had al vernietigend kunnen uithalen maar verzuimde dit. Daardoor kreeg Thijs volgens de computer nog een kans om gelijk te komen maar hij miste die laatste kans met nog seconden op de klok.

Guido kwam met zwart aan bord 1 goed uit de opening en won een (dubbel)pion in het centrum. Hij kon met een paard op d4 koningsaanval opbouwen. Toen zijn tegenstander zijn paard van e4 haalde kon Guido met e5-e4 een pion offeren en zijn loper op g7 dodelijk inzetten. Stef speelde in een wederzijds scherpe partij even wat minder nauwkeurig en kwam in een moeilijk eindspel niet meer onder de druk uit. 1-3 achter aan de kopborden.

Het ging beter met ons middenrif. Jan Aart speelde een partij uit het boekje en won. Léonore is dit seizoen sterk bezig en won voor de derde keer. Zij zette haar stukken in de opening actief in het centrum, maar niet goed gecoördineerd. De tegenstander kreeg de kans met een dubbele aanval een stuk te winnen maar zag daarvan af vanwege angst voor het tegenspel. Na een mindere zet van haar tegenstander greep zij het initiatief en maakte gebruik van de slechte ontwikkeling van de tegenstander. Die zag zich uiteindelijk genoodzaakt een stuk te offeren. Dat zette geen zoden aan de dijk en zij kon de partij soepel uitspelen.

Wadim viel in en hield het lang vol in een iets mindere stelling maar raakte toch al afruilend een pion achter op f7. Toen hij op de veertigste zet misgreep en een stuk verloor moest hij toch bij de tijdcontrole capituleren. Nico dacht na een zet of 20 een pion te winnen maar dat bleek niet te kloppen en in plaats van af te wikkelen naar een gelijke stelling verprutste hij de boel. Hij vergreep zich en verloor een stuk. Herman leek iets beter uit de opening te komen maar onderschatte een schijnoffer van het paard op e4. Toen zijn tegenstander met de loper op b2 sloeg kon Herman met zijn toren op b7 slaan. Hij dreigde onder opoffering van pionnen de torens te verdubbelen. Zwart kon dit verhinderen door 3x dezelfde stelling te forceren. Remise.

Bert speelde een opening uit de oude doos, met twee pionnen minder op de koningsvleugel maar twee pionnen meer op de damevleugel. Zijn openingsvoordeel vloeide geleidelijk aan weg naar een gelijk eindspel. Met een goed geplaatst paard op c4 wist hij in het eindspel de loper van de tegenstander op een minder goed veld (c5) te lokken en met een prachtige doorbraak met de b-pion en een Reti-achtige diagonale koningsmanoeuvre op tempo te winnen. Zie onderstaand diagram (met commentaar van Bert).

De kleinst mogelijke nederlaag (4,5-5,5) voor Philidor 1 maar wel een kostbare. In alle drie ronden werd het 4,5-5,5. Heel spannende wedstrijden dus, maar toch maar twee matchpunten uit drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *