Philidor 4 kampioen na minimale winst

Maandag 4 april moest het dan gaan gebeuren: Winnen van de degradant Toren Valkenburg zou Philidor 4 kampioen maken. Niemand op de club kan zich herinneren dat dit al eens eerder zou zijn gebeurd, ook niet de meest gelouterde veteranen. Tegen de Toren uit Valkenburg zou dit toch niet een al te moeilijke opgave moeten zijn, tenslotte had Philidor 5 met maar liefst 6-2 van deze jongens kunnen winnen. Zoals vaak in dit soort situaties bleek de praktijk zich niets van dergelijke voorbeschouwingen aan te trekken. Buitengewoon fel beet de degradant van zich af, hoewel er dus voor deze club zelf niets meer op het spel stond.

Ph4_2014-300x225Dat het spannend is geweest moge duidelijk zijn. Twee spelers verdienen de eer nader genoemd te worden: Zwetsloot en Zeeman. De eerste had gedurende de partij meerdere voorstellen tot remise ontvangen, maar even zo vele geweigerd. Tussendoor had hij zelf ook een remisevoorstel gedaan, maar dat werd op dat moment door de tegenstander verworpen. Gelukkig allemaal maar, want zijn uiteindelijke winst bleek bepalend voor het behalen van het kampioenschap. Dit gold ook voor Zeeman, die als laatste onder druk van een groot aantal toeschouwers een stelling met twee pionnen meer nog wel eventjes naar winst moest voeren. Gepokt en gemazeld in het Noord-Hollandse Heiloo (“Ik was vroeger beter”) had hij gelukkig genoeg ervaring om het hoofd koel te houden. Toen hierdoor de uitslag werd bepaald op 4,5-3,5 werden de kersverse kampioenen onthaald op een toespraak van de voorzitter en een gratis pilsje. Alom tevredenheid aan het eind van de avond dus.

Hoewel dus zonder overdrijven gesteld kan worden dat Philidor 4 de afgelopen twintig jaar onafgebroken in de 2e klasse heeft gespeeld, is de afgelopen jaren toch gaandeweg duidelijk geworden dat het team relatief steeds sterker werd. In de vorige drie seizoenen werd twee keer op een haar na de promotie gemist. Door het invoegen van jonge spelers in de hogere teams werden spelers aan het team toegevoegd die al een respectabele staat van dienst in het derde hadden staan (Zwetsloot, Oudshoorn, vd Bosch en vd Wijngaard). Het huidige kampioenschap is hierdoor ook een gevolg van het sterker worden van de club in zijn geheel. Handhaving van het vierde volgend jaar in de eerste klasse is daarom geen onmogelijke opgave.

3 gedachten over “Philidor 4 kampioen na minimale winst

  1. Jacques van den Wijngaard

    Ook een compliment voor Maarten van Veen, die de hele avond onze Piet bijgestaan heeft met het noteren van de zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *